Saturday, 18 July 2015
28 September 2023
میکروفن

«یک چرت بزن، پاشو»

2010 November 28

شکوفه/ دفتر ترکیه/ رادیو کوچه

shokufeh@radiokoocheh.com

این برنامه  به‌طور کاملن اختصاصی تقدیم می‌شود به دانش‌آموزان و دانش‌جوهایی که خسته و کسل از سر کلاس‌های صبح تا ظهر مدرسه یا دانش‌گاه می‌آیند و بعد از خوردن یک غذای مفصل، آن‌قدر می‌خوابند که وقتی بیدار شدند، به جای خورشید، ماه را در آسمان می‌بینند.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

از ابتدای مهر تا آخر پاییز، روزی یک دقیقه آفتاب زودتر غروب می‌کند و احتمالن برای شما هم پیش آمده که ببنید بعد‌ازظهر بعد از یک خواب دو ساعته، هنوز هیچ کاری را شروع نکردید و شب شده است. اگرچه این استراحت می‌تواند در تقویت و بازسازی قوای از دست رفته موثر باشد اما، دانش‌مندان آلمانی به نتایج علمی جدیدی رسیده‌اند.

محققان آلمانی می‌گویند نتایج تحقیقات نشان داده یک چرت سبک  شش دقیقه‌ای در روز می‌تواند حافظه را تقویت کند. جالب است که تاثیر این چرت می‌تواند بیش‌تر از یک خواب عمیق باشد.

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از بی‌بی‌سی‌، ‌مطالعات پیشین نشان داده بود که خواب کافی می‌تواند به تقویت حافظه، کمک کند. مطالعه‌ای که در دانش‌گاه بوستون انجام شده و نتایج آن حدود ۳ هفته پیش منتشر شده بود، از همین دسته مطالعات است.

در این مطالعه مشخص شده بود دانش‌جویانی که در روز ۴۵دقیقه چرت می‌زنند، عمل‌کرد تحصیلی و توان یادگیری بالاتری نسبت به هم‌کلاسی‌هایشان دارند. این مطالعه در نشریه علمی«خواب» منتشر شده بود.

گرچه این محققان همان‌جا تاکید کرده‌اند که این روش را نمی‌توان برای شاگرد اول شدن دانش‌آموزان و دانش‌جویان ته‌خطی استفاده کرد. این روش تنها می‌تواند کارایی یادگیری هر فرد را به حد مطلوب خودش برساند.

این نتایج چندان برای محققان تعجب‌آور نبود. چرا که می‌دانستند مغز طی یک خواب عمیق، فرصتی برای پردازش اطلاعاتی به‌دست می‌آورد که طی بیداری کسب کرده بود. به همین علت توصیه به داشتن یک چرت کوتاه روزانه، در راستای همان فرضیه‌های پیشین در مورد نقش خواب در فعالیت و عمل‌کرد مغز بود.

اما این مطالعه جدید، که در دانش‌گاه دوسلدورف آلمان انجام شده، نگاه دیگری به ماجرا دارد. در مطالعات قبلی، نقش خواب «عمیق» بررسی شده بود. خوابی که رسیدن به آن، حداقل ۲۰دقیقه برای فرد زمان می‌برد.

در حالی که در مطالعه جدید، تنها ۶دقیقه چرت زدن هم مفید شناخته شده. در این مطالعه، تعدادی کلمات، به دو گروه از افرادنشان داده شد. یک گروه یک ساعت بعد را خوابیدند و به گروه دوم اجازه داده شد تنها ۶دقیقه چرت بزنند. یعنی به عبارتی فقط برای مدت کوتاهی چشمان‌شان را ببندند و استراحت کنند.

بعد از یک ساعت، افراد مورد آزمایش قرار گرفتند که کدام گروه می‌توانند کلمات داده شده را به‌تر به یاد بیاورند.

مقایسه این دو گروه نشان داد که عمل‌کرد گروه دوم به‌تر بوده است. یعنی چرت کوتاه و فوق‌فشرده، حتا تاثیری به‌مراتب به‌تر از یک خواب واقعی و عمیق و کامل داشته است و به‌تر می‌تواند حافظه افراد را تقویت کند.

سایر محققان هنوز نظر صددرصد مساعدی نسبت به این نتایج ندارند. چرا که عقیده دارند باید مطالعات بیش‌تری در این مورد صورت گیرد. نمی‌توان تنها از روی نتایج یک مطالعه، تمام فرضیات پیشین را تغییر داد.

با این حال، این نتایج که در نشریه «نیوساینتیست» منتشر شده، می‌تواند سرنخ‌هایی برای بررسی بیش‌تر سازوکار خواب در تقویت حافظه به‌وجود آورد. به‌ویژه این‌که مطالعات دیگری نیز که پیش از این انجام شده بود، تاثیرات مثبت دیگری را برای چرت روزانه نشان می‌داد.

کاهش بیماری‌های قلبی و عروقی و کنترل به‌تر فشارخون، یکی از این تاثیرات است. به‌نظر می‌رسد چرت روزانه،‌ به‌عنوان فرصتی برای کسب آرامش و استراحت در این دنیای شلوغ و پرتنش، می‌تواند نقش مهمی در عمل‌کرد مغز و نیز سلامت جسم انسان داشته باشد. حتا اگر این فرصت، تنها ۶ دقیقه، و به اندازه چشم‌برهم‌ نهادنی کوتاه باشد.

منبع: به نقل از سایت پزشکان بدون مرز

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , ,