خبر آنلاین
کارشناسان سازمان آتش نشانی تهران اعلام کردند حریق مهیبی که بیش از یکصد مغازه بازار تهران را به آتش کشید عمدی بوده است.
خبرگزاری میراث فرهنگی نوشت: « رییس سازمان آتشنشانی از احتمال عمدی بودن آتشسوزی بازار خبر میدهد. گفته میشود دو مغازهای که آتشسوزی از آنجا آغاز شده در آستانه ورشکستگی قرار داشتند. آتشسوزیهای اخیر بازار این نگرانی را برای بازاریان ایجاد کرده که این وقایع ادامه داشته باشد. ماموران بیمه که به این منطقه مراجعه کردهاند با انبوه درخواستهای بازاریان برای بیمه کردن اموالشان مواجه شدند. بازاریان از احتمال تکرار وقایع مشابه ترسیدهاند.»
به گزارش « میراث خبر»، گمانه زنیهایی که درباره عمدی بودن آتش سوزی در بازار تهران مطرح شده بود رنگ واقعیت به خود گرفت و بررسیهای گروه پیگیری سازمان آتش نشانی تهران نشان میدهد احتمالن فرد یا افرادی به طور عمد بازار را آتش زدهاند.
این حادثه که شامگاه دوشنبه 13 مهر در سرای حاج حسن بازار بزرگ تهران رخ داد و به دلیل بار اشتعال بالا در این منطقه به سرعت گسترش یافت یکی از مهیبترین آتشسوزیهای سالهای اخیر بازار تهران به شمار میرود و اگر رشادتهای ماموران آتش نشانی نبود فاجعه بزرگ و جبران ناشدنی را در تهران رقم میزد.
وسعت حریق به حدی بود که سازمان آتش نشانی ناگزیر شد برای اطفای حریق در این منطقه از 150 آتش نشان و 10 ایستگاه کمک بگیرد. تعدادی از نیروهای آتش نشان مصدوم شدند و هنوز یکی از آنها در بیمارستان بستری است.
محمدرضا حاجیبیگی، رییس سازمان آتشنشانی با بیان اینکه بررسی کارشناسان نشان میدهد احتمال عمدی بودن این آتش سوزی وجود دارد، گفت: « بازار تهران بافت سنتی دارد، مواد موجود در این منطقه سریع الاشتعال هستند و به همین دلیل آتش سوزی که از یک انبار پتو آغاز شده بود به سرعت به مغازهها و مناطق دیگر بازار سرایت کرد. گفته میشود مغازههای که آتش سوزی از آنها آغاز شده ورشکسته بوده اند»
او با تاکید بر اینکه اگر امداد رسانی به موقع و رشادت ماموران آتش نشانی نبود این حادثه به فاجعهای بزرگ تبدیل میشد، گفت: «مشکلات متعددی برای اطفای حریق در منطقه بازار تهران وجود دارد نمیتوان تجهیزات آتش نشانی را از کوچههای تنگ و بافت سنتی آنجا عبور داد ماموران آتش نشانی مجبور شدند تجهیزات را با گاری منتقل کنند»
با این حال بررسیهای میدانی «میراث خبر» نشان میدهد سازمان آتشنشانی تهران در محدودهای که حادثه در آنجا رخ داده پمپهای آب مناسب پیشبینی نکرده بوده و به همین دلیل ماموران آتش نشانی ناگزیر از پمپهای آب خیابان خیام و … که در مسافتی بسیار دورتر از ناحیه آتش نشانی قرار داشت استفاده میکردند و به همین دلیل فشار آب برای اطفای حریق کافی نبود.
رییس سازمان آتش نشانی تهران پیش از این و همزمان با وقوع حادثه آتش سوزی در بازار پیش بینی کرده بود که احتمال عمدی بودن این آتش سوزی وجود دارد.
رییس سازمان آتش نشانی تهران پیش از این و همزمان با وقوع حادثه آتش سوزی در بازار پیش بینی کرده بود که احتمال عمدی بودن این آتش سوزی وجود دارد.
او همچنین در مصاحبه اخیرش با یکی از رسانهها گفته است : «زمانی که شهردار تهران و مهدی چمران چندین بار حین حادثه با من تماس گرفتند به آنها گفتم فقط برای جلوگیری از یک فاجعه دعا کنید.»
حادثه اخیر آتش سوزی در بازار تهران خسارت سنگینی بر جای گذاشت. بر اساس برآورد های سازمان آتش نشانی در جریان این حادثه یکصد مغازه بازار تهران در آتش سوختند و میزان خسارتها 10 میلیارد تومان برآورد میشود. با این همه بازاریان توانستهاند از بیمه غرامت بگیرند.
حاجی بیگی در بخشی از سخنانش تاکید کرد که نتیجه نهایی بررسی کمیته کارشناسان سازمان آتش نشانی درباره آتش سوزی بزرگ بازار تهران به زودی اعلام میشود.
او برای چندمین بار درباره وضعیت فوق العاده خطرناک بازار تهران هشدار داد: «بارها گفتهایم که بازار تهران در معرض آتش سوزیهای گسترده است و به دلیل بافت سنتی و شرایط حاکم بر آن امداد رسانی با مشکلات متعددی مواجه است و یک حادثه کوچک میتواند به فاجعهای جبران نشدنی تبدیل شود»
رییس سازمان آتش نشانی از تاسیسات قدیمی و فرسوده برق در بازار و نیز بافت فرسوده این منطقه به عنوان معضلی نگران کننده یاد کرد و ادامه داد: « شهرداری تهران طرح و برنامهای برای ایمن سازی بازار آغاز کرده اما با توجه به مشکلات متعدد این محدوده باید تهمیدات جدیتری اندیشیده شود»
خبر احتمال عمدی بودن آتش سوزی مهیب بازار تهران در حالی است که بازاریان در ماههای اخیر در شرایط اقتصادی نامناسبی به سر میبرند و این حادثه این نگرانی را برای سایر بازاریان ایجاد کرده که حوادث اخیر آتش سوزی در این منطقه با یکدیگر مرتبط بوده و ادامه داشته باشد.
این نخستین بار نیست که بازار تهران در آتش میسوزد در سالهای گذشته نیز سازمان آتش نشانی تهران بارها بر خطر خیز بودن این منطقه تاکید کرده بود. گزارشهای موجود در سازمان آتش نشانی گویای افزایش 30 درصدی آتش سوزی در منطقه بازار است. این امر نشان میدهد فرسودگی تاسیسات برق تشدید شده است. از سوی دیگر تداوم حضور انبارهایی که اغلب در آنها موارد سریع الاشتعال نگهداری میشوند از مهمترین خطراتی است که بازار تهران را با خطر آتش سوزی های گسترده مواجه میکند.
اگرچه شورای اسلامی شهر تهران در سالهای اخیر در مصوباتی ساماندهی انبار های این منطقه به ویژه انبارهای مواد شیمیایی را در دستور کار قرار داده اما به نظر می رسد اقدامات اجرایی در این زمینه آغاز نشده است و اعضای شورا نیز اغلب صرفا به اظهار نگرانی درباره وضعیت نگران کننده بازار بسنده کرده اند.
بازار تهران جدا از اینکه قلب تپنده اقتصاد کشور است به عنوان یکی از مجموعه آثار تاریخی فرهنگی تهران در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و سالانه گردشگران زیادی از آن بازدید می کنند هر چند که تغییر کاربری های متعدد و غفلت های مدیران شهری و سازمان میراث فرهنگی موجب شده این منطقه بسیاری از ارزشهای تاریخی خود را از دست بدهد.
آنچه در سال های اخیر مانع مهمی برای اجرای طرح ساماندهی بازار تهران بود همکاری نکردن کسبه و بافت اجتماعی – سیاسی فوق العاده حساس این منطقه است. برنامه ریزانی که طرح ساماندهی بازار را تهیه کرده اند معتقدند اجرایی شدن این طرح جز با مشارکت کسبه ممکن نیست با این همه برخی منتقدان این استدلال مدیران شهری و مسوولان سازمان میراث فرهنگی را بهانهای برای به تاخیر انداختن پروژه ساماندهی بازار تهران که پروژهای بزرگ و هزینهبر است می دانند.»
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»