محبوبه شعاع / رادیوکوچه
سیام مهر برابر با سالروز درگذشت «فریدون گله» کارگردان و فیلمنامهنویس ایرانی است. او متولد سال 1319 خورشیدی و از سینماگران مطرح ایران در اواخر دهه چهل و اوایل دهه پنجاه خورشیدی بود. بسیاری فیلم «کندو» ساخته مطرح او را بهعنوان یکی از ده فیلم برتر تاریخ سینمای ایران معرفی کردهاند. فریدون گله سرانجام در سال 1384 درگذشت.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
«فریدون گله» در سال ۱۳۱۹ خورشیدی بهدنیا آمد. او دانشآموخته دانشکده ادبیات «دانشگاه مشهد» و همچنین هنرهای دراماتیک «دانشگاه نیویورک» است. آخرین فیلمی که در ایران ساخت «ماه عسل» است، که خودش گفته بود نام انتخابیاش برای این فیلم «ماه منعکس» بود.
وی بعد از ساخت چند فیلم در ایران در سال ۱۳۵۶ برای ساختن محصول مشترکی با نام «سبز خفته» با سرمایهگذاران آمریکایی به «آمریکا» رفت و در آن زمان وزارت فرهنگ و هنر نیز در این فیلم شریک شد.
با وقوع انقلاب اسلامی سال 1357 در ایران، وی در آمریکا ماندگار شد و در سال ۱۳۶۱ هنگامی که درصدد بود فیلم «دیروزی» را به طور مشترک تهیه کند و صحنههایی از فیلم هم فیلمبرداری شده بود بهعلت بیماری پدرش به ایران بازگشت.
فریدون گله فیلمسازی که بیشتر به نسل گذشته سینمای ایران تعلق دارد. او بعد از انقلاب ایران عملن از صحنه سینمایی کنار گذاشته شد اما آثار به یادگار مانده او به گونهای بوده و هست که نمیتوان او را از تاریخ سینمای ایران حذف کرد. چندان که منتقدان ایرانی فیلم «کندو» ساخته فریدون گله را بهعنوان یکی از ده فیلم برتر تاریخ سینمای ایران معرفی کردهاند.
به نظر میرسد با گذشت بیش از سی سال، از انقلاب ایران، همچنان نام وی بهعنوان یک سینماگر مولف همچنان مطرح است. فیلم «فریدون گله کجاست؟» را در سال 1381 «رضا درستکار» ساخته است و در این فیلم نگاهی گذرا دارد به بعضی از فیلمهای گله که قبل از انقلاب اسلامی ایران کارگردانی کرده بود، بهنامهای «شب و فرشتگان»، «دشنه»، «کافر»، «زیر پوست شب»، «مهر»، «کندو».
گفته میشود، از مجموع هفت یا هشت فیلمنامهای، که از او در «بیناد میثاقیه» موجود بود و بعد از مصادره به «بنیاد سینمایی فارابی» واگذار شد، حدود پنج فیلمنامهاش با نام دیگران تصویب و با قیمتهای کلانی به فروش رسید. در همین سالها مسوولان امور سینمایی از او خواستند که فعالیتهای سینماییاش را پی بگیرد که او هم شرایط خودش را اعلام و به نتیجه مشخصی نرسید.
گفته میشود فریدون در چند سال قبل از مرگ خود قصد از سرگیری فعالیت سینماییاش را داشت و چند فیلمنامه جهت ساخت ارایه کرد، از جمله فیلمنامه قسمت دوم کندو و همچنین داستانی مرتبط با حادثه 11 سپتامبر. اما هیچ کدام از این طرحها به نتیجه نرسید و کارنامه سینمایی گله با فیلمهای پیش از انقلابش بسته شد.
و سرانجام فریدون گله در صبح شنبه سیام مهرماه 1384 و در سن ۶۵ سالگی بر اثر سکته قلبی در محل زندگیش واقع در سلمانشهر استان مازندران درگذشت. پیکر این کارگردان قدیمى سینماى ایران، روز سهشنبه سوم آبانماه طى مراسمى تشییع و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
در این مراسم که هنرمندان حضور کمرنگى در آن داشتند و هیچ مسوولى در میان تشییعکنندگان دیده نمىشد، پیکر وی تا قطعه هنرمندان توسط حاضران مشایعت شد. درمیان تشییعکنندگان فقط افرادى چون علیرضا داوودنژاد، ایرج قادرى، جواد طوسى، پورى بنایى، فرزاد موتمن، میرمحمد تجدد و حامد بهداد حضور داشتند.
منبعها:
گوگل
ویکی پدیا
بیبیسی
سینما
سوره
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»