ریحانه/ پاریس/ رادیو کوچه
افزایش 110درصدی واردات شکر
میزان واردات قند وشکر، علیرغم بحران در صنایع، بیکارشدن کارگران و تورم روزافزون، نسبت به سال گذشته 110درصد افزایش داشته است.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
آمار گمرک ایران نشان میدهد در حالی که قیمت متوسط هر کیلو قند و شکر وارد شده به ایران در چهارماهه نخست سال گذشته حدود 300 تومان بود، در چهار ماهه امسال این رقم به حدود 400 تومان رسیده است.
رشد 110 درصدی واردات شکر در حالی انجام میگیرد که سال گذشته بسیاری از کارشناسان و مسوولان نسبت به روند واردات شکر ابراز نگرانی کرده بودند. واردات شکر تا مرز 2.5 میلیون تن یعنی 4 برابر نیاز کشور، ضمن ایجاد یک میلیون و 350 هزار تن شکر مازاد بر مصرف و اشباع بازار موجب ناتوانی کارخانهها در فروش محصول، تعویق در پرداخت مطالبات کشاورزان وحقوق کارگران و همچنین کاهش 30 درصدی سطح زیرکشت چغندرقند شده بود.
صنعت قند و شکر کشور که در سال 85 با طول عمر 112 ساله خود تجربه بیسابقهای را پشت سر میگذاشت و به سمت خودکفایی پیش میرفت با واردات بیرویه شکر در سال گذشته و امسال با بحران کمبود نقدینگی و ورشکستگی روبهرو شده است. کارشناسان معتقدند با ادامه روند کنونی ضمن این که دیگر کسی در زمینه شکر یا بازسازی کارخانهها سرمایهگذاری نمیکند؛ بسیاری از چغندرکاران نیز سال آینده از چرخه تولید خارج میشوند و احیای روند تولید شکر 4 تا 5 سال به طول خواهد انجامید.
با همه این موارد مسوولان وزارت بازرگانی همچنان به بهانههایی همچون بالا بودن قیمت تولیدات کشاورزی بر واردات شکر، اصرار دارند بهطوری که «مفتح»، معاون وزیر بازرگانی میگوید: «با وجود رایگان بودن زمین، آبیاری تقریبن مجانی، سوخت و تراکتور یارانهای باز هم شکر از کشوری همچون برزیل با هزاران کیلومتر فاصله با قیمت پایینتری از محصول داخلی وارد ایران میشود.»
واردات برنجهای آلوده ادامه داد
«مهدی غضنفری» وزیر بازرگانی میگوید که چیزی برای جلوگیری از واردات برنجهای آلوده به این وزارتخانه ابلاغ نشده است.
وزیر بازرگانی در مورد ممنوعیت واردات برنجهای آلوده اظهار داشت: «هنوز نه از طرف موسسه استاندارد، نه از طرف وزارت بهداشت و نه از طرف وزارت جهاد کشاورزی که اجازه قانونی برای اعلام این موضوع را دارند، چیزی به طور کتبی ابلاغ نشده است.»
براساس گزارش گمرک، نزدیک به یک و نیم میلیون تن برنج به ارزش یک میلیارد دلار در سال ۸۸ وارد ایران شده که در مقایسه با میزان واردات برنج در سال قبل از آن رشدی ۳۴ درصدی داشته است .
هشت چاه تهران دارای نیترات است
«محمدرضا عطارزاده» گفت: «هشت چاه آب در تهران نیترات دارد.»
معاون وزیر نیرو با بیان اینکه برخی از چاههای ما وضعیت مطوبی ندارد و برای آن آب شیرین کن نصب شده است گفت: «اما هیچ کدام از مخازن آب تهران مشکل ندارند و مطابق با استانداردهای سازمان بهداشت جهانی است.»
وی در پاسخ به این سوال که بحث نیترات آب آیا به غیر از تهران در سایر شهرهای کشور نیز مطرح میشود گفت: «در مکانهایی که تمرکز جمعیتی بالایی دارد اگر از آب زیرزمینی استفاده شود این تمرکز جمعیتی بر روی این آبها اثر دارد، به خصوص زمانی که فاضلابها جاری میشوند بنابراین تلاش ما این است که با تفکیک کامل فاضلاب اساسن از بالا رفتن نیترات جلوگیری کنیم.»
افزایش افسارگسیخته قیمت گوشت یک شبه کنترل شد
یک مقام مسوول در وزارت بازارگانی مدعی شد: «افزایش افسارگسیخته قیمت گوشت در بازار کنترل شده است.»
«یداله صادقی» در تشریح آخرین وضعیت بازار گوشت گفت: «براساس تقسیم کار ملی، وزارت بازرگانی مسوول هماهنگی میان شبکههای توزیع، نظارت بر قیمت و عملکرد این شبکهها است. در واقع تامین کسری میان کالاهای تولیدی و میزان مصرف و تقاضا، از طریق واردات و با صدور مجوز از دستگاههای ذیربط صورت میگیرد و وزارت بازرگانی، مسوولیت انجام هماهنگی با مباشران تامین و توزیع کالا را به عهده دارد.»
صادقی ادامه داد: «قیمت گوشت وارداتی تفاوت معناداری با گوشت داخلی ندارد، اما از نظر مقدار بازار را اشباع کرده و توانسته جو روانی ناشی از کمبود کالا را تحت تاثیر قرار دهد و از تشدید قیمت بکاهد.»
این در حالی ست که روز گذشته خبر گزاری ایلنا از شدت گرفتن قیمت گوشت قرمز تا مرز 21 هزار تومان در هر کیلو خبر داده بود اما درست یک روز پس از این خبر از کنترل قیمت این کالا در بازار خبر میدهند.
پیشنهاد هند برای حضور دوباره در خط لوله صلح
دولت هند خواهان گفتوگو با ایران درباره طرحهای انتقال گاز به هند شده است.
پروژه ۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلاری خط لوله صلح، که اجرای آن بسیار به تاخیر افتاده، قرار بود گاز را از ایران به پاکستان و بعد به هند حمل کند. اما کنارهگیری هند بعد از اعمال تحریمهای جدید علیه ایران سبب شد تا ایران در نهایت بدون هند و تنها با پاکستان این برای انتقال گاز اقدام کند.
با این وجود اما گویا هند بار دیگر تصمیم گرفته تا در این پروژ مشارکت کند و بر این اساس وزیر نفت و گاز طبیعی هند به پارلمان گفت پروژه کنار گذاشته نشده است، اما سه کشور درباره مسایل تکنیکی مربوط به آن بحث میکنند.
او میگوید مذاکرات ادامه خواهد یافت تا مسایلی مانند قیمت گاز، تحویل آن و عوارض ترانزیت روشن شود.
وزیر نفت و گاز هند میگوید دولت او با کشورهای دیگر نیز مذاکره میکند و فقط به ایران متکی نیست.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»