Saturday, 18 July 2015
24 March 2023
قصه‌های ما، از رویا تا واقعیت

«گل خانم»

2010 October 24

شهره شعشعانی / رادیو کوچه

«قاضی ربیحاوی» در آبادان متولد شده است. از سال ۱۳۵۸ فعالیت ادبی خود را با نوشتن قصه‌هایی برای کودکان آغاز کرد. کتاب «وقتی دود جنگ در آسمان ده‌کده دیده شد»، درباره جنگ ایران و عراق در سال ۱۳۶۰ از او منتشر شد.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

این کتاب به‌عنوان اولین داستان منتشر شده‌ی ضد‌جنگ در ادبیات ایران ثبت شده است. یک‌سال بعد مجموعه داستان «خاطرات یک سرباز» – مجموعه پنج داستان درباره جنگ – توسط نشر «ققنوس» از او منتشر شد. چند ماه پس از انتشار آن کتاب دستگیر و به تحمل نه ماه زندان محکوم شد. او و چند نویسنده دیگر در سال ۱۳۶۲ هم‌راه با «هوشنگ گلشیری» یک گروه ادبی تاسیس کردند که بعدها به «جلسات پنجشنبه‌ها» معروف شد‌. کتاب‌های «هشت داستان»، «کنیزو و چند داستان دیگر» و «پاگرد سوم»  نتیجه کار مشترک این گروه بود. از این سه اثر دو کتاب «کنیزو و چند داستان دیگر» و «پاگرد سوم» اجازه انتشار نیافت.

از ربیحاوی در سال ۱۳۷۰ مجموعه داستان «از این مکان» و در سال ۱۳۷۳ یک رمان به‌نام «گیسو» منتشر شد.

او  در سال  ۱۳۷۴به انگلستان مهاجرت کرد و دو کتاب دیگرش، مجموعه داستان «چهار فصل ایرانی» و رمان «لبخند مریم» که باز هم در ایران موفق به کسب مجوز انتشار نشدند در خارج از کشور به چاپ رسید.

ربیحاوی در سال‌های نخستین اقامتش در لندن نمایش‌نامه  «نگاه کن اروپا» را نوشت. این نمایش‌نامه  مورد توجه «هرولد پینتر» نمایش‌نامه‌نویس فقید بریتانیایی قرار گرفت و با حمایت او به صحنه رفت. پینتر خود در این نمایش‌نامه نقش یکی از شخصیت‌های اصلی را بازی کرد.

ربیحاوی سپس بیش‌تر فعالیت خود را معطوف به نمایش‌نامه‌نویسی کرد. آثار نمایشی او تا‌کنون در انگلستان، هلند  و آمریکا به صحنه رفته‌اند.

چند داستان کوتاه و دو رمان «امروز خوش» و «پسران عشق»  از دیگر آثار او هستند.

در سال گذشته( ۲۰۰۹)، نمایش «قانون مذکر» او به صحنه رفت و مورد توجه قرار گرفت. این نمایش در ماه دسامبر امسال (۲۰۱۰) بار دیگر توسط گروه تازه‌ای در لندن به اجرا در می‌آید. «قانون مذکر»  تشریح و توضیحی است به شکل درام درباره حقوق زن در قانون اسلامی.

نگاه قاضی ربیحاوی به شخصیت‌های آثارش شفقت‌آمیز و عاطفی است. در داستان «گل خانم» که به صورت جریان سیال ذهنی بدون استفاده از علایم سجاوندی مثل نقطه و ویرگول نوشته شده، خواننده از نزدیک‌ترین فاصله با کشمکش‌های روحی راوی پس از ضربه هولناک عاطفی که بر او وارد شده مواجه می‌شود.

موسیقی این برنامه:

آنسامبل کنستانتینپل

1- استامپی، (موسیقی قرون وسطی، سازنده ناشناس)

2- آواز عشق: کاستلن دو کوچی (حدود 1165-1203)

سوپرانو: آن آزما

رهبر: کیا طبسیان

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , ,