شهره/ واحد ترجمه/ رادیو کوچه
در «هایتی» (Haiti) دیگر کسی دلش نمیخواهد با کسی دست بدهد. ترس سرایت بیماری «وبا» از دستهای آلوده، حتا نوع سلام و احوالپرسی مردم را نیز تغییر داده است. این روزها مردم به جای دست دادن با یکدیگر آرنجهایشان را بههم میزنند. حتا دیده شده که «رنه پروال» (Rene Preval) رییس جمهوری هایتی، به جای دست دادن با صاحب منصبان با استفاده از آرنج خود با آنها دست میدهد. آخرین مصیبت رویداده در هایتی هنوز به تعداد قربانیان زمینلرزه 12 ژانویه 2010 نرسیده است– حدود 8200 نفر آلوده به این باکتری هستند که فقط 600 نفر کمتر از تلفات نوامبر گزارش شده است. اما وبا به دو دلیل، نسبت مرگومیر هولناکی را به خود اختصاص داده است. یکی وجود این باکتری در آبهای کثیف که در هایتی به مقدار زیاد وجود دارد و دیگر این واقعیت که بیشتر این آبها همراه با طوفانی موسوم به «توماس» (Tomas) به هایتی جاری شدهاند.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
اوضاع حتا میتوانست از این هم بدتر باشد. این تندباد میتوانست مستقیمن خسارات بیشتری به مردم وارد کند اما توام شدن آن با آب باران، هایتی را مستعد افزایش باکتری کرد. این باکتری در مدفوع انسان بهوجود آمد و از ناحیه «آرتیبونیت» (Artibonit) در شمال «پورت-ائو- پرینس» (Port-au- Prince ) که محل شیوع تدریجی این بیماری از اواخر اکتبر بود، به سمت جنوب و غرب انتشار یافت. تنها در منطقهای در پایتخت به نام «دلماس» (Delmas) بود که کانالها سرریز نشدند. آن هم به این خاطر که گروهی از مردان با دستهای خالی تودههای آشغال را بر داشتند تا جلوی آب گرفته نشود.
با شستن دستها و جوشاندن آب آشامیدنی به سادگی میتوان از انتشار وبا جلوگیری کرد. اما مبتلا شدن به این بیماری بسیار عذابآور است. فرد مبتلا به وبا دچار اسهال و استفراغ بسیار شدیدی شده و آب بدنش را به شدت از دست میدهد که منجر به ناتوانی جسمانی میشود. پیش از این پروندههایی از این قبیل در ایالت پورت-ائو- پرینس گزارش شده است. بیمارستانها و مراکز پزشکی برای رسیدگی به افراد مبتلا مجهز شدهاند. البته جای امیدواری است که داروهای بسیاری از زمان زلزله در کشور باقی مانده است.
هایتی به مدت چند دهه شیوع بیماری وبا را تجربه نکرده بود. این بیماری چگونه به این کشور رسیده است؟ ظاهرن شیوع این بیماری در جنوب آسیا موضوع مشترکی است. در نتیجه، انگشت اتهام به سمت حافظان صلح یو ان (U.N) و سربازان نپال (Nepal) گرفته شده است. دولت تلاش میکند که بیگانه هراسی را کاهش دهد. نخستوزیر «جین-مکس بلریو» (Jean- Max Bellerive) میگوید: «ما میدانیم که منشا این بیماری از جنوب آسیا است، اما افراد دیگری نیز میتوانستهاند از هر جایی در دنیا سفر کرده و این بیماری را به اینجا آورده باشند. مهم نیست چه کسی این بیماری را وارد کشور کرده است. بیایید آن را ریشهکن کنیم.»
برگرفته از مجلهی تایم
نوشتهی جسیکا دسواریوکس (JESSICA DESVARIEUX )
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»