سروش / رادیو کوچه
یکسال پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران و همچنین حوادث پس از آن، بسیاری از سیاسیون اعتقاد دارند که عملکرد محمود احمدینژاد که به عنوان رییس جمهوری ایران معرفی شد، بسیار تنشزا بوده و به عقیده آنها علت اصلی بسیاری از حوادث پس از انتخابات و همچنین سیاست خارجی ایران اقدامات ضعیف رییس دولت نهم جمهوری اسلامی بوده است. هفته گذشته رییس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی از استیضاح و طرح سوال از رییس دولت ایران خبر داد.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
«احمد توکلی» نماینده اصولگرای مجلس و از منتقدان شاخص دولت در گفتوگویی با نشریه «همشهری ماه» ضمن ابراز تاسف از اینکه «مجلس به درستی وظیفه خود را انجام نمیدهد» اظهار داشت که باید سوال از رییس جمهوری صورت بگیرد.
وی با بیان اینکه چهرههای شاخص مجلس از جمله «علی لاریجانی» رییس مجلس و «محمدرضا باهنر» نایبرییس سابق و نماینده مردم تهران نیز با طرح سوال از احمدینژاد موافق هستند تصریح کرد: «متاسفانه این مسئله به یک تابو تبدیل شده که گویی سوال کردن از رییس جمهوری خیلی بد است. نمایندگان مجلس تاکنون یک بار در زمان بنیصدر تکلیف خود را انجام دادهاند و تذکر به رییس جمهوری پیش از این نیز سابقه داشته است.»
به گفتهی آقای توکلی موضوع سوال از رییس جمهوری در قانوناساسی در نظر گرفته شده تا قدرت متمرکز دولت را مهار کند و جلوی دیکتاتوری احتمالی را بگیرد. اظهارات آقای توکلی با واکنش شدید حامیان دولت و رسانههای نزدیک به دولت روبهرو شد. روز پنجشنبه «غلامحسین الهام» مشاور حقوقی محمود احمدینژاد با انتقاد از عملکرد نمایندگان مجلس هشدار داد که رفتار آنان موجب تقویت جریان مخالف نشود.
وی در گفتوگویی با خبرگزاری ایسنا اظهار داشت: «این چه فتنهایست که برخی برای استیضاح رییسجمهوری رای جمع میکنند، ما از خودیها میخوریم. باید بیشتر حواسمان را جمع کرده و مراقب نفوذ دشمن باشیم و روح امید را ایجاد کنیم.»
مشاور حقوقی احمدینژاد در ادامه اظهارات خود میافزاید: «رییس جمهوری که با اقتدار ملی و خرسندی رهبری بر سرکار آمد میبایست همه وی را پشتیبانی میکردند، اگر چه ضعفها را قبول دارم اما نمیبایست اجازه رخنه طیف دیگر را میدادیم که در حال حاضر گرفتار فتنه شده و دچار تفرقه شویم.»
از سوی دیگر روزنامه «رسالت» از حامیان دولت احمدینژاد ضمن انتقاد شدید از اقدام اخیر برخی نمایندگان مجلس در خصوص جمعآوری امضا برای طرح سوال از رییس دولت ایران در مطلبی که چهارشنبه گذشته منتشر کرد عملکرد احمدینژاد را پس از بازگشت از سفر لبنان در سیاست خارجی بسیار هوشمندانه توصیف کرد.
در همین حال برخی کارشناسان و تحلیلگران مسایل سیاسی میگویند که اقدام اخیر نمایندگان مجلس و جمعآوری امضا برای استیضاح رییس قوه مجریه در اعتراض به عملکرد چند ماهه اخیر وی و همچنین اظهارات ماه گذشته باشد که گفته بود «مجلس در راس امور نیست و این رییس جمهوری است که بالاترین مقام را داراست.»
موضوع اختلاف میان دولت و مجلس در ماههای اخیر دامنه گستردهتری گرفته است و عدم اجرای قوانین از سوی دولت از بحثبرانگیزترین مسایل ماههای اخیر بهشمار میآید
احمدینژاد تاکید کرده بود که گفته آیتاله خمینی مبنی بر اینکه «مجلس در راس امور است»، مربوط به دوره پارلمانی نظام بوده و اکنون دولت در راس امور است.
این اظهارات سبب شد که بسیاری از نمایندگان مجلس از جمله نمایندگان فراکسیون اصولگرا که همواره حامی دولت بودند، رییس دولت دهم را به قانونگریزی، «استبداد رای» و «ناآگاهی درباره جایگاه خود در اجرای قوانین» متهم کنند.
همچنین احمد توکلی با انتقاد صریح از این اظهارات تاکید کرد: «احمدینژاد باید در نظر داشته باشد که مجلس میتواند رییس جمهوری را از ادامه کار باز بدارد و رای به عدم کفایت وی بدهد. درحالی که او نمیتواند به مجلس متعرض شود و یک نماینده را جابهجا کند، چه رسد به انحلال مجلس.»
بر اساس اصل ۸۸ قانون اساسی جمهوری اسلامی، در صورتی که حداقل یک چهارم نمایندگان مجلس از رییس جمهوری درباره نحوه انجام وظایفش سوال کنند، او موظف است طی حداکثر یک ماه در مجلس حاضر شود و به سووال نمایندگان پاسخ دهد.
موضوع اختلاف میان دولت و مجلس در ماههای اخیر دامنه گستردهتری گرفته است و عدم اجرای قوانین از سوی دولت از بحثبرانگیزترین مسایل ماههای اخیر بهشمار میآید. بنا به گزارشی که کمیسیون تحقیق و پژوهش مجلس شورای اسلامی در مرداد ماه سال جاری منتشر کرد بیش از 41 درصد از مصوبات مجلس تاکنون از سوی دولت اجرا نشده است.
گفته میشود که این تخلفات دامنه مناقشات میان دولت و مجلس را گستردهتر کرده است و باید دید طرح استیضاح رییس قوه مجریه با وجود حمایت رییس مجلس به کجا خواهد انجامید.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»