Saturday, 18 July 2015
07 December 2023
تماشاخانه‌ کوچه- «افسانه محافظان» و «ماجرای سمی»

«دنیای انیمیشن»

2010 November 10

پویا / رادیو کوچه

از این پس در «تماشاخانه‌ی کوچه» به معرفی و بررسی فیلم‌های اکران شده در سینماهای مالزی می‌پردازیم.

دنیای انیمیشن همواره به‌واسطه‌ی نداشتن محدودیت‌های سینما جذابیت خود را در میان مخاطبان از هر گروه سنی حفظ کرده است.  شاید اگر بگوییم اولین تجربه‌ی سینما رفتن بسیاری از ایرانی‌ها در مالزی با یک فیلم انیمیشن شروع شده است، چندان اغراق نکرده باشیم. تکنولوژی سه‌بعدی و جاذبه‌های بصری آن (که در سینماهای ایران یافت نمی‌شود) در ایجاد این جاذبه نقش به‌سزایی دارد.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

در این‌جا به بررسی دو انیمیشن «افسانه‌ی محافظان» و «ماجرای سمی» می‌پردازیم.

«افسانه‌ی محافظان »:  (Legend of the Guardians – The Owls of Ga’Hoole)

موضوع این انیمیشن موضوعی است تکراری که قبلن بارها در فیلمهای مختلف به کار گرفته شده است، مبارزه‌ی خوبی با بدی. برخی ار فیلم‌های قبلی ساخته شده بر اساس این موضوع، در گیشه‌ها موفقیت‌های زیادی را کسب کردند که شاید معروف‌ترین آن‌ها «ارباب حلقه‌ها» و «آواتار» باشند. فیلمنامه‌ی «افسانه محافظان» بر اساس سه کتاب اول از مجموعه ای پانزده جلدی نوشته‌ی «کاترین لاسکی»   (Cathryn Lasky) برگرفته شده است و کارگردان آن کسی جز «زاک اسنایدر» نیست؛ کسی که ایرانی ها به‌خاطر کارگردانی فیلم «سیصد» دل خوشی از او ندارند. اما این بار اسنایدر با انیمیشنی پر ماجرا به گیشه‌ها آمده است. انیمیشنی که استفاده از تکنولوژی سه‌بعدی آن را جذاب‌تر نیز کرده است.

«سورن» (قهرمان داستان) جغدی شیفته‌ی قهرمان‌های داستان‌های پر‌ماجرای پدرش به هم‌راه برادرش «کلاد» توسط جغدهایی پلید ربوده و به کوه‌هایی دوردست برده می‌شوند تا در طی یک فرآیند شست‌وشوی مغزی تبدیل به جنگ‌جویانی مانند ربایندگان خود بشوند. رییس این جنگ‌جویان- که خود را اصیل مینامند- سعی دارد با استفاده از تکه سنگ‌هایی که نور آبی مرموزی را از خود متصاعد می‌کنند و قدرتی جادویی دارند، بر تمام جغدها حکومت کند. سورن که تمایلی برای هم‌کاری با آن‌ها ندارد به کمک یکی از این جنگ‌جویان می‌گریزد و تصمیم می‌گیرد به جای برگشتن به خانه نزد جغدهای محافظ برود. جغدهایی که توان مقابله با پلیدها را دارند و می‌توانند آن‌ها را شکست دهند.

این فیلم اولین انیمیشن اسنایدر است، اگرچه «سیصد» و «نگه‌بانان» (Watchmen) هم تا حدی به انیمیشن شبیه بودند. روند سریع اتفاقات در پیرنگ داستان نشان‌گر عجلهی نویسنده برای جای دادن طیف وسیعی از وقایع در مدت کوتاه 91 دقیقه است. هرچند که در مقایسه با کتاب بخشهای بسیاری حذف شدهاند. کارگردان توانسته است با استفاده از تعدد شخصیت‌ها، پس‌زمینه‌های متفاوت (جنگل، کوهستان، صحرا و دریا)، عنصر طنز و هم‌چنین شخصیت‌پردازی مناسب تکراری بودن موضوع فیلم را کم‌رنگ و بر جذابیت آن بیفزاید. این فیلم به طبیعت نیز وفادار مانده است و در آن نشان میدهد که جغدها، موشها و حیوانات کوچک‌تر را شکار میکنند و پس از خوردنشان ملغم‌های از پشم و استخوان‌های آن‌ها را بالا میآورند. با توجه به این‌که کودکان بخش عظیمی از مخاطبان آن هستند، سعی شده است در صحنه‌های نبرد خبری از خون‌ریزی نباشد. نتایج نظرسنجی‌ها در تارنمای IMDB نشان می‌دهد که این فیلم در جلب نظر مخاطبان خود تقریبن موفق بوده است.

«ماجرای سمی»:  (Sammy’s Adventure – The Secret Passage)

ماجرای سمی به کارگردانی «بن استاسن» (Ben Stassen) روایت‌کنندهی زندگی لاکپشتی 50 ساله است و  اتفاقاتی که در طی این 50 سال برای وی رخ داده است را به تصویر میکشد. «سمی» در 1959 از تخم بیرون آمده و سفر خود را به دور اقیانوس‌ها آغاز کرده و 50 سال بعد (2009) به محل تولد خود بازگشته است. مخاطب اصلی این انیمیشن را باید گروه سنی زیر دوازده سال به شمار آورد. داستان بر خلاف اسم انیمیشن چندان پرماجرا نیست و شاید وقایع آن را بتوان در 30 دقیقه نمایش داد. باقی آن‌چه که در این انیمیشن میبینید تصاویر زیبایی از طبیعت و حیات زیر آب است. علی‌رغم  محدود بودن  تعداد شخصیتهای هم‌راه سمی به «شلی» (عشق زندگیاش)‌، «روی» (اولین دوستش) و گربهای که به لهجهی فرانسوی انگلیسی حرف میزند، شخصیت‌پردازی در این انیمیشن عمیق نیست.

اما ماجرای سمی در آموزش کودکان در رابطه با زندگی لاکپشت‌ها و ضرورت حفظ محیط زیست نکات مثبت زیادی دارد. در این انیمیشن علاوه بر مراحل مختلف زندگی یک لاکپشت دریایی، آلودگی آب دریاها و اقیانوسها در اثر نشت نفت، پسابهای صنعتی، زبالهها و تاثیر آن بر زندگی جان‌داران نمایش داده می‌شود. در جایی از داستان سمی توسط یکی از موسسات حفظ محیط‌زیست نجات پیدا می‌کند و مورد مداوا قرار میگیرد، که به نوعی تاکیدی است بر لزوم وجود این موسسات. تصویری که از انسان در این انیمیشن ارایه میشود تصویری است تقریبن واقعی. انسانهای خوب و بد هر دو در زندگی او تاثیر گذاشتهاند. هرچند سعی شده است انسانهایی که به‌طور مستقیم با سمی در تماس هستند خوب باشند و اعمال زیان‌بار انسانی بدون نشان دادن فاعل به تصویر کشیده شود. علاوه بر این به تغییرات اجتماعی دنیای انسانی در طی این 50 سال هم (مثل حضور هیپی‌ها و همین‌طور حافظان محیط‌زیست در فیلم) نیز اشاره شده است. این موضوع را میتوان حتا در موسیقی فیلم نیز دید. موسیقیای برگرفته از آثار کلاسیک و معروف 50 سال گذشته.

بنا‌بر آن‌چه که گفته شد چنان‌چه شما مربی مهدکودک، فعال محیط‌زیست یا عاشق تکنولوژی سه بعدی نیستید، دیدن این فیلم را به شما توصیه نمیکنیم.

منابع

www.IMDB.com

www.Cinema.com.my

www.sfgate.com

www.villagevoice.com

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , , ,