Saturday, 18 July 2015
25 March 2023
اعلام عمومی

«گزارش جدید درباره برنج‌های وارداتی»

2009 October 03

خبرگزاری مهر

شمارش معکوس برای اعلام عمومی گزارش آزمایش‌های جدید بر روی برنج‌های وارداتی آغاز شد.

همه چیز درباره برنج‌های وارداتی از حدود یک ماه قبل آغاز شد به نحوی که یک مقام مسوول در وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه میزان پروتئین و خوراک برنج محلی به مراتب بهتر از برنج‌های خارجی است، اظهار داشت: «برنج خارجی در حال عرضه در بازار سرطان زاست.»

به گفته وی، میزان آرسینیک و سم کشنده در برنج خارجی به حدی بالاست که امکان شیوع به بیماری سرطان را در بین مصرف‌کنندگان افزایش خواهدداد.

به دنبال انتشار این خبر، سازمان‌ها و دستگاه‌های مختلف به تائید و تکذیب این خبر پرداختند اما یکی از زیرمجموعه‌های سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در ادامه به اعزام کارشناسان خود به سطح بازار اقدام به نمونه‌برداری از برنج‌های ایرانی و خارجی کردند.

مسوولان این سازمان سپس به اعلام نتایج نمونه‌برداری خود پرداختند. براساس گزارش اولیه موسسه استاندارد، برنج‌های ایرانی در این آزمایش سربلند بیرون آمدند اما 13 نوع برنج وارداتی در این آزمایش مردود شدند.

یک مقام مسوول در سازمان استاندارد 25 شهریورماه گذشته گفت: «این 13 نوع برنج وارداتی استاندارد نیستند و فلزات سنگین آن‌ها نظیر سرب،‌ جیوه و کادمیم بالاتر از حد مجاز بوده است.»

براساس اعلام این سازمان، کلیه برنج‌های وارداتی با نامهای آریا، خاطره، ۱۸۱، مینویک، پاندا، محسن، مه کلاسیک، آفرین، مژده، کریستال، جادوگر، کمال ملکی و طوبا طلایی با استانداردهای بین‌المللی و داخلی مغایرت دارند و شهروندان باید از مصرف آنها خودداری کنند.

اعلام این خبر به سرعت به خبر اول رسانه‌ها تبدیل شد و استانداری تهران هم برای این موضوع جلساتی ویژه تشکیل داد.

مقامات دولتی هم که از اعلام خبر غیراستانداردبودن 13 نوع برنج وارداتی توسط سازمان استاندارد شوکه شده بودند، به جای تدبیر به بیان آن‌چه که جنجال رسانه ای عنوان شد، پرداختند.

نحوه برخورد برخی مسوولان دولتی با سوژه داغ برنج‌های وارداتی مسئله دار که از لحاظ رسانه‌ای دارای ارزش دربرگیری 70 میلیون ایرانی بوده و هست، قدری قابل تامل دارد!

موضع‌گیری وزارت بهداشت هم جالب و خواندی بود. مرضیه وحید دستجردی وزیر بهداشت به خبرنگاران گفت: «گزارش آزمایش بر روی ‌برنج‌های «سال‌های قبل» که توسط معاونت غذا و دارو وزارت بهداشت انجام شده‌است، نشان می‌دهد که آلودگی در این برنج‌ها از حیث آرسنیک، جیوه و فلزات سنگین وجود ندارد.»

این درحالی است که گزارش سازمان استاندارد که اخیرن تهیه شده‌است، چیزی دیگری را اثبات می‌کند.

به دنبال موضع‌گیری وزیر بهداشت، رسانه جزئیات کامل گزارش سازمان استاندارد را منتشر کردند.

برهمین اساس، بالاخره استاندار تهران از اختلاف نظر وزارت بهداشت و درمان و اداره کل استاندارد درخصوص روش‌های ارزیابی و استاندارد اقلام خوراکی و فرآورده‌های گوشتی و برنج خبر داد.

در ادامه دامنه برخوردها به سازمان استاندارد رسید به‌نحوی که این سازمان در اطلاعیه بعدی خود با عقب‌نشینی از گزارش‌های کارشناسان این سازمان اعلام‌کرد: «انواع برنج وارداتی از لحاظ استاندارد اجباری تحت کنترل و نظارت بوده و جای نگرانی برای مصرف‌کنندگان نیست.»

این درحالی است که چند روز بعد رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی پنجاب هند با اشاره به وجود مراکز اصلی آرسنیک در مناطق بسیاری از این استان، خبر آلودگی برنج وارداتی ایران را به این سم تاییدکرد.

در این میان ورود فوری و به‌موقع مجلس شورای اسلامی با محوریت کمیسیون کشاورزی و بهداشت جای تقدیر و تشکر دارد. در جلسه اخیر کمیسیون کشاورزی مجلس مقررشده‌است دستگاه‌های اجرایی ذیربط در روزهای آینده آزمایش‌های مجددی بر روی این برنج‌ها انجام دهند و سپس نتیجه از طریق صحن علنی مجلس اعلام عمومی‌شود.

سپس «مهدی غضنفری» وزیر بازرگانی که نشان می‌داد از گزارش‌های اولیه سازمان استاندارد بسیار گله‌مند است، گفت: «از نظر ما، وزارت بهداشت تنها مرجعی است که می‌تواند در خصوص سلامت برنج‌ها اظهار‌نظرکند، ضمن این‌که این اظهار‌نظر، یک کار تخصصی‌است و براساس یک نمونه و دو نمونه نمی‌توان اظهار‌نظر کرد.»

بدین ترتیب باید به انتظار روزهای آینده نشست و دید سرانجام نتیجه گزارش آزمایش‌های جدید بر روی برنج‌های وارداتی بر غیراستاندارد‌بودن آن‌ها تاکید دارد یا چیزی دیگری را به اثبات خواهد رساند. برهمین اساس، امیدواریم جزئیات این گزارش بدون اعمال نظر خاصی اعلام عمومی شود.

گفتنی است، در 17 ماهه اخیر ایران از 20 کشور دنیا برنج وارد کرد که امارات، پاکستان و هند به ترتیب در سکوی اول تا سوم از این نظر قرار گرفتند. از ابتدای سال 87 تا پایان مردادماه امسال، بیش از 2 میلیون و 43 هزار تن برنج به ارزش بیش از 1.3 میلیارد دلار از 20 کشور جهان وارد کشور شده‌است.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|