Saturday, 18 July 2015
29 March 2023

«تنها بانوی سفیر تاریخ معاصرایران»

2009 October 20

سروش / رادیو کوچه

souroosh@radiokoocheh.com

امروز مصادف است با سال‌روز درگذشت مهرانگیز دولتشاهی  دیپلمات ایرانی، نماینده مجلس و فعال حقوق زنان که در سال گذشته و در سن 91 سالگی درگذشت. وی اولین و تنها زن ایرانی بود که توانست در تاریخ معاصر ایران به مقام سفیر نایل شود.

20091020-news1-mehrangizedolatshahi1-news

مهرانگیز دولتشاهی در سال 1296 در شهر اصفهان و در خانواده‌ای از مقامات بلندپایه قاجار دیده به جهان گشود. پس از اتمام دوران دبستان برای ادامه تحصیل دانشگاهی به آلمان سفر کرد و تحصیلات خود را در این کشور گذراند و پس از دربافت مدرک دکترای علوم اجتماعی به ایران بازگشت.

مهرانگیز دولتشاهی بخش عمده‌ای از عمر خود را صرف بهبود امور زنان ایرانی کرد. وی در سال ۱۳۲۵ خورشیدی، در سازمان خدمات اجتماعی و انجمن حمایت از زندانیان مشغول به کار شد و در همین ایام «جمعیت راه نو» را برای دفاع از حقوق زنان ایرانی تاسیس کرد. این گروه اولین نمایشگاه بین‌المللی «فعالیت زن» را با شرکت سی کشور آسیایی و اروپایی در ایران برگزار کرد. از جمله فعالیت‌های وی تلاش برای سواد آموزی به زنان در جنوب شهر تهران است.

او هم‌چنین یکی از مبتکران قانون حمایت خانواده بود که حق طلاق را برای زنان به رسمیت می‌شناخت و اختیار همسر دوم را توسط مرد منوط به اجازه‌ی همسر اول می‌کرد.

مهرانگیز دولتشاهی به مدت سه دوره، به عنوان نماینده کرمانشاه در مجلس شورای ملی حضور داشت.

در دوره وزارت عباسعلی خلعتبری در وزارت امور خارجه ایران، از مهرانگیز دولتشاهی برای تصدی سفارت ایران در دانمارک دعوت به عمل آمد و وی به عنوان اولین سفیر زن عازم سفارت ایران در دانمارک شد و تا زمان پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ به این ماموریت ادامه داد.

کتاب جامعه، دولت و جنبش زنان ایران از آخرین نوشته‌های مهرانگیز دولتشاهی است.

مراسم خاکسپاری مهرانگیز دولتشاهی در گورستان مونپارناس پاریس- عکس از زمانه

مراسم خاکسپاری مهرانگیز دولتشاهی در گورستان مونپارناس پاریس- عکس از زمانه

دولتشاهی پس از پایان ماموریتش به عنوان سفیرکبیر ایران در دانمارک که تا رویدادهای انقلاب ادامه داشت، به پاریس رفت و در این شهر انجمن فرهنگ ایران را بنیان گذاشت که هم‌‌چنان فعال است. او تا پیش از آن که در چنگال بیماری گرفتار شود کنجکاوی و علاقه‌‌ی خود را به تحولات ایران حفظ کرده  بود و فعالیت زنان این کشور را با اشتیاق دنبال می کرد. وی سرانجام در سال 1387 و در سن 91 سالگی درگذشت.

منابع

  • بی‌بی‌سی
  • زمانه

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: