Saturday, 18 July 2015
24 March 2023
ششم‌ دی - بیست‌و‌هفتم دسامبر

«‌تقویم تاریخ ششم‌ دی»

2010 December 27

رادیو کوچه

1945 میلادی– یکی از ارگان‌های سازمان ملل متحد است که بر اجرای سامانه پولی بین‌المللی نظارت دارد.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

537 میلادی– کار ساختن کلیسای ایا صوفیا (استانبول) تکمیل شد. این ساختمان به‌دستور و زیر نظر «ژوستی نیان یکم» امپراتور مقتدر روم‌شرقی در جای ویرانه‌های دو کلیسای قبلی مربوط به قرن‌چهارم میلادی بنا شده است که پس از افتادن «قسطنطنیه» به‌دست عثمانی‌ها در سال 1453، با ساختن مناره به‌صورت مسجد درآمد ولی نام قدیمی خود را حفظ کرده است. «آتاتورک» در دوران حکومت خود در این بنای تاریخی یک موزه به‌وجود آورد که باقی مانده است.

679 میلادی– «داگوبرت دوم» (Dagobert) پادشاه فرانک‌ها (شمال‌شرقی و شمال فرانسه امروز) با کمک کلیسا و رییس دربار ترور شد. وی تنها چند‌سال پادشاهی کرده بود و در همین مدت کوتاه، پایتخت را از «‌مس» ((Metz به پاریس انتقال داده بود. چون در ایرلند و انگلستان بزرگ شده بود، بینش دیگری نسبت‌به کلیسا داشت و جان خود رابر سر همین اختلاف رفتار گذارد‌. در آن زمان به رییس دربار، شهردار کاخ می‌گفتند‌. با قتل «داگوبرت دوم» به عمر دودمان «‌مرووینیان‌« که نوعی «‌پادشاه، کشیش‌« بودند پایان داده شد‌.

1942 میلادی– نخستین موشک هدایت‌شونده زمین‌به‌زمین (دوران جنگ جهانی دوم) که به دست دکتر «ورنر فون براون» آلمانی ساخته شده بود، آزمایش شد‌. هیتلر با همین موشک‌ها لندن را می‌زد و منتظر بود که بمب اتمی آلمان تکمیل و بر این موشک‌ها سوار شود که در پایان جنگ‌دوم‌جهانی فون براون رییس تیم موشک‌سازان آلمان پیش از آن‌که به‌دست شوروی افتد‌، از سوی نیروهای آمریکایی به این کشور منتقل شد و در یک مرکز ویژه در «آلاباما‌«‌ی آمریکا مستقر شد و برای آمریکا موشک قاره‌پیما ساخت و نخستین آمریکاییان را در ماه فرود آورد و مدتی هم رییس یک قسمت از سازمان ملی فضایی آمریکا (‌ناسا) بود‌. براون با این‌که به تابعیت آمریکا درآ‌مده بود، بعدن از اتهامات کمک به ماشین جنگی هیتلر مصون نماند و وی که در 23 مارس 1912 به دنیا آمده بود در14 آوریل سال 1977 در گذشت.

1979 میلادی‌– ‎آغاز عصر تازه‌ای در خاور‌میانه و آسیای جنوبی است که هنوز ادامه دارد. این دوران مرگ‌بار در پی ورود نیروهای شوروی به کابل، و قتل «حفیظ‌اله امین» آغاز شد، که بر ضد «نور‌محمد تره کی» رهبر شاخه خلق حزب کمونیست افغانستان و رییس دولت وقت این کشور کودتا کرده، او را کشته و برجایش نشسته بود. با قتل امین، «ببرک کرمل» رهبر شاخه پرچم حزب کمونیست که افراطی‌تر از «تره کی» بود، به ریاست دولت بر‌گزیده شد و از همین روز رقابت و معارضه شدید آمریکا و شوروی بر سر افغانستان آغاز شد. که با فروپاشی شوروی مسئله به‌صورتی دیگر درآمده است‌. طبق افشا‌گری‌های پس از فرو‌پاشی شوروی و آشکار‌شدن اسناد محرمانه این دولت، در آن سال با همه مراقبت‌های مسکو، چند ماه پس از روی کار آمدن « تره کی» به برژنف که از یک بیماری مزمن (ناشی از افراط در مصرف الکل) رنج می‌برد اطلاع رسیده بود که «سیا» با حفیظ‌اله امین معاون تره کی در تماس است. برژنف مانند همه دولت‌مردان شوروی بعد از «استالین» در تردید و دو‌دلی بود که امین تحت تلقین‌های «سیا» دست به کودتا زد، و برژنف نیرو فرستاد و مسئله را پیچیده‌تر کرد. حال آن‌که اگر به موقع تصمیم گرفته بود، با برکناری امین، به اعزام نیرو نیاز نبود.

2007 میلادی– سال‌روز ترور بانو «بی‌نطیر بوتو» سیاست‌مدار 51 ساله پاکستانی که مادر او ایرانی (و ازخانواده حریری‌های اصفهان) است در پایان یک سخن‌رانی انتخاباتی در باغ‌ملی لیاقت در راولپندی و چند لحظه پس از بازگشت به خودرو جهت ترک محل و هنگامی که از سقف کشویی اتومبیل بالا آمده بود و در حال پاسخ به ابراز احساسات هوادارانش بود هدف گلوله و سپس انفجار بمب قرارگرفت و کشته شد.  بی‌نظیر دختر «ذوالفقار علی بوتو» دو بار نخست‌وزیر پاکستان شده بود، و هر دو بار به اتهام وجود فساد مالی میان مقامات دولت و اعمال نفوذ بستگان در امور دولتی و خریدهای عمومی برکنار شده بود و پس از برکناری سال 1996 راه خود، تبعیدی در پیش گرفته بود و در «انگلستان» و «دوبی» زندگی می‌کرد.

1357خورشیدی– مهم‌ترین شاخص‏های بحران انقلابی در ایران در واپسین ماه‏های عمر دولت پهلوی، اعتصاب کارخانجات، ادارات و بخش‏های آموزشی کشور بود. در این میان کشتار مردم توسط عوامل دولت پهلوی‌، به جای این‌که انقلاب را متوقف کند به آن شتاب بیش‌تری بخشید و باعث گسترش اعتصابات شد. در این میان کارکنان صنعت‌نفت کشور در نوزدهم شهریور 1357 اولین اعتصاب خود را از پالایش‌گاه تهران آغاز کردند و این اعتصاب به‌تدریج مناطق نفتی جنوب و آبادان را نیز در برگرفت. در پی اعتصاب گسترده شرکت‏های نفتی در ایران، سرانجام در این روز، صادرات نفت‌کشور به خارج به کلی متوقف شد و سوخت تنها در حد نیازهای داخلی عرضه شد. با قطع کامل صادرات نفت به‌عنوان اهرم براندازی شاه، «محمدرضا پهلوی» از اصلی‏ترین منبع درآمد خود محروم و مراحل سقوط او تشدید و تسریع شد.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , ,