Saturday, 18 July 2015
21 March 2023
به بهانه زادروز «ناصر چشم‌آذر»

«روزنگاشت/ باران عشق است که می‌بارد»

2010 December 31

محبوبه‌شعاع / رادیوکوچه

mahboobeh@koochehmail.com

دهم دی‌ماه برابر با زادروز «ناصر چشم‌آذر» آهنگ‌ساز و موسیقی‌دان بزرگ ایرانی است. او زاده سال 1329 خورشیدی و از پیش‌گامان سازهای الکترونیک در ایران است. چشم‌آذر در طول فعالیت هنری خود برای خواننده‌های بسیاری در قبل از انقلاب ایران آهنگ‌سازی کرده است. پس از آن به ساخت موسیقی برای فیلم پرداخت و چندین اثر جاودان خلق کرده است.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

«ناصر چشم‌آذر» در دهم دی‌ماه ۱۳۲۹ در اردبیل متولد شد. او از پنج سالگی به هم‌راه خانواده به تهران آمد. پدرش «اسماعیل چشم‌آذر» از نوازندگان به نام موسیقی آذربایجان بود و ناصر در سایه تعلیمات پدر مراحل اولیه موسیقی را آموزش دید.  او در کودکی ساز «آکاردئون» را انتخاب کرد و هم‌راه آن تئوری‌های موسیقی  را نیز فرا گرفت.

علاقه ناصر به موسیقی و استعداد زیادش سبب شد، در دوازده  سالگی به هم‌راه پدرش وارد ارکستر آذربایجانی، «رادیو ایران» شود. در سیزده سالگی جایزه اول موسیقی را در مقطع دبیرستانی به خاطر نواختن آکاردئون دریافت کرد و تا شانزده سالگی در اداره کل هنرهای زیبای کشور از طریق موسیقی‌های  فولکلوریک، ارمنی و ایرانی به فعالیت پرداخت.

چشم‌آذر در هفده سالگی رهبری کنسرت ترتیب داده شده در سفارت ایران در «عراق» را بر عهده گرفت و سال بعد به هم راه خواننده‌های وقت و مشهور ایرانی، سفرهای رسمی خود را آغاز کرد و پس از دو سال به آمریکا رفته و موفق به گذراندن دوره فشرده موسیقی «جاز» شد.

چشم‌آذر پس از بازگشت، از آمریکا سرپرستی ارکستر شوی تلویزیونی «پرویز غریب‌افشار» که یکی از مجریان و برنامه سازان آن زمان بود، را برعهده گرفت و با ارکسترهای مختلف در رادیو و تلویزیون به عنوان سرپرست هم‌کاری کرد.

ناصر چشم‌آذر در همان ایام در محضر استادان بزرگ موسیقی هم‌چون «مرتضی حنانه» و «آمانوئل ملک اصلانیان» به شاگردی پرداخت و هم‌زمان به تعلیم ارکستراسیون و هارمونی وسازشناسی اقدام کرد، او در بیست‌ و پنج سالگی قطعه بی کلام چهار مضراب «ابوالحسن صبا» را که قطعه‌ای کاملن مدرن و ترکیبی از موسیقی جاز و فضای کاملن ایرانی است، را تدارک دید که این کار هنوز پخش نشده است.

گفته شده او از پیش‌گام ورود و رواج سازهای الکترونیکی به ایران است و تلفیق درخشان و هنرمندانه این سازها، با موسیقی ایرانی از او  چهره‌ای متمایز در موسیقی به جای گزارده است

چشم‌آذر در سال 1357 برای ادامه تحصیلات موسیقی به طور مجدد راهی آمریکا شده و دوره موسیقی فیلم را به مدت پنج سال فرا گرفت. وی در نهم اردیبهشت سال 1363 پس از پایان تحصیل، به ایران بازگشت و ادامه فعالیت‌های خود را در ایران آغاز کرد و به ساخت موسیقی  برای فیلم‌های بسیاری پرداخت. او کار خود را با موسیقی فیلم «تاراج» شروع کرد.

در سال 1368 برای ساختن فیلم «هامون» کاندیدای بهترین موسیقی متن فیلم شد و در سال 1372 برای ساختن موسیقی فیلم‌های «بلندی‌های صفر» و «چشم شیطان» برنده سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر شد.

از دیگر آثار او برای موسیقی فیلم می‌توان: «سوپر استار»، «زن دوم»، «قرنطینه»، «تله»، «گیس بریده»، «آتش‌بس»، «شمعی در باد»، «غزل»، «ساقی»، «قارچ‌سمی»، «دختران‌انتظار»، «سارای» و «می‌خواهم زنده بمانم» را نام برد. او جوایز بسیاری از جشن‌واره‌های مختلف برای ساخت موسیقی فیلم دریافت کرده است.

وی به گواه آثارش یکی از برجسته‌ترین چهره‌های موسیقی چند دهه اخیر به شمار می‌رود و آثارش با خوانندگان مطرح قبل انقلاب فصلی نوین در تاریخ آهنگ‌سازی ایران گشوده و در مقام تنظیم‌کننده،  با آهنگ‌سازان به نامی چون «پرویز اتابکی»، «صادق نوجوکی»، «جهانبخش پازوکی»، «حسن شماعی زاده»، «سیاوش قمیشی» و دیگران صدها ترانه را با تنظیم نوین خود جاودان کرده است.

ناصر چشم‌آذر هم‌چنین در طول دوران کار موسیقی خود تا به حال چند آلبوم موسیقی ساخته که شامل این آلبوم‌ها است.  «تو برقص»، «شکوفه‌های ایران»، «خواهران غریب»، «شب‌های تهران»، «رقص‌های شاد»، «باران شادی 1، 2 و 3»، «طلوع عشق» و در آخر «باران عشق» که از آن استقبال بسیاری شد.

گفته شده او از پیش‌گام ورود و رواج سازهای الکترونیکی به ایران است و تلفیق درخشان و هنرمندانه این سازها، با موسیقی ایرانی از او  چهره‌ای متمایز در موسیقی به جای گزارده است. زبان گویای آثار او و تلفیق موسیقی و روح انسان از او آثاری فرا زمینی به‌جای نهاده که نگرشی متفکرانه از هستی نشان می‌دهد.

ناصر چشم‌آذر، که اکنون عضو هیات‌مدیره کانون آهنگ‌سازان خانه موسیقی ایران است. در مصاحبه‌ای گفته است: «درکانون همواره سعی داریم با رعایت قواعد علمی، سطح علمی آهنگ‌سازان را مورد ارزیابی قرار دهیم، زیرا ما جواب‌گوی نسل آینده موسیقی کشور خواهیم بود.» او با ابراز رضایت نسبت به وضعیت آهنگ‌سازی در چند دهه اخیر اعلام کرد استعدادهای درخشانی در آهنگ‌سازی در ایران دیده می‌شود.

منبع‌ها:

گوگل

پایگاه خبری، تخصصی موسیقی ما

ویکی‌پدیا

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , , 

۱ Comment

  1. 1

    wh0cd581966 cialis online