پانزدهم مهرماه مصادف است با زادروز فریدون فرخزاد خواننده، بازیگر و شاعر ایرانی. او که برادر فروغ فرخزاد؛شاعر نامآشنای معاصر هم بود در سال 1317 به دنیا آمد و سرانجام در سال 1371 در شهر بن آلمان توسط افراد ناشناس به قتل رسید.
فریدون فرخزاد در پانزدهم مهرماه ۱۳۱۷ در چهارراه گمرک تهران متولد شد. مدتی در دبستان رازی و بعد دردبیرستان دارالفنون درس خواند و سپس به آلمان رفت. در مونیخ ؛ وین و برلین حقوق سیاسی خواند.
خودش چنین میگوید: «من در پانزدهم مهرماه ۱۳۱۷در چهارراه گمرک تهران متولد شدم. مدتی دردبستان رازی وبعد دردبیرستان دارالفنون درس خواندم وبعد به آلمان رفتم. در مونیخ؛ وین و برلین حقوق سیاسی خواندم. تزم را دربارهی تاثیرعقاید مارکس برکلسیا و حکومت آلمان شرقی نوشتم و با درجه (M.A) از دانشگاه مونیخ فارغ التحصیل شدم.
در سال ۱۹۶۲در مونیخ با آنیا عروسی کردم. در سال ۱۹۶۳اشعار آلمانیام از طرف ناشرین بزرگ کتاب آلمان به عنوان بهترین اشعار سال برندهی جایزه شد و در کتابی که همه ساله منتشر میشود آثار من در ردیف ده شاعر و نویسندهی سال چاپ شد. در سال ۱۹۶۴ اولین دیوان شعرم بنام (زمانی دیگر) به زبان آلمانی انتشار یافت و جایزهی ادبیات را گرفت. بعد توی۱۰مجموعه شعر چاپ شد که یکیش عنوان بهترین اشعار یک قرن آلمان را دارد. آن کتاب، در ردیف آثار گوته و شیللر قرار گرفت . شعری که دربارهی برلین گفتم جایزهی ادبیات برلین را گرفت. عضو آکادمی ادبیات جوانان مونیخ شدم. در سال ۱۹۶۶به رادیو تلویزیون مونیخ رفتم. در تلویزیون مونیخ یک سلسله فیلم رنگی تهیه کردم . در ۱۹۶۷روی موزیک فولکورایران؛ موزیک مدرن ساختم و با این موزیک به فستیوال موزیک «اینسبورگ» اطریش راه یافتم وجایزهی اول را هم گرفتم. در همان سال امتحان دانشگاهم را هم دادم ودر رشتهی حقوق سیاسی با درجه عالی فارغ التحصیل شدم. بجز زبان آلمانی وانگلیسی؛ مختصری نیز فرانسه میدانم.»
فرخزاد، به جز مدرک علوم سیاسى، شاعر، نویسنده، هنرپیشه، خواننده ومبتکر چندین برنامه و شو تلویزیونى، از جمله شو موفق «میخک نقرهاى» در ایران بود. کتاب شعر «در نهایت آغاز جمله است عشق» به فارسى و کتاب شعر دیگرى به زبان آلمانى از آثار اوست. آخرین کتاب او به نام«من از مردن خستهام» در مورد قدرت طلبى عناصر مذهبى بود.
در سال 1962 در مونیخ با آنیا همسر آلمانی خود ازدواج کرد که حاصل آن فرزندش رستم بود. مدتی بعد از آنیا جدا شد و چند سال بعد هم با یک ایرانی ازدواج کرد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، مدتی زندگی و بالاخره ترک وطن کرد. در کشورهای مختلف همراه با بسیاری از ایرانی های دیگر طعم آوارگی را چشید تا در نهایت در آلمان که پیش از آن درآن کشور فارغ التحصیل شده بود، نخست درشهر هامبورگ و پس از آن در شهر بن، ساکن شود.
در سالهای جنگ ایران و عراق، دو بار به اردوگاه اسرای ایرانی در عراق، سفر کرد و برخی از نوجوانان اسیر ایرانی را به اروپا انتقال داد که با خانوادههای پذیرای ایرانی و اروپایی به زندگی پرداختند.
وی هم چنین در فیلم «وین عشق من» در کنار هنرپیشه معروف زن اتریش نقش یک حزب اللهی را ایفا کرد.
او سرانجام با ۴۰ ضربه متعدد چاقو در منزل خویش در بن توسط افراد ناشناس به قتل رسید. هرچند برخی این قتل را منتسب به عوامل جمهوری اسلامی می دانند اما این امر تاکنون هیچ گاه اثبات نشده است. جسد او را در ساعت یازده شب پنجشنبه شانزدهم مردادماه در محل سکونتش یافتند.
منابع:
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»