علی / پاریس / رادیو کوچه
هجدهمین نمایشگاه بینالمللی قرآن در مصلای تهران که به مناسبت ماه رمضان توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شده، امسال جدای از قرآن و متون مذهبی و تفاسیر اهل تشیع از این متن مقدس اسلامی، عرضه کننده یک سی دی درباره جنگ نرم است. سیدی مولتی مدیای جنگ نرم، به اعتراض مردم پس از خرداد سال گذشته میپردازد و دنباله یا به عبارتی تکرار گزیدهای از مقابله صدا و سیما و دستگاه قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی با جنبشی است که از 22 خرداد 88 در جهان با نام جنبش سبز شهرت یافت.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
«مسعود باستانی» روزنامهنگار محبوس در زندان رجایی شهر بالاجبار یکی از بازیگران این مجموعه است. کسی که در پی بازداشت همسرش «مهسا امر آبادی» در پی مراجعه به دادگاه انقلاب تهران بازداشت شد و از وی اعترافات تلویزیونی مبنی بر فعالیت علیه نظام جمهوری اسلامی پخش شد.
مسعود سیویک ساله، تنها جرمش عضویت در هیت تحریریه وبسایت «جمهوریت» بود. وبسایتی که گفته میشود از سوی «مهدی هاشمیرفسنجانی» تغذیه مالی میشده است. این سایت که با رعایت موازین و قوانین جمهوری اسلامی در آستانه برگزاری انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری آغاز به کار کرد از ضرورت از سرگیری روند اصلاحات در ایران دفاع میکرد .
مسعود اما دو روز پس از برگزاری انتخابات با بازداشت همسر و دو تن از میهمانان منزلش روبهرو شد. بارها به دادگاه انقلاب مراجعه کرد و نتیجهای نگرفت. با وزارت اطلاعات تماس تلفنی گرفت و عنوان کرد که حاضر است به جای همسرش زندانی شود اما پاسخی مبنی بر عدم پیگرد امنیتی دریافت کرد، با این همه 14 تیر سال گذشته در دادگاه انقلاب بازداشت شد. مهسا، همسرش پس از بیش از دو ماه بازداشت به قید وثیقه آزاد شد .
مسعود را به سیاهنمایی علیهی نظام و گزارش از وضعیت زندانها برای رسانههای ضد انقلاب متهم کردند. دادگاه اما نه دادگاه مطبوعات که دادگاه انقلاب تهران بود. وی در بخشی از اعترافات تلویزیونی خود گفت: «حمله به عملکرد چهار ساله دولت و تضعیف نهادهای قانونی کشور همچون شورای نگهبان، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیروی مقاومت بسیج و نیز نیروی انتظامی، تضعیف شخص احمدینژاد، ایجاد شبهه در انتخابات، ارایه اخبار ضد و نقیض مبنی بر سو استفاده از اموال دولتی، القا تقلب در انتخابات جزو محورهایی بود که در راستای وحدت شکنی و ایجاد التهاب در جامعه ما آن را در دستور کار داشتیم.»
منابع آگاه و نزدیک به این روزنامهنگار زندانی درباره دوران پیش از اعترافگیری در برابر دوربین تلویزیون خبر میدهند که این اعترافات تحت فشار صورت گرفته است. آنان عنوان کردهاند: «کتکزدن، فحاشی متناوب، فشردن گلو و ایجاد حالت خفگی در وی، اعدام مصنوعی، کوبیدن سر به دیوار در حین بازجویی همانطور که پیشتر نیز زندانیان سیاسی، مانند «حمزهی کرمی» به آن اشاره کردهاند، سبب شد تا طاقت این جوان اراکی به سرآید و علیه خود و مهدی هاشمی مسایلی را در غالب اعتراف بیان کند.»
مسعود اگرچه در کنار «هدایتاله آقایی»، «محمد عطریانفر»، «محمدعلی ابطحی» و تعداد دیگری از بازداشتشدگان پس از خرداد، در دادگاه قاضی صلواتی زبان به پذیرش اتهامات گشود اما حکم به حبس شش ساله گرفت و اسفند سال گذشته از زندان اوین به زندان رجاییشهر تبعید شد و تاکنون حداقل هشتاد روز را در سلول انفرادی محبوس بوده است. وی که به گفته همسرش اکنون سلامت دهان و دندانش به خطر افتاده، اجازه مرخصی استعلاجی نیافته است. پس از یک سال زندان این بیم میرود که مسعود دچار عفونت دندان شود.
«سیدهادی خامنهای» برادر اصلاحطلب رهبر جمهوری اسلامی هفدهم مرداد مصادف با روز خبرنگار به دیدار و دلجویی از خانواده مسعود رفته بود و همان روز هم در یک تماس تلفنی کوتاه با وی سخن گفت. وی از جمله کسانی است که در دوران زندان و اعتصاب غذای «اکبرگنجی»، به اطلاعرسانی درباره این روزنامهنگار پرداخت و البته به همین اتهام مجازات هم شد. امروز، مسعود پس از تحمل رنج بازداشت همسرش و بیش از یکسال حبس و انتقال پیدرپی به بندهای سیاسی اوین و سپس زندان رجاییشهر، همچنان از چهره و سخنان پس از بازجوییاش استفاده میشود، سیدی جنگ نرم و توزیع آن در نمایشگاه قرآن اما باز هم یادآور چیکیده گزارشهای سازمانهای بینالمللی دفاع از روزنامهنگاران و نهادهای حقوق بشری است که ایران را زندان روزنامهنگاران میخوانند .
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»