علی اصغر هنرمند
منبع : نارنجی
اگر از هر کدام از شما در مورد تاریخچه سیستم عاملهای ویندوزی سوال شود احتمالن به راحتی از دوران داس تا ویندوز 7 را تعریف میکنید. بسیاری از شما کاربر سیستم عامل پرکاربرد ویندوز هستید و نسخههای مختلف آن را امتحان کردهاید. اما وقتی نوبت به سیستم عامل مک میرسد عده کمی از این سیستم عامل و تاریخچهاش اطلاع دارند. بنابراین بد نیست که به صورت مختصر با تاریخچه آن و مهمترین نسخههایش آشنا شوید.
اکنون ۱۰ سال از ارایه OS X میگذرد و معرفی نسخه جدید این سیستم عامل در هفته آینده بهانه خوبی است تا نگاهی به سیستم عاملهای قبلی اپل و روند شکلگیریاش بیاندازیم.
۱۹۸۵ تاسیس NeXT : استیو جابز از اپل، شرکتی که خودش تاسیس کرده بود اخراج شد. او هنگام اخراج به هیت مدیره اپل گفت یک شرکت کامپیوتری جدید تاسیس میکند و تعدادی از کارمندهای اپل را هم به همراه خودش برد. اما او گفت که با اپل رقابت نخواهد و حتا ممکن است نرمافزارهایی را به صورت اختصاصی برای اپل تولید کند. هر چند اپل بعدن بر علیه شرکت استیو جابز شکایتی را مطرح کرد. استیو جابز هم در بخشی از روند شکایت گفته بود: «سخت است فکر کنی شرکتی با ۲ میلیارد دلار سرمایه و بیش از ۴۳۰۰ کارمند نمیتواند با ۶ نفر که شلوار جین میپوشند رقابت کند.» شکایت اپل از NeXT قبل از مرحله دادگاه متوقف شد.
دسامبر ۱۹۹۶: پیشرفت شرکت NeXT به جایی رسید که اپل تصمیم گرفت این شرکت را بخرد. برای همین ۴۲۹ میلیون دلار به همراه ۱.۵ میلیون سهم شرکت اپل را به استیو جابز دادند. استیو جابز به عنوان مشاور به اپل برگشت و البته چهار سال بعد تبدیل به مدیرعامل این شرکت شد. اپل قصد داشت تا با استفاده از نرم افزار NeXT نسخه جدید سیستم عاملاش را طراحی کند و آن را توسعه دهد. که به زودی OS X نام گرفت.
مارس ۱۹۹۹: اپل OS X Server 1 0 را ارایه کرد که نخستین محصول این شرکت بر پایه استانداردهای جدیدش محسوب میشد.
سپتامبر ۲۰۰۰: نسخه بتا از OS X ارایه شد. این در واقع برای توسعهدهنگان نرمافزار بود و امکانات مختلفی را برای برنامهنویسان در بر داشت. این ارایه تا حد زیادی به نسخه فعلی این سیستم عامل شبیه بود.
مارس ۲۰۰۱: اولین گربهسان سری مک او اس اکس متولد شد. نامش را چیتا گذاشته بودند و نسبت به OS 9 ارتقای بزرگی محسوب میشد. یادآوری میکنم که OS X در واقع به معنی سیستم عامل نسخه ۱۰ اپل است که بعد از OS 9 ارایه شد.
سپتامبر ۲۰۰۱: شش ماه بعد اپل نسخه OS X 10 . 2 را ارایه کرد و نامش را جگوار گذاشت.
می ۲۰۰۲: جابز در کنفرانس سالانه توسعهدهندگان اپل در کنار یک تابوت ظاهر شد تا رسمن مرگ OS 9 را اعلام کند.
آگوست ۲۰۰۲: نسخه 10 . 3 بهنام Panther ارایه شد. پلنگ اپل نسبت به نسخههای قبل بسیار پایدارتر بود.
آگوست ۲۰۰۵: OS X 10 .4 با نام Tiger به بازار ارایه شد. این اولین سیستم عامل اپل بود که محصولات این شرکت روی پردازشگرهای اینتل را پشتیبانی میکرد.
آگوست ۲۰۰۸ : پلنگ برفی اپل با نام OS X 10 . 6 Snow Leopard متولد شد. در این نسخه پشتیبانی از نرمافزارهای مبتنی بر Power PC حذف شد. پلنگ برفی اخرین نسخه از سیستم عامل مک محسوب میشود و اکثر کاربران فعلی اپل از این سیستم عامل بر روی کامیپوترهایشان استفاده میکنند. هر چند احتمالن چهارشنبه باید منتظر نسخه 10 . 7 و با نام شیر باشیم.
ویندوز سیستم عاملی قدرتمند و پرطرفدار است. در کنار آن سیستم عامل اپل هم مزایا و تواناییهای خاص خودش را دارد و البته نباید لینوکس محبوب را هم فراموش کرد. نظر شما در این مورد چیست؟
شرکت اپل اعلام کرده پنج روز دیگر یعنی چهارشنبه ۲۰ اکتبر یک مراسم جدید خواهد داشت که نامش را Back to the Mac گذاشته است.
آنطور که از شواهد بر میآید اپل قصد دارد که در این مراسم نسخه جدید سیستم عامل Mac را معرفی کند. چرا که در نماد این مراسم یک شیر در پشت سیب پنهان شده است. اپل نسخههای مختلف سیستم عاملاش را به نام گربهسانان بزرگ مانند ببر و پلنگ و… مینامد. بنابراین بر اساس این تصویر احتمالن میتوانید منتظر سیستم عامل جدید اپل باشید.
از طرف دیگر احتمال میرود روز چهارشنبه سختافزارهای جدیدی هم از اپل معرفی شود که بیشترین پیشبینیها در مورد معرفی Macbook Air جدید است.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»