محبوبه شعاع / رادیو کوچه
دوم ژانویه برابر با سالروز درگذشت «لویی دوازدهم» معروف به پدر ملت، پادشاه فرانسه است. او زاده سال 1462 بود و بیست و هفت سال بر فرانسه حکومت کرد و سرانجام در سال 1515 درگذشت. با مرگ او سلطنت دودمان «ارلئان» هم در فرانسه پایان یافت.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
«دوک دو ارلئان» یا «لویی دوازدهم» در بیست و هفتم ژوین سال 1462 در فرانسه به دنیا آمد. دوک دو ارلئان چند سالی قبل از آنکه به پادشاهی برسد به علت بدگویی از شاه وقت فرانسه و ظالم خواندن او، سه سال از عمر خود را در زندان گذراند و همین حبس به او فرصت داد تا دست به مطالعه تاریخ بزند و شیفته کارهای «خسرو انوشیروان»، شاه ایران از دودمان ساسانی شود .
پس از درگذشت «شارل هشتم»، چون فرزندی نداشت «دوک دو ارلئان» را که روزگاری زندانی وی بود را به نام لویی دوازدهم پادشاه فرانسه کردند و او فرصتی پیدا کرد گام به گام کارهای انوشیروان دادگر را که نزدیک به ده قرن پیش از او حکومت کرده بود را در حکومت خود پیاده کند.
ازجمله به همانگونه که شاه ساسانی ایران کرده بود بهترین و منصفانهترین نظام قضایی را برای فرانسه به وجود آورد. سپس همانند خسرو انوشیروان با تنظیم یک ضابطه مالیاتی، طبقه کم در آمد را از زیر بار مالیات سنگین نجات داد و ترتیبی برقرار کرد که خودش به طور شخصی به نامهها و تظلمات مردم رسیدگی کند و دو روز در هفته را برای پذیرفتن عوام مردم تعیین کرده بود.
او همچنین در قوانین خود سلاطین را در طول حکومت خود از افزودن بر اموال و املاکشان برحذر داشته بود و افزایش دارایی یک سلطان در طول حکومت را غیرقانونی و مغایر عدل و انصاف اعلام کرده بود و برای پایان یافتن جنگ در اروپا پیشنهاد کرده بود که اعضای خانوادههای سلطنتی اروپا همسران خود را ازمیان یکدیگر انتخاب کنند.
وی عنوان پادشاهی را به « پدر ملت » تبدیل کرده بود و حاضر نبود برای خود جانشین تعیین کند و میگفت که پادشاه باید موجه باشد و من به تنهایی از کجا بدانم که چه کسی موجه است تا او را به ولیعهدی انتخاب کنم و به همین سبب با مرگ او دودمان ارلئان هم پایان یافت.
لویی دوازدهم بیستو هفت سال بر فرانسه حکومت کرد و آخرین تصمیم او حذف گارد محافظ خود بود که پیش از انجام آن در تاریخ دوم ژانویه 1515 در سن پنجاه و سه سالگی درگذشت.
گفته شده: «در مباحثات و مناظرات میان هوداران انتخابی و طرفداران موروثی بودن رییس یک کشور، درسه قرن اخیر، غالبن در آغاز بحث شرط میشود که مثال لویی دوازدهم مطرح نشود که زیرا او یک پادشاه استثنایی بوده است.»
منبعها:
گوگل
تقویم تاریخ
ویکیپدیا
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»