شکوفه / دفتر ترکیه / رادیو کوچه
شاید بسیاری از ما، وقتی اسمی از آفتاب و خورشید میآید بیدرنگ به این فکر میکنیم که برای مقابله با اثرات آن، چه وسایلی را استفاده کنیم. وسایلی از قبیل عینک دودی یا کرمهای ضدآفتاب. گاهی اوقات هم ممکن است در تلاش باشیم تا به وسیلهی پردههای ضخیم، از ورود آفتاب به درون خانه جلوگیری کنیم. مبادا رنگ فرش و پردههایمان از بین برود.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
اما، سایت پزشکان بدون مرز، در خصوص اثرات نور خورشید مطلبی را ذکر کرده است:
روزهایی که به هیچ وجه در برابر خورشید قرار نمیگیرید، موجب میشود که به اختلال افسردگی فصلی مبتلا شوید.
به گزارش سرویس «بهداشت و درمان» ایسنا، این اختلال در شما احساس افسردگی، غمگینی و خواب آلودگی و کسالت ایجاد میکند.
هر چند اغلب پزشکان از این اختلال فصلی غفلت میکنند، اما روانپزشکان و روانشناسان به خوبی از آن مطلع هستند و علایم آن را تشخیص میدهند.
علایم این اختلال که در نتیجه تغییر فصل بروز میکند، همچنین شامل دردناکشدن مفاصل و بیخوابی هستند، اما کارشناسان میگویند: «از آنجا که علایم این اختلال شبیه به سایر بیماریها است، اغلب تشخیص داده نمیشود و در نتیجه مبتلایان اغلب با علائم ناخوشایند آن دست به گریبان میشوند.»
به گزارش روزنامه دیلی میل، دکتر راشل فوستر ـ متخصص روان و اعصاب در دانشگاه آکسفوردـ میگوید: «نور تاثیرات فیزیولوژیکی بسیاری روی بدن دارد. سلول های چشم نور را ثبت میکنند و مغز شب و روز را از این طریق تشخیص میدهد.»
سپس هورمونهای خاص گرسنگی، هضم، رشد، خلق و انرژی را تنظیم میکنند. تاریکی تولید هورمون ملاتونین را افزایش میدهد و به خواب کمک میکند.
همچنین مقدار هورمون سرتونین کاهش مییابد که نقش حیاتی در هوشیاری دارد.
برای پیشگیری از پوکی استخوان حداقل ۴ بار در هفته و هر بار به مدت ۳۰ دقیقه ورزش لازم است
فوستر توصیه میکند: «به دلیل وجود این روابط باید هر فرد روزانه دو ساعت در برابر روشنایی طبیعی خورشید قرار گیرد، حتا اگر از راه یک پنجره بزرگ باشد.»
ورزش کردن، به خصوص در محیط باز و آفتاب ملایم پیش از 11 ظهر، نیز به تقویت هوش و کاهش افسردگی جلوگیری میکند.
محققان نروژی با انجام مطالعات روی ۴۰ هزار نفر دریافتند که افرادی که به طور منظم در اوقات فراغت خود ورزش میکنند، کمتر از افراد دیگر دچار افسردگی و نگرانی میشوند.
این محققان اعلام کردند فعالیت بدنی در حین کار این تاثیری را که انجام ورزش و فعالیت بدنی در اوقات فراغت دارد، نمیگذارد.
محققان در گزارش خود که در مجله علمی انگلیسی منتشر شده است، اعلام کردهاند که تفاوت در تاثیر میتواند به دلیل سطح متفاوت کنشهای اجتماعی باشد.
این محققان معتقدند که هم ورزش و هم شرایط و وضعیت فرد روی سلامت روان تاثیر دارد و همچنین این تحقیقات نشان میدهد که انجام ورزش و داشتن فعالیت در اوقات فراغت از بروز افسردگی و نگرانی در افراد جلوگیری میکند.
پائول فارمر سرپرست این تحقیقات گفت: «انجام ورزش و تمرینات به طور طبیعی انسان را در شرایط و وضعیت خوب روحی و روانی قرار میدهد.»
افرادی که در اوقات فراغت خود فعالیت ندارند ۲ برابر بیشتر از افرادی که در این اوقات ورزش میکنند و فعالیت دارند، در معرض خطر ابتلا به افسردگی قرار دارند.
برای پیشگیری از پوکی استخوان حداقل ۴ بار در هفته و هر بار به مدت ۳۰ دقیقه ورزش لازم است.
محمدرضا آقایی در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، افزود: «کلسیم برای عملکرد مناسب قلب، عضلات، اعصاب و انعقاد خون لازم است.»
وی گفت: «مقدار ناکافی کلسیم موجب پوکی استخوان میشود ولی فقط از نیمی از زنان و دختران جوان روزانه مقدار کافی کلسیم برای سلامت استخوانهایشان مصرف میکنند.»
پوکی استخوان یا استئوپروز به کاهش توده استخوانی، ضعیف و سست شدن بافت استخوانی گفته میشود
این متخصص غدد افزود: «بالغان زیر ۵۰ سال روزانه به هزار میلیگرم کلسیم نیاز دارند. نیاز روزانه بالغین بالای ۵۰ سال ۱۲۰۰ میلیگرم کلسیم است. کلسیم در لبنیات (شیر، ماست و پنیر)، ماهیهای نرم استخوان مثل ماهی آزاد، سارین و کلیکا، سبزیهای تازه، خشکبار، حبوبات و سویا وجود دارد.»
وی اضافه کرد: «ورزش برای سلامت استخوان مهم است. ورزش منظم در دوران کودکی و نوجوانی به داشتن استخوانهای سالم کمک میکند. بهترین ورزش برای استخوانها ورزشهای همراه با تحمل وزن مثل پیاده روی، پرش و بالا رفتن از پله است.»
این متخصص غدد افزود: «پوکی استخوان یا استئوپروز به کاهش توده استخوانی، ضعیف و سست شدن بافت استخوانی گفته میشود. این حالت سرانجام به شکستن استخوان منتهی خواهد شد.»
آقایی گفت: «برای افراد مسن تر، ورزشهای نگهدارنده وزن مانند شنا، پیادهروی در آب، دوچرخهسواری و دوچرخه ثابت مناسب است. این ورزشها قدرت عضلانی را افزایش داده و به حفظ بهتر تعادل و در نتیجه کاهش خطر سقوط کم میکند.»
وی اضافه کرد: «ورزشهای تحمل وزن بهتر است حداقل ۴ بار در هفته و هر بار به مدت ۳۰ دقیقه انجام شود.»
اگر هدف، استحکام بخشیدن به استخوانها و عضلات باشد و از طرفی هیچگونه محدودیتی وجود نداشته باشد، ورزشهای تحمل وزن با فشار زیاد و ورزشهای مقاومتی انتخاب مناسبی هستند.»
اما اگر محدودیتهای مانند کاهش تراکم استخوان وجود داشته باشد، ورزشهای تحمل وزن با فشار کم و ورزشهای بدون تحمل وزن گزینههای مناسبتری هستند.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»