سارا / واحد ترجمه / رادیو کوچه
1.سئول: جلسهی جی20 در مورد اقتصاد جهانی
برنامهی بانک فدرال رزرو مبنی بر تخصیص دادن 600 بیلیون دلار به اقتصاد جهانی باعث ایجاد ناراحتی در جلسهی سران «جی20» (G20) در «سئول» شد. صادرکنندههای بزرگ مثل «آلمان» و «چین» نسبت به این برنامهی فدرال ابراز نارضایتی کردند و مدعی شدند که این پول ارزش دلار را پایین میآورد و رقابت را به سخت میکند. ولی «اوباما» در جواب گفت که این برنامه در آمریکا محرکی است برای خرج کردن که به نفع همه است. پیشبینی میشود که مشکلات بقیهی اقتصادهای کلان که شامل بانکداری و تعویض نرخ هستند، موضوع بحث جی20 باشند. این در حالی است که چین میخواهد مردمش را به خرید تولیدات وطنی ترغیب کند. بنابراین احتمال اینکه با بالا رفتن نرخ پولش موافقت کند، بسیار کم است.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
2.جاکارتا: کمک به مسلمانان
بیشتر از یک سال از زمانی که «اوباما» به «قاهره» رفت و از آنجا با مسلمانان جهان صحبت کرد، میگذرد. او این بار به «اندونزی»، پرجمعیتترین کشور مسلمان جهان سفر کرد. او در مقابل هزاران نفر در دانشگاه «جاکارتا» جملات آشنایش را تکرار کرد، که «آمریکا» با اسلام در حال جنگ نیست. او دموکراسی پلورالیستی اندونزی را تحسین کرد و این سیاست را به عنوان نمونه برای بقیهی کشورهای مسلمان معرفی کرد. اما نظرسنجیها نشان میدهد که خوشبینی اولیه نسبت به اوباما رو به افول است. چرا که بیشتر مسلمانان از جنگهای برونمرزی آمریکا و ناتوانی این کشور در برقراری و ادامهی صلح در خاورمیانه خسته و مایوس هستند.
3.گینه: انتخابات
پس از هفتهها خشونت و اختلاف بین گروههای قومی، مردم «گینه» انتخاباتی را برای تعیین رییسجمهوری ترتیب دادند. این اولین رییسجمهوری ملت آفریقا است که توسط مردم انتخاب میشود. این رایگیری بعد از 52 سال حکومت نظامی انجام شد. حکومت نظامی در پاییز سال گذشته پس از قتلعام 157 نفر از مخالفان حکومت در استادیوم به پایان رسید.
4.چین: افزایش سختگیریهای سیاسی
«پکن» (Beijing) محدودیتهای مسافرتی بیشتری را برای مدافعان حقوق چینی وضع کرد تا از شرکت آنها در مراسم جایزهی صلح نوبل امسال در نروژ جلوگیری کند. قوانین جدید شامل توقیف و تجسس میشود. برنده این جایزه «لیو زیوبو» (Liu Xiaobo) بازداشت و زندانی شد و همسرش در بیجینگ در بازداشت خانگی بهسر میبرد.
5.اوکلاهوما: توقف اجرای قانون تحریم شریعت
بیشتر از 70 درصد از مردم «اوکلاهوما» در روز رفراندوم به تحریم استفاده از شریعت (قوانین اسلام) یا حقوق بینالملل در دادگاههای ایالت رای دادند. اما با این وجود به دلیل دادخواست یکی از ساکنان مسلمان این ایالت، قاضی فدرال به صورت موقتی اجرای این قانون را متوقف کرد. در این دادخواست عنوان شده بود که این قانون بر خلاف قانون اساسی است، اما طرفداران و رایدهندگان میگویند که تصمیم قاضی بر خلاف نظر رایدهندگان است.
6.پاریس: مصرفکنندهی جدید گاز
مصرف انرژی جهانی در سال 2035، 36 درصد رشد خواهد کرد. بر اساس گزارش سالانه «آژانس بینالمللی انرژی» این رشد بیشتر به خاطر افزایش سریع مصرف انرژی در چین است. در سال 2009 چین، آمریکا را پشت سر گذاشت تا بیشترین مصرفکنندهی انرژی و مصرف سرانه باشد. در حال حاضر مصرف انرژی آمریکا 1.5 است که پیشبینی میشود در دهههای آینده افزایش یابد.
7.یمن: در جستوجوی الاولاکی
قاضی یمنی دستور بازداشت روحانی تندرو «الاولاکی» (Anwar al-Awlaki) را بهخاطر مرتبط بودن با چند توطئهی تروریستی صادر کرد. دو روز بعد ویدیویی از الاولاکی (متولد آمریکا) پخش شد که فریاد مرگ بر آمریکا سر میداد. (گمان میرود که او نیروی القاعده در شبه جزیرهی عربستان باشد). «یوتیوب» (YouTube) تعدادی از ویدیوهای خطبههای الاولاکی را حذف کرده است.
8.برمه: انتخابات ناامیدکننده
هیت حاکمهی نظامی برمه پیروزی حزب اصلی را در اولین انتخابات این کشور در 20 سال گذشته اعلام کرد و این حزب را به حکومت بازگرداند. روزنامهنگاران و ناظران خارجی از نظارت بر این انتخابات منع شدند. این مسئله باعث شد تا دیگر کشورها حکومت برمه را یک حکومت نظامی سرکوبگر بدانند.
9.جمهوری کنگو: اعلام وضعیت اضطراری
سازمان ملل متحد به منظور جلوگیری از بیماری فلج اطفال برای واکسنزدن به هزاران نفر در شهر بندری «Pointe-Noire» مجهز شد. بیش از 200 مورد فلج و 100 نفر کشته گزارش شده است. مقامات بهخاطر کمبود مراکز واکسیناسیون، مقصر دانسته شدند. گمان میرفت که این بیماری در سال 2000 از جمهوری کنگو ریشهکن شده است.
10.صحرای غربی: خشونت و درگیری
مدتها است که بر سر این منطقه جنگ و جدال وجود دارد. اما پس از اینکه نیروهای امنیتی «مراکش» اردوگاه مخالفان را تخلیه کردند، این منطقه شاهد شدیدترین خشونتها در طی چند دههی اخیر بود. سازمان ملل متحد میانجیگری کرد تا با مراکش و گروه استقلال طلب (این گروه خواستار استقلال صحرای غربی از مراکش است) صحبت کنند. مراکش و گروه استقلال طلب، هر دو مدعی حاکمیت بر این منطقه هستند. ولی این جلسه بدون نتیجه به پایان رسید.
11.زیمبابوه: ویدیوهایی از موگابی
«روبرت موگابی» (Robert Mugabe) رییسجمهوری «زیمبابوه» (Zimbabwe)، ستارهی یک سری از موزیک ویدیوهای گروه آفریقایی «بورن فری کرو» (Born Free Crew) شد. بر اساس روزنامهی «گاردین» (Guardian) این گروه، این رهبر سالخورده را در حالی نشان دادند که با ضربآهنگ ادای مردم سفیدپوست را در میآورد و به زبان عامی و غیرادبی سخن میگفت. موگابی تصدیق کرد که برای جذب رایدهندگان جوان در انتخابات سال بعد این کار را کرده است.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»