رادیو کوچه
جبران خلیل جبران: «بگذار تا گذشته و حال را در آغوش خاطره، تنگ بفشریم و آینده را در آغوش گرم اشتیاق»
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
1883 میلادی- «جبران خلیل جبران» از نویسندگان سرشناس لبنان و آمریکا و خالق اثر «پیامبر» در «بشری» در این روز زاده شد. در خانوادهای مسیحی مارونی (منسوب به مارون قدیس) که به «خلیل جبران» شهرت داشتند، به دنیا آمد. مادرش زنی هنرمند بود که «کامله» نام داشت.
از آنجا که جبران در فقر بزرگ میشد، از تحصیلات رسمی بیبهره ماند و آموزشهایش محدود به ملاقاتهای منظم با یک کشیش روستایی بود که او را با اصول مذهب و انجیل و زبانهای سوری و عربی آشنا کرد. جبران هشت ساله بود که پدرش به علت عدم پرداخت مالیات به زندان افتاد و حکومت عثمانی تمام اموالشان را ضبط و خانواده را آواره کرد. سرانجام مادر جبران تصمیم گرفت با خانوادهاش به آمریکا کوچ کند. در سال ۱۸۹۵، جبران در دوازده سالگی با مادر، برادر و دو خواهرش لبنان را ترک و به ایالات متحده آمریکا رفت و در بوستون ساکن شد.
جبران از همان نوجوانی به میدان هنر و شعر و نویسندگی قدم نهاد. در پانزده سالگی مدیر مجله «الحقیقه» شد.
1774میلادی- جنگ «کبک» میان استقلالطلبان آمریکا و انگلیسیها رخ داد. این جنگ بهدلیل اینکه در نزدیکی ایالت کبک کانادا واقع شده بود به نام «نبرد کبک» معروف شده است. نبرد کبک به سود انگلیسیها پایان یافت. آمریکاییها قصد داشتند از طریق این جنگ، آمریکاییهای مقیم کبک را به هواداری از استقلالطلبان آمریکایی علیه انگلیسیها بشورانند.
1919 میلادی- «تئودور روزولت» بیستوششمین رییس جمهوری ایالات متحده آمریکا در چنین روزی درگذشت. درخشانترین دستآورد روزولت در میان سایر رییسجمهوریهای آمریکا این بود که وی توانست اولین جایزه نوبل را برای آمریکاییها به ارمغان آورد. وی اجازه تحریک شورش در پاناما را صادر کرد. او همچنین با میانجیگری در جنگ روسیه و ژاپن به حفظ توازن قدرت در شرق کمک کرد. همین موضوع باعث شد تا وی اولین آمریکایی باشد که جایزه نوبل را دریافت میکند .
تئودور روزولت در رقابتهای انتخاباتی سال ۱۹۰۴ بر رقیب دموکرات محافظهکار خود پیروز شد. روزولت در سال ۱۹۱۲ بار دیگر تلاش کرد تا نامزدی حزب جمهوریخواه را برای سومین دور ریاست بر کاخ سفید از آن خود کند. اما «ویلیام هووارد تافت»، معاون وی، در دور دوم ریاست جمهوریاش گوی سبقت را از وی ربود و توانست برای بار دوم از حزب متبوعش برای شرکت در رقابتهای انتخابات سال ۱۹۱۲ کاندید شود.
1357 خورشیدی- «شاپور بختیار» سیاستمدار ایرانی، از رهبران جبهه ملی و آخرین نخستوزیر حکومت پادشاهی ایران با معرفی اعضای کابینه خود را به شاه، قدرت را بهطور رسمی در دست گرفت. کابینه بختیار در حالی روی کار آمد که نهضت اسلامی، سراسر کشور را فراگرفته بود.
وی پس از معرفی وزیران خود، برنامههای دولت را به اطلاع نمایندگان مجلس و مردم رساند که مهمترین آنها عبارت بودند از: انحلال ساواک، آزادی کلیه زندانیان سیاسی، لغو تدریجی حکومت نظامی، ایجاد همکاری نزدیک بین دولت و حوزههای علمیه و روحانیان و بالاخره ایجاد امنیت اجتماعی در پناه قانون.
1884 میلادی- سالروز درگذشت پدر علم ژنتیک. «یوهان گرگورمندل» (Gregor Johann Mendel) در جولای سال۱۸۲۲ میلادی در یک خانواده روستایی بهدنیا آمد. بهدلیل فقر مالی وارد صومعه شد و لقب «گرگور» گرفت. او توانست قوانین حاکم بر انتقال صفات وراثتی را شناسایی کند. ولی از آنجایی که در جامعه علمی آن زمان همچنان نظریات داروین و لامارک را صحیح میپنداشتند به کشفیات او اهمیت چندانی ندادند. در سال ۱۹۰۰میلادی کشف مجدد قوانین مندل، توسط «درویس»، «شرماک» و «کورنز» باعث شد که نظریات او مورد توجه قرار گرفته و مندل بهعنوان «پدر علم ژنتیک» شناخته شود.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»