Saturday, 18 July 2015
23 March 2023
این سو آن سو چه خبر

«دنیای گردش‌گری در سال ۲۰۱۰»

2010 December 27

سیمین/ رادیو کوچه

simin@koochehmail.com

امروز قصد دارم در روزهای پایانی سال 2010 نیم نگاهی به وضعیت صنعت گردش‌گری جهان در این سال بیاندازم.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

صنعت گردش‌گری جهانی در یکی دو سال گذشته با بحران‌هایی جدی روبه‌رو بوده و در واقع در سال 2010 انتظار رشد چشم‌گیری از آن نمی‌رفته، بحران‌هایی هم‌چون رکود اقتصادی که در سراسر جهان حاکم شده و بروز بیماری‌هایی هم‌چون آنفلوانزا که در بسیاری از کشورها سبب رکود بازار گردش‌گری و کاهش ناگهانی تعداد گردش‌گران بوده هم‌چنین بروز برخی بلایای طبیعی و شدت یافتن درگیری‌های داخلی که در برخی از کشورها هم‌چون تایلند سبب به هم ریختن توازن اقتصادی و رکود صنعت گردش‌گری این کشور شد.

اما به نظر می‌رسد که با قوت یافتن این صنعت راه‌کار مبارزه با این بحران‌ها نیز در تعدادی از کشورها یافت شده چنان‌چه دیده‌ایم که کشور مالزی که یکی از کشورهای مورد تهاجم بیماری آنفلوانزا بوده با پیش‌گیری و اقدام‌های به موقع از آسیب جدی به صنعت گردش‌گری خود پیش‌گیری کرده و تایلند نیز با بهره‌بردن از اقدام‌هایی هم‌چون تخفیف‌های وسوسه‌انگیز، به دوران شکوفایی خود باز گشته است.

با توجه به وضعیت کنونی صنعت گردش‌گری، می‌توان گفت که صنعت گردش‌گری جهانی باردیگر توانایی این صنعت را در هماهنگ شدن با شرایط موجود نشان داد آن چنان که پیش از این نیز با وقوع حادثه یازدهم سپتامبر سال 2001 و شیوع بیماری سارس در سال 2003 نشان داده بود.

سازمان جهانی گردش‌گری (UNWTO)، اخبار خوبی از رشد این صنعت در سال جاری دارد.

بر اساس گزارش این سازمان، آمارهای به دست آمده در ماه اوت سال 2010 ثابت کرده‌است که گردش‌گری بین‌المللی از سقوط 4.2 درصدی ناشی از بحران اقتصادی رهایی یافته و در مسیر بهبود و ترقی گام بر می‌دارد.

طی 9 ماهه نخست سال‌ 2010، شمار تبادل گردش‌گران در سطح جهانی حتا از مدت  مشابه خود در زمان پیش از بحران 2008 نیز پیشی گرفته است.

براساس آخرین آمارها، شمار تبادل گردش‌گر در فاصله ماه‌های ژانویه تا آگوست 2010 به 642 میلیون نفر رسیده که در حدود 40 میلیون نفر بیش‌تر از مدت مشابه سال 2009 (هفت درصد افزایش ) و یک میلیون نفر بیش از مدت مشابه سال 2008 بوده است.

این روند رشد سبب شده تا پیش‌بینی شود که در سال 2011 گردش‌گری بین‌المللی با سرعتی متعادل‌تر به میانگین رشد چهاردرصد در سال دست یابد.

«طالب ریفایی»، دبیرکل سازمان جهانی گردش‌گری در این ارتباط گفته است: «این نتایج حاوی این نکته است که صنعت گردش‌گری از زمان آغاز بحران مالی که از اواخر سال 2008 آغاز شد تاکنون موفق عمل کرده و به یکی از منعطف‌ترین بخش‌های اقتصادی و پیش‌گام اصلی در تولید کار و ارتقای صنعتی مورد نیاز تبدیل شده است.»

او هم‌چنین با بیان این که گردش‌گری تاثیر بسیار زیادی از بحران اقتصادی دیده، می‌افزاید:«اما این لطمه در مقایسه با دیگر صنایع کم‌تر بوده و به همین دلیل روند بهبود آن سریع‌تر و مستحکم‌تر طی شده‌است.»

با نگاهی به آمار مشاهده می‌شود که در ماه‌های جولای و آگوست که ماه‌های اوج فعالیت گردش‌گری و جذب گردش‌گر برای نیم‌کره شمالی کره‌ی زمین بوده، این مناطق به ترتیب در این ماه‌ها میزبان 112 میلیون و 108 میلیون گردش‌گر بوده است. درواقع این 220 میلیون گردش‌گر، نشان از رشد هشت میلیونی تبادل گردش‌گر نسبت به سال پرشکوه 2008 و افزایش 12 میلیونی در مقایسه با سال بحران زده 2009 بوده است. این مسیر در ماه‌های مارس، می و ژوئن حرکت و شتابی تندتر به خود دید و به رغم نتایج منفی مدت زمان مشابه سال پیشین خود ثباتی پایدارتر داشت. در این میان تنها ماه آوریل نتایج ضعیفی را به ثبت رساند که آن‌هم به دلیل مسدود شدن راه‌های هوایی اروپا بر اثر فوران‌های کوه آتش‌فشانی ایسلند بود.

به این ترتیب می‌توان مشاهده کرد که باوجود روند کند بهبود در بخش‌هایی از اروپا و آمریکا، بسیاری از مقصدهای گردش‌گری درحال نشان دادن رشدی واقعی بوده و رکوردهای تازه‌ای را به ثبت می‌رسانند.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=npawmHVaf-E&feature=player_embedded&has_verified=1[/youtube]

از سوی دیگر منطقه آسیا-اقیانوسیه، نیز اگر چه در ابتدا تاثیر منفی بسیار زیادی از بحران اقتصادی دید اما به سرعت مسیر بهبود را در پیش گرفت به گونه‌ای که منطقه آسیا تا ماه آگوست، با جذب بیش از 10 میلیون گردش‌گر، رشدی 14 درصدی را در تبادل بین‌المللی گردش‌گر به ثبت رساند. بر اساس آمار، اغلب کشورهای این منطقه نیز رشدی دو برابری داشته و حتا بالاتر از 20 درصد نیز در جذب گردش‌گر پیروز بودند.

در منطقه خاورمیانه نیز گردش‌گری با وجود تحمل فشار زیاد در  هشت ماه نخست سال 2009، رفته‌رفته به شرایط متعادل بازگشت و با رشد خیره‌کننده 16 درصد مواجه شد.

آفریقا نیز که تنها منطقه باثبات گردش‌گری در سال بحرانی 2009 بود در تداوم مسیر خود رشدی 9 درصدی را به دست آورد که گفته می‌شود میزبانی جام جهانی 2010 در این پیروزی تاثیر بسزایی داشته است.

در قاره آمریکا نیز، افزایش در مناطق مرکزی و شمالی فزاینده بود. میزان رشد در جنوب آمریکا یا آمریکای جنوبی بر حسب یک میانگین جهانی با دیگر کشورها یکی است در حالی که منطقه کارائیب کم‌ترین حد رشد را داشته است.

اما با نگاهی به مناطق مختلف می‌توان گفت که در حالی که مقصدهای گردش‌گری پای‌دار، به رشد خود ادامه می‌دهند، اروپا هم‌چنان روندی لاک‌پشتی را دنبال می‌کند.

برخی مناطق قاره اروپا به دلیل فعالیت‌های آتشفشانی در ماه آوریل با سه درصد رشد کندترین روند را به خود اختصاص داده‌اند. با این وجود اغلب مناطق اروپا آمارهای مثبتی را ارایه دادند. براساس این آمارها، در فاصله ماه‌های می تا اوت، اروپای غربی چهار درصد، اروپای مرکزی و شرقی چهار درصد و جنوب اروپا و کشورهای حوزه دریای مدیترانه رشدی دو درصدی داشته‌اند. اروپای شمالی تنها منطقه‌ای بود که در این روند رشد هم‌راه نبوده و با رشد منفی سه درصد، نتیجه مثبتی را از خود برجای نگذاشت.

در مجموع این روند رشد رو به بهبود در گردش‌گری بین‌المللی در سال 2010، سبب شده تا کارشناسان پیش‌بینی کنند که سال 2011 نیز ابتدا با روندی رو به رشد مواجه شده  و در پایان نیز با رشدی چهار تا پنج درصدی به رکوردی جدید دست پیدا می‌کند.

از سوی دیگر سال 2010 برای صنعت حمل و نقل هوایی نیز سال سودآوری بوده است. بنا بر اعلام اتحادیه بین‌المللی حمل و نقل هوایی (یاتا)، میزان سود خالص در صنایع هوایی در سال 2010 خوب بوده، اما سرمایه احتیاطی هم‌چنان در وضعیت خطر است.

براساس این گزارش، این صنعت در سال 2010 بالغ بر 15.1 میلیارد دلار سود خالص داشته که درحدود 8.9 میلیارد بیشتر از میزان پیش بینی‌شده در ماه سپتامبر گذشته است.

در این گزارش مهم‌ترین عامل موثر در توسعه وبهبود  وضعیت صنایع هوایی در سال 2010 ترافیک مسافران عنوان شده که دراین سال 8.9 درصد نسبت به سال پیش از آن با 7.7 درصد، رشد داشته است.

هم‌چنین براساس این گزارش اروپا هم‌چنان در وضعیت تاخیر و کندی به سر می‌‌‌برد. در این سال تغییری در خطوط هوایی اروپا دیده نمی‌شود و عمل‌کرد آن‌ها ضعیف مانده است.

به هر روی با توجه به تاثیر مثبت صنعت گردش‌گری بر اشتغال‌زایی، ایجاد درآمد و در مجموع وضعیت اقتصادی کشورها امید است که این صنعت هم‌چنان روند روبه رشد را ادامه دهد.

در پایان برنامه برای شما انتخابی داشتم از بهترین فیلم تبلیغاتی در زمینه گردش‌گری در سال 2010. موضوع این فیلم تبلیغ کشور ایسلند است و به نظر من این انتخاب تاکیدی دارد بر نقش موثر تبلیغات در رشد صنعت گردش‌گری یک کشور.

منبع

WTO

CHTN

CHN

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , 

۱ Comment


  1. Avideh Motmaen-Far
    1

    بسیار عالی