Saturday, 18 July 2015
25 March 2023
چهاردهم دی- چهارم ژانویه

«تقویم‌ تاریخ چهاردهم دی»

2011 January 04

رادیو کوچه

روز جهاد کشاورزی- گنج اگر مى‏بایدت رنجى ببر     خرمن ار مى‏بایدت، تخمى بکار

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

یکى از عناصر مهم در به وجود آمدن تمدن‏هاى بزرگ، «کشاورزى» بوده است. از این‏ روست که دانش‌مندان علوم جامعه‏شناسى و تمدن گفته‏اند که تمدن‏هاى بزرگ، در کنار رودها و زمین‏هاى حاصل‏خیز ایجاد شده‏اند.

یکى از راه‏کارهاى مهم برون‏رفت از بحران‏هاى اجتماعى مانند بى‏کارى و ایجاد فرصت‏هاى شغلى، کشاورزى است. در بیان اهمیت بخش کشاورزى در اقتصاد یک کشور، کافى است بدانیم که بخش کشاورزى، 80 درصد نیازهاى غذایى جمعیت کشور را تامین مى‏کند و یک چهارم اشتغال کشور در گرو این بخش است.

امروزه کشاورزى به عنوان یک رشته علمى و مجهز به فن‏آورى روز، نقش اساسى در رشد همه‏جانبه کشور و استقلال آن ایفا مى‏کند که این مهم، با تربیت نیروهاى متخصص و متعهد امکان‏پذیر است.

1809 میلادی-‌ «لویی بریل» (Louis Braille) در چنین روزی به دنیا آمد. او که از همان اوان کودکی نابینا شده بود، بر‌خلاف معمول آن زمان که کم‌تر کسی به آموزش نابینایان توجه داشت، با بهره‌گیری از تلاش‌های پیشین، توانست خط عادی را به صورت برجسته بیاموزد و مانند هم‌سالانش بخواند و بنویسد. وی نابغه فرانسوی، خط خود را بر پایه اشکال مختلفی بنا کرده که از ترکیب ۱ تا ۶ نقطه تشکیل می‌شود.  «دویچه وله» می‌گوید: «بریل در طول تحصیلات خود به این نتیجه رسید که خواندن و نوشتن به خط عادی برای نابینایان مشکل است. این بود که در تلاشی شبانه‌روزی، توانست در شانزده سالگی خطی اختراع کند که هم‌اکنون پایه سواد صدها هزار نابینا در سراسر جهان است.»

بنابر آمار یونسکو، ۱۲ میلیون انسان در سراسر جهان نابینا هستند که متاسفانه تنها حدود ۵ درصد آن‌ها با خط بریل آشنایی دارند. بیش از ۱۸۰ سال از اختراع خط بریل می‌گذرد، ولی هنوز عده‌ زیادی هستند که خط نابینایان را بین‌المللی تصور مى‌کنند.

تا لویی بریل زنده بود، دست‌اندرکاران آموزش نابینایان خط او را معتبر نشمردند و تنها ۳۰ سال پس از مرگ او بود که اختراعش در سراسر جهان به رسمیت شناخته شد.

1358 خورشیدی- دادگاه انقلاب تهران در این روز در سال۱۳۵۸ (یازده ماه پس از پیروزی انقلاب) احکامی را که چند روز پیش از آن صادر کرده بود از جمله چهار حکم اعدام جهت اجرا به دادسرای انقلاب ابلاغ کرد. طبق این احکام، سرلشکر بازنشسته ژاندارم «حسن بهزادی» و سرهنگ ژاندارم «امیر هوشنگ کاویانی» و دو درجه‌دار ارتش به نام‌های «ابوطالب جواهری» و «محمد داربرزین» به اعدام محکوم شده بودند.

سرلشکر بهزادی و سرهنگ کاویانی متهم به شرکت در سرکوبی قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲( ۱۶ سال پیش از محاکمه) شده بودند. سرلشکر بهزادی که در سال ۱۳۴۲ سرهنگ و رییس واحد فرهنگی ژاندارمری بود در دفاع از خود گفته بود که «در آن روز چند کامیون به محوطه آموزش‌گاه‌ها فرستاده بودند و از من خواسته بودند که چون در خیابان مولوی تظاهرات است نفرات را مسلح و در اختیار بگذارم و من مامور بودم و معذور.» سرهنگ کاویانی هم که در سال ۱۳۴۲ سروان و فرمانده گروهان شهر ری بود گفته بود که «پاس‌گاه قاسم‌آباد شهر ری تنها چند ژاندارم داشت و بقیه افراد از تهران فرستاده شده بودند و نظامیان جز اطاعت از مافوق کار دیگری نمی‌توانند بکنند.»

1948 میلادی- «میانمار» یا «برمه»، کشوری است کوهستانی که در جنوب شرقی آسیا قرار دارد و با کشورهای چین و هند و بنگلادش و تایلند هم‏مرز است. پایتخت این کشور، «یانگون» بود پس از یک کودتای نظامی پایتخت این کشور به «نایپیداو»  (Naypyidaw) منتقل شد. و نوع حکومت آن، جمهوری سوسیالیستی است. کشور میانمار از نظر اقتصاد از جمله کشورهای فقیر به‌شمار می‏آید. میانمار در قرن نوزدهم میلادی به اشغال انگلستان درآمد که انگلستان آن را به هند، دیگر مستعمره‏اش ملحق کرد تا این‌که پس از جنگ جهانی دوم در چنین روزی به استقلال دست یافت که روز ملی این کشور نیز به شمار می‌آید.

1960 میلادی- «آلبر کامو» نویسنده‌ی فرانسوی و از جمله نویسندگان مشهور سوسیالیست و خالق کتاب مشهور «بیگانه» و برنده جایزه نوبل ادبیات‌، در چنین روزی ‌در تصادف درگذشت.

کامو در طی سال‌های ۳۰-۱۹۲۸ دروازبان تیم دانش‌گاه الجزیره بود اما با تشخیص اولین آثار سل در ۱۹۳۰ او تبدیل به یک تماشاچی فوتبال شد. در سال ۱۹۳۴ به حزب کمونیست پیوست که در آن وظیفه‌‌ی عضوگیری از میان پرولتاریای عرب را بر عهده داشت.

با نزدیک‌تر شدن جنگ جهانی دوم، کامو به عنوان سرباز داوطلب شد، اما به دلیل بیماری سل او را نپذیرفتند. او در این زمان سردبیر روزنامه‌ی عصر جمهوری شده بود که در ژانویه‌ی سال ۱۹۴۰ دستگاه سانسور الجزایر آن را تعطیل کرد.

در سال ۱۹۵۷ جایزه‌ی نوبل ادبیات را برای نوشتن مقاله «اندیشه‌هایی درباره گیوتین» علیه مجازات اعدام، دریافت کرد.

2005 میلادی – «باراک اوباما» کار خود را به عنوان سناتور ایلینوی در مجلس سنای ایالات متحده آغاز کرد. وی پنجمین آفریقایی آمریکایی است که به سنا راه پیدا کرده و هم‌چنین سومین آفریقایی آمریکایی است که با رای بالا به عنوان سناتور برگزیده شده‌ است. وی تنها سناتوری است که عضو کمیته‌ی حزبی سیاهان کنگره‌ است.«سی کیو» که هفته نامه‌ای فرا حزبی است، او را براساس تمام آرا و مصوبات سنا بین سال‌های ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۷ وفادارترین دموکرات معرفی کرده‌است.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , ,