رادیو کوچه
کریسمس یا نوئل- نام جشنی است در آیین مسیحیت که به منظور گرامیداشت زادروز مسیح برگزار میشود. بسیاری از اعضای کلیسای کاتولیک روم و پیروان آیین پروتستان، کریسمس را در روز ۲۵ دسامبر جشن گرفته و بسیاری آن را در شامگاه ۲۴ دسامبر نیز برگزار میکنند.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
مطابقت ساعت آفتابی با ساعتهای مکانیکی- ساعت آفتابی وسیلهای است که زمان را با استفاده از مکان خورشید در آسمان میسنجد. معمولترین نوع ساعت آفتابی از میلهای ساخته شدهاست که روی صفحهای قرار دارد و ساعتهای شبانهروز روی صفحه نشانهگذاری شدهاند. وقتی مکان خورشید در آسمان عوض میشود، مکان سایهی میله هم روی صفحه جابهجا میشود و ساعت را نشان میدهد.
براساس نوشتههای «هرودوت» قدمت این ساعتها به ۵۰۰۰ سال قبل برمیگردد و او ساخت این ابزار را به «سومری»ها و «کلدانی»ها نسبت میدهد، اقوامی که در منطقهی بینالنهرین میزیستند.
ساعتهای آفتابی معمولی، زمان ظاهری خورشیدی را نشان میدهند. این زمان با زمانی که از ساعت میخوانیم کمی فرق دارد و در طول سال تا حدود ۱۵ دقیقه جابهجا میشود. این ساعتها تنها ۴ روز در طول سال با ساعتهای مکانیکی مطابقت دارند (۱۶ آوریل، ۱۴ ژوئن، ۲ سپتامبر و ۲۵ دسامبر). این پدیده به این خاطر است که راستای محور چرخش زمین به دور خود کاملن ثابت نیست و زمین هنگام چرخش به دور خود کمی تاب میخورد.
1721 میلادی- زادروز «ویلیام کالینز» (William Collins) شاعر انگلیسی که در چیچستر در ساسکس غربی در انگلستان زاده شد. او در آکسفورد تحصیل کرد و پس از آن برای کار در زمینهی ادبیات به لندن رفت. در آنجا با «ساموئل جانسون» معروف به «دکتر جانسون» آشنا شد و او برای کمک به کالینز قراردادی را با یک کتابفروشی منعقد کرد تا ویلیام کالینز با دریافت پیشقسطی به ترجمهی کتاب فنون شاعری «ارسطو» بپردازد. کالینز در ۱۷۴۷ مجموعه اشعارش با عنوان «چکامهها» را منتشر کرد.
1991 میلادی- در چنین روزی «میخاییل گورباچف» رییسجمهوری اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی استعفا داد و اوکراین اعلام استقلال کرد. گرچه تلاش گورباچف به نوعی برای زنده کردن سوسیالیسم در شوروی بود، اما دموکراتیزاسیون اتحاد شوروی و اروپای شرقی عملن قدرت حزب کمونیست و حتا خود گورباچف را زیر سوال برد. عدم سانسور و تلاش گورباچف برای ایجاد فضای باز سیاسی بدون اینکه خود او بخواهد باعث نفوذ انواع جنبشهای ناسیونالیستی قومی و گاهی ضدروسی در جمهوریهای شوروی شد.
نیروهای تندرو در کادر رهبری شوروری در ۱۹۹۱ کودتای آگوست را سازمان دادند و تلاش کردند گورباچف را از قدرت عزل کنند و اجازه ندهند معاهدهی اتحاد جدید را امضا کند. هدف گورباچف این بود که حزب کمونیست اتحاد شووری را متحد نگاه دارد اما آنرا بیشتر به سوی سوسیال دموکراسی سوق دهد. ولی پس از اینکه حزب کمونیست پس از کودتای آگوست ممنوع اعلام شد گورباچف عملن به جز نیروهای مسلح قدرتی نداشت.
1977 میلادی- «سر چارلز اسپنسر چاپلین» یکی از مشهورترین بازیگران و همچنین کارگردان و موسیقیدان برجستهی هالیوود و برندهی جایزه اسکار، در این روز درگذشت. چارلی چاپلین نزدیک به سی و چهار فیلم کوتاه در کمپانی کیاستون و در نقش یک دلقک ریزنقش، با کفشهایی که برایش بزرگ بودند بازی کرد. وی در سال ۱۹۱۹ به همراهی تعدادی از دوستان سینماییاش اتحادیه سینماگران را تاسیس کرد.
800 میلادی- «کارل بزرگ» یا «کارلوس ماگنوس» (Carolus Magnus) به عنوان نخستین امپراتور مقدس رم در شهر «رم» تاجگذاری کرد. از نظر اروپاییها، پدر کشورهای فرانسه و آلمان است. از جمله جنگجویان، سیاستمداران، قانونگذاران و ناظمان قرون گذشته اروپا بهشمار میرود که همواره مصالح کشور و ملت خویش را مد نظر داشت و پیوسته بر وسعت امپراتوری خویش میافزود. (که شامل بخشهای غربی آلمان امروزی، هلند، بلژیک، شمال تا مرکز فرانسه، شمال غربی و غرب ایتالیا و کشور سوییس بود.)
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»