رادیو کوچه
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
1999 میلادی- «ولادیمیر ولادیمیرویچ پوتین» (Vladimir Putin) به مقام کفالت نخستوزیری رسید. پوتین پیش از ریاستجمهوری روسیه، سابقه همکاری با «کا.گ.ب» را در دوران شوروی در کارنامه خود دارد. همچنین عدهای او را به عنوان ورزشکارترین رییسجمهور دنیا میشناسند. در روز ۹ اوت ۱۹۹۹ پوتین، رییس وقت اداره اطلاعات و امنیت روسیه «اف.اس.بی» (جانشین کا.گ.ب) و رییس شورایامنیت «فدراتیو» روسیه، صبح بهعنوان یکی از سه معاون «سرگیی استپاشین»، نخستوزیر وقت روسیه برگزیده شد، اما تنها ساعاتی بعد با سقوط دولت استپاشین، به مقام کفالت نخستوزیری رسید و عصر همان روز بوریس یلتسین، رییسجمهور وقت روسیه که اوضاع مزاجیاش رو به وخامت بود، او را بهعنوان جانشین خود به مردم روسیه توصیه کرد. پیرو حوادث این روز، کمتر از یک هفته بعد، پوتین از پارلمان روسیه بهعنوان نخستوزیر رای اعتماد گرفت، در آخرین روز این سال، رسمن کفیل ریاستجمهوری شد، پستی که به او کمک کرد در انتخابات ماه مه ۲۰۰۰ بر رقبای سرشناسی مانند «پریماکوف و یوری لوژکوف» پیروز شود.
1316 خورشیدی- ایران دارای تقسیمات کشوری تازه شد و به ده استان، 49 شهرستان و 290 بخش تقسیم شد. این تقسیمات بر پایه عرف قدیم بود. در دی ماه سال 1338 این تقسیمات تغییر کرد و استانهای دهگانه، 17 استان شدند. تعداد شهرها نیز به 145 شهر افزایش یافت. ایجاد استانهای تازه از کوچک کردن استانهای دهگانه صورت گرفته بود که نارضایتی به بار آورد. برای مردم فارس و کرمان کوچک شدن این دو استان پس از قرنها، قابل قبول نبوده است و تقسیمات بعدی هم از همین دست بوده است.
192 میلادی- سالروز درگذشت «مارکوس اورلیوس کومودوس آنتونیوس» (Marcus AureliusCommodus Antoninus) امپراتور روم است. پدرش «مارکوس اورلیوس» امپراتور روم بود. با اینکه کومودوس پسر بزرگ پدرش نبود ولی از آنجا که برادر بزرگترش در زمان زندگی پدر مرد پدرش وی را برای جانشینیاش برگزید. وی در ۱ ژانویه ۱۷۷ (میلادی) در ۱۵ سالگی به کنسولی رسید و اینچنین جوانترین کنسول تاریخ روم شد.
627 میلادی- خسروپرویز، شاه وقت ایرانیان در کاخ تیسفون بازداشت شد. خسروپرویز از دودمان ساسانی که بهخاطر اطفا حس جاهطلبی خود و رسانیدن مرزهای ایران به روزگار «داریوشبزرگ»، دست به جنگهای غیرضروری ازجمله تصرف «مصر» و محاصره «قسطنطنیه» و تصرف همه آسیای غربی زده بود و ارتش را فرسوده و مردم را زیر بار مالیاتهای سنگین قرار داده بود در کاخ تیسفون بازداشت شد و این اقدام که به خواست ژنرالهای ایران و تصویب «شیرویه» (قباد دوم) پسر او صورت گرفت آغاز پایان امپراتوری توانمند ایرانیان در عهد باستان بهشمار میرود. ایرانیان بعدن در قرون وسطا و جدید، چند امپراتوری دیگر تشکیل دادند.
1341 خورشیدی – زادروز «مجید رضائیان» نخستین سردبیر روزنامه ایران است. او در «تربت جام خراسان» بهدنیا آمده است. رضائیان که از روزنامهنگاران پرکار معاصر وطن است پس از اتمام دورههای آموزش روزنامهنگاری، سالها در خبرگزاری ملی کشور (ایرنا) کار کرد و تجربه آموخت. وی در این خبرگزاری بهسرعت از پلکان ترقی بالا رفت و دست راست دکتر «فریدون وردینژاد» در تاسیس روزنامه ایران در سال 1373 بود و مدتها سمت معاونت مدیرعامل و سردبیر این روزنامه را داشت. در زمان سردبیری او بود که تیراژ روزنامه ایران تا حدی بالا رفت که از این لحاظ در مدتی کوتاه روزنامه دوم ایران شد. توجه به اخبار شهری و غیرسیاسی که پس از انقلاب سال 1357 تقریبن به فراموشی سپرده شده بودند، از زمان ریاست رضائیان بر «تحریریه»، روزنامه ایران و در این روزنامه احیا شده است.
1999 میلادی – «بوریس نیکولایویچ یلتسین» (Boris Yeltsin) نخستین رییسجمهوری منتخب روسیه به شیوه دموکراتیک بود. او در سال ۱۹۹۱، اندکی پیش از فروپاشی «اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی» به ریاست جمهوری روسیه انتخاب شد. یلتسین در فروپاشی شوروی نقش موثری داشت. او در سال ۱۹۹۳ به تانکهای ارتشی دستور داد تا پارلمان کشور را که در کنترل کمونیستهای تندرو بود مورد حمله قرار دهند. جانبداری بوریس یلتسین از برقراری دموکراسی در روسیه و کمک وی به این روند، از او در میان کشورهای غربی که خواهان فروپاشی شوروی بودند، یک چهره دموکرات ساخت. یلتسین در سال ۱۹۹۴ دستور لشکرکشی به «چچن» را صادر کرد. کاری که بعدها موجب پشیمانی او شد. یلتسین در سال ۱۹۹۶ برای دومینبار به ریاستجمهوری «جمهوری فدراتیو» روسیه انتخاب شد و تا سال ۱۹۹۹ در این مقام باقی ماند. او در این روز از قدرت کنارهگیری کرد و اداره امور کشور را به ولادیمیر پوتین سپرد. پوتین در آن زمان رییس اداره اطلاعات و امنیت روسیه (کا گ ب) بود.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»