آرین / دفتر کابل / رادیو کوچه
دولت افغانستان با گذشت هر سال از کاهش در کشت و تولید مواد مخدر خبر میدهد، اما آمار معتادان مواد مخدر در افغانستان افزایش را نشان میدهد. افغانستان بزرگترین تولید کننده تریاک جهان است، اما اکثر تریاک و دیگر مواد مخدر تولید شده در این کشور به خارج قاچاق میشود.
حالا برخی از مواد مخدر تولید شده در افغانستان توسط شهروندان این کشور مورد استفاده قرار میگیرد.
بیشتر معتادان در افغانستان میگویند در ایران و پاکستان به مواد مخدر معتاد شدهاند، اما برخی دیگر از معتادان افغانستان افرادیاند که به دلیل مشکلات اجتماعی، فقر، بیسواد و همنشینی با دوستان معتاد شان به مواد مخدر معتاد شدهاند.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
این معتادان که از سوی خانوادههای شان نیز طرد شدهاند در زیر پلها، مغارهها و محلات دور افتاده که پلیس کمتر به آن مناطق سر میزنند مسکین گزین میشوند.
مطیعاله یک تن از معتادان افغان میگوید در ایران معتاد شده است.
کارشناسان میگویند هر معتاد با گذشت هر سال دو تا سه فرد سالم جامعه را نیز معتاد میسازند و دلیل عمده اعتیاد در افغانستان فقر، مهاجرت، بیسوادی و فشارهای اجتماعی میباشد.
محمدامین یک معتاد دیگر که برای دود کردن هیرویین به زیر یک پل در غرب کابل آمده بود گفت به اثر مشکلات اجتماعی و همراهی دوستان معتاد سبب شد تا او نیز معتاد شود.
وی افزود حالا توانایی ترک هیرویین را ندارد و ترک آن سبب مرگ وی خواهد شد.
کمبود مراکز تداوی
کارشناسان افغانی میگویند کمبود مراکز تداوی و کم توجهی دولت برای جلوگیری از کشت تریاک سبب شد تا آمار معتادان موادمخدر در افغانستان افزایش یابد.
وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان میپذیرد که تنها توانایی تداوی یک درصد معتادان را دارد.
زلمی افضلی سخنگوی وزارت مبارزه با مواد مخدر گفت در سال روان بیشتر توجه آنان در کنار مبارزه با کشت مواد مخدر به تداوی معتادان میباشد.
وی افزود افغانستان حدود یک و نیم میلیون معتاد دارد، اگر این افراد روزانه حداقل یک دالر مصرف داشته باشند روزانه 25 میلیون دالر هزینه این افراد میشود که خود یک ضربه به اقتصاد کشور است.
معتادان در افغانستان میگویند آنان از خارج به خاطر ترک اعتیاد و تداوی به کشورشان برگشتهاند، اما اکنون در افغانستان نیز زمینه تداوی آنان موجود نیست.
این معتادان میگویند به شفاخانههای تداوی معتادان مراجعه میکنند، اما پذیرفته نمیشوند، پزشکان از آنان میخواهند تا یک عضو خانوادهشان نیز هنگام تداوی با آنان باشد، در حالیکه آنان از سوی خانوادههایشان طرد شده و کسی را ندارند.
در این حال وزارت صحت افغانستان از تلاشها برای افزایش مراکز تداوی معتادان سخن میزند.
بیکاری و اعتیاد
برخی از کارشناسان فقر و بیکاری را عامل عمده اعتیاد در افغانستان میدانند، زیرا افراد جامعه پس از آنکه موفق به دریافت کار نمیشوند به مواد مخدر رو میآورند.
به باور این کارشناسان برخی از شهروندان افغان بهدلیل بیکاری به خارج سفر میکنند و دوباره معتاد به کشور برگشته و بار دوش جامعه میشوند.
مسوولان دولت افغانستان نیز میگویند حتا برخی از معتادان پس از تداوی زمانی که موفق به دریافت کار نمیشوند دوباره به اعتیاد پناه میبرند.
داکتر ثریا دلیل سرپرست وزرات صحت افغانستان گفت مراکز تداوی معتادان در مرکز و استانها وجود دارد و قرار است در برخی از استانهای دیگر نیز ایجاد شود.
وی افزود برای یک معتاد به همان حد که تداوی مهم است ایجاد شغل و کار سالم نیز مهم است.
به گفته داکتر دلیل برخی از معتادان پس از تداوی زمانی که شغلی پیدا نمیتوانند به اعتیاد روی میآورند.
مبارزه جدی علیه کوکنار
تلاشهای دولت افغانستان برای جلوگیری از کشت کوکنار مادهی که از آن تریاک به دست میآید از چند سال به این سو به کمک جامعه جهانی جریان دارد.
در حال حاضر از 34 استان در افغانستان در بیش از 20 استان جلو کشت کوکنار گرفته شده است.
باز محمد احمدیمعین مبارزه با مواد مخدر وزارت داخله افغانستان گفت تنها کوکنار یا ماده خام مواد مخدر در افغانستان تولید میشود، اما برای پروسس آن مواد مختلف کیمیاوی از کشورهای خارج به افغانستان قاچاق میشود.
وی افزود کشت و تولید مواد مخدر رابطه مستقیم با امنی دارد، زیرا بیش از 90 درصد موادمخدر در چند استان ناامن این کشور کشت و تولید میشود.
مسوولان دولت افغانستان و دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد سال گذشته اعلام کردند که بیشترین عاید کشت و قاچاق مواد مخدر در افغانستان به گروپهای تروریستی و مخالفان دولت افغانستان میرسد.
این در حالیست که مسوولان دولت افغانستان میگویند در سه سال اخیر کشت کوکنار در افغانستان تا 50 درصد کاهش یافته است.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»