Saturday, 18 July 2015
02 April 2023
مروری بر خبرهای مهم جهان

«جهان در سالی که گذشت»

2011 January 01

آذین ر / رادیو کوچه

اروپا

موج کمربند‌های سفت

«اروپا» هنوز از اثرات رکود بزرگ گیجی می‌خورد که میزبان اقتصاد‌، ریاضت اقتصادی را به‌عنوان شعار حزبی خود  تصویب کرد‌. سراسر اروپا این حس وجود داشت که قرارداد طولانی مدت اجتماعی که در پی جنگ جهانی دوم به‌وجود آمده بود، در معرض تهدید قرار گیرد.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

در فرانسه‌، در پی هفته‌ها   اعتصاب پیر و جوان علیه طرح افزایش دو سال به سن بازنشستگی‌،‌ شهر‌ها و شهرستان‌ها فلج شدند‌. و هم‌چنان که یونان در پی ورشکستگی ماه می هنوز آرامش نیافته بود‌، ده‌ها هزار نفر در آتن و دیگر شهر‌ها در اعتراض به برنامه صرفه‌جویی در بخش‌های دولتی به راه‌پیمایی پرداختند. ملت‌های اروپای غربی از تامین وثیقه  مبلغ  150 میلیارد دلاری یونان خشمگین‌اند‌، ‌اگر‌چه که خود آن‌ها هم از این رنج مستثنی نیستند. دولت جدید محافظه‌کار لندن قطع  بودجه حیرت‌انگیز 128 میلیارد دلاری را اعلام کرد که با بهت جماعت غم‌زده مواجه شد و ایرلند ورشکسته نجات 113 میلیارد دلاری را در نوامبر دریافت کرد.

شیلی

معجزه معدن‌کاران

در 5 آگوست، 33 معدن‌کار در معدن طلای «آتاکاما دیزرت» سن حوزه  در 700 متری زمین در چاهی که ریزش کرده بود، گیر افتادند. هفده روز بعد زنده بودن‌شان معلوم شد‌، ‌معدن‌کاران که یک شبه تبدیل به قهرمانان ملی شده بودند درگیر ماجرای دشواری شدند و از این‌که وارد نمایش‌های رایج بر صحنه شدند حس خوبی داشتند. پخش زنده نجات آن‌ها پس از 70 روز‌، میلیون‌ها بیننده داشت و بسیار مسحور‌کننده بود زمانی که هر یک از این مردان  از درون زمین   بیرون می‌آمد و به آغوش اعضای خانواده که با چشمانی گریان در انتظار آن‌ها بودند و رییس‌جمهور بشاش شیلی «سباستین پینه»‌، گام می‌گذاشت.

تایلند

دریایی از پیراهن قرمز‌ها

بیش‌تر زمان ماه‌های آوریل و می‌،‌ هزاران تظاهر‌کننده ضد دولتی، که پیراهن قرمز را برای رنگ جنبش سیاسی خود انتخاب کردند، با اشغال ناحیه تجاری مرکزی،‌  «بانکوک» پایتخت تایلند را فلج کردند. این عمل شکاف اجتماعی بزرگ‌تری را بین غنی و فقیر‌،‌ شهری و روستایی‌،‌ نمایان ساخت که در  نوزدهم ماه می وقتی نیروهای دولتی‌، پیراهن قرمز‌ها را وحشیانه پراکنده کردند نمایش به پایان رسید. در مجموع‌،‌ حداقل 91 نفر کشته و بیش از 1800 نفر زخمی شدند.

آفریقای جنوبی

مسابقات به یاد ماندنی

اولین جام جهانی پس از ماه‌ها بحث در باره ی امنیت و زیر ساخت  در خاک آفریقا برگزار شد. ولی آن ترس‌ها  در سایه چنین روی‌دادی رنگ باخت‌. برای چهار هفته پر سرو صدا‌، ‌آفریقای جنوبی صحنه جمعیتی از جشن‌ها‌، ‌اجرای درخشان و نزاع جهانی برای سر و صدای بی‌پایان «وووزلاها» بود‌. تا زمان فینال، که اسپانیا برنده آن بود، منتقدان درش را تخته کرده بودند.

مکزیک

جنگ مواد مخدر تشدید می‌شود

در پی خشونت در مرزهای شهر‌، جنگ رییس‌جمهور «فیلیپه کالدرون» علیه کارتل‌های قدرت‌مند ملی مواد‌مخدر‌، ‌شدت گرفت. پیروزی‌های کوچکی وجود داشتند، به هراس افکندن فرمان‌روای مواد‌مخدر «ال باربی» و ضبط بی‌سابقه 308 تن «ماری جوانا» در «تی جوانا»  از جمله این پیروزی‌ها بود.  ولی خبر‌های خوب تحت تاثیر ‌گزارش‌های ثابت آدم‌ربایی‌،‌ گور‌های دسته جمعی و اعدام قرار گرفتند. طی سال جاری بیش از 3000 نفر در ارتباط با خشونت‌ها کشته شدند.

یمن

جبهه جدید در جنگ با تروریست

در روز کریسمس 2009‌، یمن در صدر اخبار روز قرار گرفت‌،‌‌ وقتی که یک مظنون تروریست وابسته به این کشور، یکی از فقیر‌ترین و متمرد‌ترین کشور‌های خاور میانه، نتوانست در پرواز به دیترویت بمبی را که در لباس زیر خود جای داده بود منفجر کند. از آن زمان که یمن در ماه اکتبر حمل  یک‌سری از بمب‌های پستی به مقصد آمریکا را ترتیب داده بود‌،‌ جهان از قدرت رو به رشد جناح یمنی القاعده آگاه شده است‌.

پاکستان

کشور غرق شده در آب

در جولای باران‌های موسمی باعث سیل پیش‌بینی نشده‌ای شد که تقریبن «یک پنجم کشور را در بر گرفت‌، 18 میلیبون نفر آواره شدند و حدود 1800 نفر جان باختند. با واکنش آرام جامعه جهانی‌، خیریه‌ها یی به بنیاد‌گرایان مذهبی پیوستند که بعضن این خلا را پر می‌کرد. خسارت به اقتصاد پاکستان (به ارزش 43 میلیارد دلار‌) ضربه‌ای بود به این دولت مقروض‌.»

هاییتی

یک سال تراژدی

زلزله 12 ژانویه که «پورتو پرنس» را به لرزه در‌ آورد ممکن است عظیم‌ترین لرزش به‌خاطر ماندنی این اواخر نباشد، ولی بی‌شک عظیم‌ترین تحول بوده است. ساختمان‌ها در سراسر شهر و حومه ویران شدند و دویست‌و‌سی‌هزار نفر کشته و صد‌ها هزار نفر زخمی شدند. بیش از یک میلیون نفر بی‌خانمان شدند و با پایان سال هنوز عده‌ای در چادر‌های متزلزل شهر‌ها باقی ماندند. واکنش جهانی  ابتدا سریع بود‌، ولی خسارات و آسیب در فقیر‌ترین کشور نیم‌کره غربی ویرانی گسترده‌ای را اثبات کرد. اپیدمی «وبا» که در اکتبر شروع شد باعث مرگ بیش از دو هزار نفر شد که به بدتر شدن اوضاع انجامید.

کره شمالی

آفت چندین ساله آسیا

«پیونگ یانگ» که در 28 سپتامبر جشن شصت‌و‌پنجمین سال‌گرد حاکمیت حزب کمونیست خود را برگزارکرد‌، برای مدت کوتاهی در‌های خود را به روی مطبوعات خارجی گشود در حالی‌که «کیم جونگ اون» (نفرسمت راست) به‌عنوان جانشین پدر بیمار خود کیم جونگ دوم‌، برگزیده شد. کره شمالی بقیه سال را با ایجاد تنش در آسیای شرقی سپری کرد. این کشور به‌دلیل غرق کردن ناو جنگی کره جنوبی در ماه مارس  موردسرزنش بود، که آمریکا و کره‌جنوبی با برگزاری  مانور دریایی در ساحل کره جنوبی به آن واکنش نشان دادند. و در 23 نوامبر کره شمالی یک جزیره در کره جنوبی را مورد حمله خمپاره‌ای قرار داد ،‌که شبه جزیره را با بحران جغرافیایی سیاسی مواجه ساخت وقتی «واشینگتون و پکن»‌، تنها ولی نعمت پادشاهی منزوی‌،‌ نوک حمله‌های دیپلماتیمک خود را متوجه یک‌دیگر ساختند.

لندن

اسناد افسرده کننده ویکی لیکس

ویکی لیکس‌، سازمانی که به‌دنبال انتشار اسناد محرمانه است‌، هفتادو‌هفت هزار پرونده نظامی آمریکا درباره کوشش جنگی افغانستان و نزدیک به چهار‌صد هزار عملیات جنگی از عراق را  منتشر ساخت که هر دوی آن‌ها قبلن گزارش نشده بودند و خبر از تلفات غیر نظامیان و حوادث مبتنی بر سو استفاده می‌داد که باعث بزرگ‌ترین تکانش در وزارت خارجه آمریکا به‌علت درج خبرهای محرمانه به خارج شد. در هفتم دسامبر‌،‌ پلیس بریتانیا موسس ویکی لیکس‌،‌ »جولیان آسانژ» را به اتهام تجاوز جنسی دستگیر کرد‌، وکلای وی در‌باره اتهامات وی می‌گویند می‌خواهند او را به ناروا پشت میله‌های زندان نگاه دارند. در حمایت از «آسانژ» هکر‌ها خیلی زود موجی از حملات سایبری را آغاز کردند.

بر گرفته از مجله تایم

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: