اردوان طاهری/ رادیو کوچه
«ویناله» (Die Viennale)، بزرگترین جشنواره بینالمللی فیلم اتریش است که برای نخستینبار در سال 1960 برگزار شد. امسال شهر وین از 21 اکتبر، میزبان چهل و هشتمین «ویناله» خواهد بود.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
«ویناله» عضو رسمی «اتحادیهی انجمنهای تهیهکنندگان فیلم» (FIAPF)[1] و جشنوارهای غیررقابتی است که مخاطب اصلی آن تماشاگران و مردم عادی هستند.
هر سال در حدود 300 فیلم مستند و فیلم کوتاه نیز– به نام «ویناله»– در سینماهای وین اکران میشود
جشنوارهی بینالمللی فیلم «ویناله» میزبان فیلمهای سینمایی جدید در همهی ژانرها و شیوههای موجود است. علاوه بر این، هر سال در حدود 300 فیلم مستند و فیلم کوتاه نیز – به نام «ویناله» – در سینماهای وین اکران میشود. در واقع، «ویناله» امکان تماشای فیلمهای سراسر دنیا را برای حدود 90 هزار تماشاگر در شهر وین مهیا میکند. «ویناله» علاقهمندان بیشماری دارد که از کشورهای مختلف برای شرکت در آن به وین سفر میکنند. در حدود 700 میهمان رسمی نیز در میان این شرکتکنندگان به چشم میخورند؛ کارگردانان، بازیگران و دیگر دستاندرکاران عرصهی فیلم و سینما و نیز تهیهکنندگان، سرمایهگذاران و خبرنگاران و نویسندگان حوزهی سینما، از جمله نمایندگان شرکتهای فیلمسازی و رسانههای شرکتکننده در «ویناله» هستند.
یکی از برنامههای منحصربهفردی که در جریان جشنواره فیلم وین (Viennale) با همکاری موزهی فیلم اتریش (Österreichisches Filmmuseum) برگزار میشود، یادبود و مرور آثار و زندگی یکی از شخصیتهای سرشناس صنعت فیلم است. زندگی و آثار «اریک رومر» (Éric Rohmer)، کارگردان سرشناس «موج نوی فرانسه» (La Nouvelle Vague) که در ژانویه سال 2010 در پاریس چشم از جهان فرو بست، موضوع یادبود (Retrospektive) این دورهی «ویناله» است. معرفی و نمایش فیلمهای قدیمی نیز به عنوان مثالهای منتخب از تاریخ سینما و بازیابی فیلمهای دورههای پیشین نیز از برنامههای جذاب «ویناله» است که در اکتبر و نوامبر سالجاری، وین را به شهر فیلم و سینما مبدل میکند.
زندگی و آثار «اریک رومر» (Éric Rohmer)، کارگردان سرشناس «موج نوی فرانسه» (La Nouvelle Vague) که در ژانویه سال 2010 در پاریس چشم از جهان فرو بست، موضوع یادبود (Retrospektive) این دورهی «ویناله» است
«ویناله» با این که خود یک جشنواره غیررقابتی است، اما بستری برای اعطای «جایزهی اتحادیهی بینالمللی منقدین و روزنامهنگاران فیلم» (FIPRESCI)[2] است. «جایزهی فیلم وین» (Wiener Filmpreis) که به بهترین فیلم سینمایی محصول کشور اتریش در سال گذشته اختصاص دارد نیز در همین جشنواره اعطا میشود. ناگفته نماند که این جایزه در سال 2008 به فیلم «برای یک لحظه آزادی» (Ein Augenblick Freiheit)، نخستین فیلم «آرش ریاحی» (Arash Riahi)، کارگردان ایرانی – اتریشی تعلق گرفته است. جایزهی بهترین فیلم از نگاه تماشاگران روزنامهی استاندارد به نام «STANDARD-Publikumsjury» نیز به یکی از فیلمهای شرکتکننده در «ویناله» اختصاص مییابد که تا به حال در اتریش جایزهای کسب نکرده باشد.
در جشنوارهی فیلم وین، علاوه بر اکران فیلمهای سینمایی، مستند و فیلم کوتاه، برنامههای جانبی بسیار متنوعی برگزار میشود که طیف مخاطبان «ویناله» را گسترش میدهد. گفتوگوهای عمومی تماشاگران با عوامل فیلم، از جمله کارگردانان و دیگر میهمانان رسمی جشنواره «ویناله» و برگزاری نمایشگاه، رونمایی کتاب و اجرای کنسرتهای متعدد، از جمله برنامههایی است که هر ساله در جشنوارهی فیلم وین (ویناله) برگزار میشود.
[2] – Fédération Internationale de la Presse Cinématographique
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»