Saturday, 18 July 2015
29 March 2023

«مجله خبری تاجیکستان»

2011 January 07

کیومرث/ دفتر تاجیکستان/ رادیو کوچه

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «بررسی پرونده قتل بابانوئل تاجیکی در دادگاه»

دادگاهی‌ در «دوشنبه» پایتخت تاجیکستان به بررسی پرونده قتل «پرویز دولتبیک اف» که شب سال نو میلادی ۲۰۱۲ از سوی یک گروه نوجوانان کشته شده بود، آغاز کرد. آقای «دولتبیک اف» آن شب در تن لباس بابانوئل را داشت و برای شادباشی سال نو به منزل نزدیکانش می‌رفت، اما در راه با گروه نوجوانان رو به رو آمده از سوی آن‌ها کشته گردید.

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «ژنرال زندانی تاجیک از وضع سلامتی‌اش شکایت کرد»

یعقوب سلیماف وزیر پیشین کشور از وضع بد سلامتی‌اش در بازداشت‌گاه شکایت کرده و خواستار تشخیص صحت خود شده است. او این درخواست خود را توسط وکیل مدافع‌اش «شهرت قدرت» به ریاست امور زندان‌های وزارت عدلیه تاجیکستان ارسال داشته است.

……………………………………………..

«حمایت روشنفکران تاجیک از مهاجران» «رییس جمهوری آینده تاجیکستان که خواهد بود؟»

این هفته اکثر نشریه‌های چاپ «دوشنبه» به‌موضوع انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۳ میلادی در تاجیکستان توجه کرده‌اند. این نشریه‌ها رییس جمهوری کنونی، «امام علی رحمان» که بیست سال زمام قدرت را در دست دارد، از نامزدهای اصلی‌ دانسته‌اند.

……………………………………………..

«حمایت روشنفکران تاجیک از مهاجران» «از بحث با ازبکستان تا جیب‌های خالی احزاب سیاسی»

اکثر نشریه‌های چاپ «دوشنبه» موضوع مناسبات تاجیکستان و ازبکستان را که در این اواخر بحرانی شده‌است، به بررسی گرفته‌اند. سفارت تاجیکستان در «مسکو» هم با پخش بیانیه‌ای گفته است «تاشکند» هدف‌مندانه بالای تاجیکستان فشار می آرد.

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «تاجیکستان ورود مرگ‌طلبان به قرقیزستان را تکذیب کرد»

مقامات تاجیک ورود یک گروه مرگ‌طلب از طریق این کشور به خاک قرقیزستان را رد کردند. ژنرال تاجیک «شریف نظراف» این اطلاع را که در یک جلسه پارلمان قرقیزستان بیان شده است، بی‌پایه دانست. قبلن معاون وزیر کشور قرقیزستان

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «مرکز اسماعیلی‌ها در تاجیکستان ثبت نام رسمی شد»

کمیته امور دین تاجیکستان پس از سه سال به کار آغاز کردن نخستین و بزرگ‌ترین مرکز پیروان اسماعیلیه، یک شاخه مذهب اهل تشیع، در کشور آن را ثبت نام کرده است. یک مقام این کمیته گفت تنها بعد از بررسی اسناد پیشنهاد شده به فعالیت رسمی «مرکز اسماعیلیه»

……………………………………………..

«حمایت روشنفکران تاجیک از مهاجران» «روسیه فشار می‌آورد یا ازبکستان؟»

خبر بالا رفتن باج صادراتی نفت روسیه برای تاجیکستان در نشریه‌های این هفته چاپ «دوشنبه» بازتاب گسترده داشته است. بیشتر نشریه‌ها این تصمیم روسیه را فشار دیگر «مسکو» بالای «دوشنبه» دانسته‌اند که در زیر این نیم کاسه بحث مرز و فرودگاه نظامی «عینی» در تاجیکستان می‌ایستد.

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «ما سرافرازی مردم تاجیک را می خواهیم»

وزیر امور خارجی تاجیکستان «هم‌راه خان ظریفی» گفت کشورش از تحریم‌ها به‌خصوص تحریم‌های اقتصادی علیه ایران جانب‌داری نخواهد کرد. او این حرف‌ها را پس از دیدار و ملاقات با «علی اکبر صالحی» هم‌تای ایرانی‌اش در شهر «دوشنبه» بیان داشت.

……………………………………………..

«حمایت روشنفکران تاجیک از مهاجران» «از بخاری شریف با خبرنگاران قربانی»

بعضی‌ از نشریه‌های تاجیکی در آستانه تجلیل از ۱۰۰ سالگی نخستین روزنامه تاجیکی «بخارای شریف» در شکل غیر عادی روی چاپ آمده‌اند. اگر در گذشته این نشریه‌ها تنها در حدود ۱۶ صحیفه انتشار می‌شدند، اکنون نشریه «نگاه» در حدود ۱۰۰ صحیفه و «آزادگان» در ۴۰ صحیفه نشر شده‌اند.

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «فیس بوک در تاجیکستان محدود شد، امر مقامات یا مشکل فنی؟»

خدمات مخابراتی در نزد حکومت تاجیکستان دست‌رسی به بعضی‌ از سایت‌های اینترنتی از جمله فیس‌بوک را محدود کرده است. سه روز این‌جانب ساکنان تاجیکستان نمی‌توانند مستقیم وارد صفحه فیس‌بوک شده، با دوستانشان تبادل اطلاع و نامه نمایند.

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «اندی و معین‌های تاجیک»

کم آوازخوان تاجیک را می‌شود پیدا کرد که حد‌اقل ترانه‌ای را از آوازخوان‌های محبوب ایرانی بازخوانی نکرده باشد. علاوه بر این، یک گروه از آوازخوان‌های تاجیک تمام ترانه‌های خود را در پیروی از خواننده‌های ایرانی «اندی» و «معین» اجرا کرده‌اند.

……………………………………………..

«حمایت روشنفکران تاجیک از مهاجران» «از رییس جمهوری تاجیکستان چه سوال دارید؟»

این نشریه از دیدار قریب‌الوقوع رییس جمهوری تاجیکستان «امام علی رحمان» با خبرنگاران این کشور اطلاع داده است. بنا به خبر نشریه این دیدار در روز تجلیل از ۱۰۰ سالگی نخستین نشریه تاجیکی «بخارای شریف» اتفاق خواهد افتاد.

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «احتمال ممنوعیت مکتب های تاجیکی در قرقیزستان»

برخی‌ از نمایندگان پارلمان قرقیزستان موضوع بستن مدرسه‌های تاجیکی زبان در این کشوررا مطرح کرده‌اند. آن‌ها می‌گویند، در صحیفه اول کتاب‌های تعلمی مدرسه‌های تاجیکی باید عکس رییس‌جمهوری و سرود ملی قرقیزستان ثبت شود،

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «باز نشر روزنامه «بخارای شریف» پس از ۱۰۰ سال»

اتحادیه خبرنگاران تاجیکستان اعلام کرد که در روز تجلیل از ۱۰۰ سالگی مطبوعات تاجیک نشریه «بخارای شریف» را به طبع می‌رساند. «اکبر ستار» رییس اتحادیه خبرنگاران تاجیکستان گفته است:

……………………………………………..

«حمایت روشنفکران تاجیک از مهاجران» «روسیه در جنگ داخلی تاجیکستان سهم داشت»

آقای پوتین گفته است نیروهای روسیه در لحظه‌های مشکل سال‌های نودم قرن گذشته استوار مانده و کشور را حفظ کردند. بنا به گفته او «اگر ضرور بود، ارتش می‌جنگید، از جمله در «قفقاز شمالی»، «تاجیکستان» و دیگر نقته‌های داغ.»

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «از آشکاربیانی تا پارلمان مجازی»

تاجیکان همگی در یک سال قبل به شبکه اجتماعی فیس بوک راه یافته حالا آن را به عنوان منزل دوم خود پذیرفته‌اند.
هزاران شهروند تاجیکستان که در داخل و خارج کشور زندگی می‌کنند ….

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «ورزشکاران چرا تاجیکستان را ترک می کنند؟»

اعضای پارلمان تاجیکستان از کوچ بستن ورزشکاران تاجیک به کشورهای خارج نگرانی خودرا بیان داشتند. در حالی‌ که به گفته آن ها خود تاجیکستان به ورزشکاران حرفه ای نیاز دارد. به قول وکیلان پارلمان در چند سال آخر تعدادی از ورزشکاران تاجیک به دلیل موافق نبودن…

……………………………………………..

«حمایت روشنفکران تاجیک از مهاجران» «جنبش ملی تاجیکستان، سازمان مخالفان در خارجه»

این نشریه از تاسیس «جنبش ملی» یک سازمان مخالف حکومت کنونی تاجیکستان از سوی شهروندان این کشور در خارجه اطلاع داده است. بنا به نوشته نشریه «جنبش ملی» از حکومت تاجیکستان خواسته است که…

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «چرخ‌بال سقوط کرده در افغانستان مال ما بود»

وزارت دفاع تاجیکستان اعلام کرد که چرخ‌بال سقوط کرده در «زابل» افغانستان به این وزارت تعلق داشت و برای نیروهای «ناتو» کار می‌کرد. در پی سقوط این چرخبال در افغانستان چهار خلبان تاجیک جان خود را از دست داده‌اند.

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «بریتانیا دادن ویزا برای دانش‌آموزان تاجیک را قطع کرد»

حدود ۳۰۰ جوان تاجیک با ارسال نامه‌ای به نخست‌وزیر بریتانیا و سفارت این کشور در تاجیکستان، خواستار ساده‌تر گردیدن نظام پیش‌نهاد ویزا برای تحصیل دانش‌آموزان تاجیک در این کشور شده‌اند.از این پیش سفارت بریتانیا در «دوشنبه» اعلام داشته بود.

……………………………………………..

«حمایت روشنفکران تاجیک از مهاجران» «راز‌های بهمن‌ماه خونین»

این هفته اکثر نشریه‌های چاپ «دوشنبه» موضوع «بهمن‌ماه خونین» در تاجیکستان را که هنوز ۲۲ سال پیش رخ داده و جان ۲۵ جوان را ربوده بود، مطرح کرده‌اند. نشریه‌ها از آن اظهار نگرانی کرده‌اند که با گذشت ۲۲ سال از تظاهرات «دوشنبه» این حوادث تحقیق ناشده باقی‌مانده است.

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «کاهش اعتماد به نهادهای دولتی در تاجیکستان»

نتیجه یک تحقیقات در تاجیکستان بیان‌گر آن است که اکثر ساکنان این کشور در قیاس به دادگاه و نهادهای دیگر دولتی به پیشوایان غیررسمی، از جمله روحانیان اعتماد دارند و مشکل‌شان را به آن‌ها عرض می‌کنند.

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «ساختمان مساجد چای‌خانه و مکتب می شوند»

بیش از ۷۰ ساختمان مسجد در منطقه جنوبی تاجیکستان به مکتب، چای‌خانه، بنگاه طبی و اداره‌های فرهنگی تبدیل شده است. هر چند در این چند سال آخر بستن و تخریب بنای مساجد در تاجیکستان وجود داشت، اما این برای نخستین بار است که جای نمازگزاری ساکنان به چای‌خانه تبدیل می شود.

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «رپ تاجیکی از رنج غربت تا بیکاری و عشق»

بر خلاف نسل بزرگ­سال تاجیکستان که بیش­تر موسیقی سنتی این کشور را دوست دارند، جوانان تاجیک، موسیقی رپ یا «زیرزمینی» را می­پسندند. این نوع موسیقی همگی ده سال قبل در صحنه موسیقی تاجیک پیدا شد.

……………………………………………..

«حمایت روشنفکران تاجیک از مهاجران» «معاش رییس جمهوری تاجیکستان چند است؟»

سوقصد به جان رهبر جنبش «وطن‌دار» و از مخالفان سرسخت حکومت تاجیکستان در «مسکو» و معاش «امام علی رحمان» از موضوع های اساسی نشریه‌های چاپ «دوشنبه» هستند.

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «برکناری وزیر جنجال‌برانگیز معارف تاجیکستان»

عبدالجبار رحمان‌اف وزیر معارف یا آموزش و پرورش تاجیکستان از مقامش برکنار و رهبر «دانش‌گاه آموزگاری» این کشور تعیین شد. آقای «رحمان‌اف» که زاده جنوب تاجیکستان است، طول هفت سال آخر این مقام را بر عهده داشت.

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «رهایی پسر رییس شرکت راه‌آهن تاجیکستان از زندانی در مسکو»

وکیل مدافع «رستم حکوم‌اف» پسر رییس شرکت راه‌آهن و یکی از نزدیکان رییس جمهوری تاجیکستان از رهایی او در زندانی در «مسکو» خبر داده است.

……………………………………………..

«حمایت روشنفکران تاجیک از مهاجران» «یکی از پیوندان رییس جمهوری معاون اول نخست وزیر شد»

‌بیش‌تر نشریه‌های چاپ «دوشنبه» به موضوع تغییرات کادری در حکومت تاجیکستان یا خود جای عوض کردن مقامداران پرداخته‌اند. برخی‌ از این نشریه‌ها آغاز تغییرات کادری در حکومت را که هر سال در ماه ژانویه سال نو میلادی برگزار می‌شود، ناکافی خوانده مقامات را به اصلاحات جدی‌تر دعوت نموده‌اند.

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «نامه امام علی رحمان به رییس جمهوری ازبکستان»

«امام علی رحمان» رییس جمهوری تاجیکستان در یک نامه‌ای از هم‌تای ازبک خود «اسلام کریم‌اف» خواسته است تا در انتقال گاز به تاجیکستان مساعدت بکند. این نامه به سفیر ازبکستان در «دوشنبه» در وزارت امور خارجه تاجیکستان تسلیم شده ‌است.

……………………………………………..

«حمایت روشنفکران تاجیک از مهاجران» «اصلاحات در حکومت تاجیکستان امکان‌پذیر است؟»

«سیف‌اله سفراف» معاون رییس مرکز تحقیقات استراتژیک نزد ریاست جمهوری تاجیکستان گفته است «احتمال دارد که در سال نو کادرهای نو و ارزنده در نهادهای مهم دولتی برگزیده شوند.»

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «صد بار بهار آید و یک بار زمستان»

دولت تاجیکستان اعلان کرد که در روز‌های تجلیل از سال نو میلادی محدودیت انتقال نیروی برق به منازل ساکنان را لغو می‌کند. این تصمیم در حالی‌ گرفته شده است که ساکنان مناطق تاجیکستان در شبانه‌روز تنها چهار یا این‌که شش ساعت برق دریافت می‌کنند و تمام.

……………………………………………..

«حمایت روشنفکران تاجیک از مهاجران» «تا راغون ساخته می‌شود، مردم از سردی می‌میرند»

این هفته به موضوع ساختمان نیروگاه برق آبی «راغون»، بزرگ‌ترین نیروگاه در منطقه پرداخته است که با مخالفت‌های شدید دولت ازبکستان رو به روست. نشریه می‌نویسد «در حالی‌ که سیاست‌مداران تاجیکستان و ازبکستان در مورد ساختمان راغون بیانیه می‌دهند.

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «ما برادران ایرانی را برادران اسلامی خود می‌دانیم»

نورالدین تورجانزاده معروف به «ایشان نورالدین» از روحانیان سرشناس تاجیک که از صحبت با رسانه‌ها خودداری می‌نمود، این بار به بیانیه «شورا علمای مرکز اسلامی تاجیکستان» با بیانیه‌ای پاسخ گفت.

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «جنبش طالبان، تاجیکستان را تهدید نمی‌کند؟»

مقام‌های تاجیک بر خلاف نگرانی‌های دولت «روسیه» گفتند که جنبش «طالبان» پس از خروج نیروهای ناتو از افغانستان در سال ۲۰۱۴ به امنیت کشورهای آسیا مرکزی و از آن جمله تاجیکستان تهدید نخواهد کرد.

……………………………………………..

«حمایت روشنفکران تاجیک از مهاجران» «ازبکستان نگذاشت تا واگن‌های ایران به تاجیکستان برسند»

این نشریه می‌گوید، دولت ازبکستان اجازه نداد، تا واگن‌های حامل مال و کالای ایران وارد تاجیکستان بشوند. ده‌ها شرکت ایرانی که برای نمایش محصولات خود در تاجیکستان کالاهای‌شان را از طریق راه‌آهن می‌آوردند، در مرز ازبکستان درمانده‌اند.

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «افزایش میزان فساد مالی در تاجیکستان»

سازمان «شفافیت بین‌المللی» در گزارش تازه خود تاجیکستان را دو زینه بالاتر، در جای ۱۵۲ قرار داده است. تاجیکستان را در این قطار از کشورهای شوروی پیشین «اوکراین» هم‌راهی می‌کند.

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «اعتصاب غذای عضو اتحاد نیروهای مخالفین پیشین تاجیک»

نزدیکان «صدر‌الدین تاشیف» عضو اتحاد نیروهای مخالفین پیشین تاجیک که در زندان به سر می‌برد، وضع صحت او را وخیم ارزیابی می‌کنند. آن‌ها می‌گویند، در پی اعتصاب غذای فشار خون آقای «تاشیف» پایین رفته وی به کمک طبیبان نیاز دارد.

……………………………………………..

«حمایت روشنفکران تاجیک از مهاجران» «سفر ۸۰۰ سرباز روس به تاجیکستان»

از سفر ۸۰۰ سرباز از روسیه به پای‌گاه نظامی ۲۰۱ این کشور در تاجیکستان خبر داده است. پای‌گاه نظامی روسیه در تاجیکستان با هفت هزار سرباز و افسر از بزرگ‌ترین پای‌گاه‌های نظامی خارجی این کشور محسوب می‌شود.

……………………………………………..

«ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد» «ناتو در تاجیکستان پایگاه نظامی نمی‌سازد»

سفارت آمریکا در تاجیکستان خبر تاسیس پایگاه نظامی «ناتو» در قلمرو این کشور آسیای مرکزی را رد کرد. خبر درباره تاسیس پایگاه نظامی «ناتو» در تاجیکستان به دنبال سفر ژنرال «وینسنت بروکس» فرمانده نیروهای زمینی ارتش آمریکا به «دوشنبه» در نشریه‌های روسی به چاپ رسیده بود.

……………………………………………..

«حمایت روشنفکران تاجیک از مهاجران» «حکومت کنونی تاجیکستان مثل دربار امیران است»

ابراهیم عثمان تاریخ‌نگار تاجیک و مشاور پیشین رییس جمهوری تاجیکستان حکومت کنونی کشور را به دربار امیران شباهت داده است. وی گفته است، تنها به این دلیل که بعضی‌ از اندیشه‌های او به مقامات ریاست جمهوری پسند نبود، از مقامش برکنار شده است.

……………………………………………..

«رییس جمهوری تاجیکستان باید تیم خود را عوض کند» «نوبل ایرانی به دانش‌مند تاجیک رسید»

دانش‌مند سرشناس تاجیک «اکبر ترسان» برنده جایزه «بنیاد منوچهر فرهنگی» شد که از آن به عنوان «نوبل ایرانی» هم نام می‌برند. این سازمان فرهنگی ایرانی تباران خارج از کشور که در «اسپانیا» مستقر است، کتاب «احیا عجم» دانش‌مند تاجیک را به این جایزه مناسب دانسته و آن را «دست‌آورد مهم علمی» کرده است.

……………………………………………..

«رییس جمهوری تاجیکستان باید تیم خود را عوض کند» «رییس جمهوری تاجیکستان باید تیم خود را عوض کند»

محی‌الدین کبیری رهبر «حزب نهضت اسلامی» تاجیکستان گفت، «امام علی رحمان» رییس جمهوری تاجیکستان باید تیم کاری خودرا عوض کند که طول تقریبن ۲۰ سال یک‌جایه فعالیت دارند.

……………………………………………..

«حمایت روشنفکران تاجیک از مهاجران» «حمایت روشنفکران تاجیک از مهاجران»

برزوی عبدالرزاق کارگردان سرشناس تاجیک که رهبری گروه «مساعدت به وضع مهاجران» را بر دوش دارد، می‌گوید نشر مطالب مختلف و بحث‌ها درباره مهاجران تاجیک در روسیه که به آتش غضب ملت‌گرایان روغن می‌ریزد آن هارا نگران کرده است.

……………………………………………..

«افزایش فشار بالای مهاجران کاری تاجیک در روسیه» «آغاز اخراج مهاجران تاجیک از مسکو»

دو حزب سیاسی تاجیکستان بازداشت و اخراج ده‌ها مهاجر تاجیک در «روسیه» را عمل ناجا خوانده و از مقامات این کشور تقاضا کرده‌اند که به این کارشان خاتمه بدهند. حزب «نهضت اسلامی» از پارلمان کشور نیز طلب نموده است که به زودترین فرصت وضع مهاجران تاجیک در روسیه را بررسی نموده.‌

……………………………………………..

«افزایش فشار بالای مهاجران کاری تاجیک در روسیه» «افزایش فشار بالای مهاجران کاری تاجیک در روسیه»

‌یک گروه از مهاجران کاری تاجیک در «روسیه» می‌گویند ماموران «خدمات فیدیرالیک مهاجرت» این کشور از دادن مجوز برای فعالیت آن‌ها در قلمرو روسیه خودداری می‌کنند.

……………………………………………..

 «بیدادگری ابراهیم بیک، از بخارای شرقی تا افغانستان»

اکثر تاجیکان در کتاب‌های تاریخ تنها پرامون بیدادگری‌های «ابراهیم بیک» در بخارای شرقی آگاهند. ولی‌ تا حال کسی‌ نمی‌دانست که ابراهیم بیک به افغانستان نیز رفته علیه ارتش شاه افغانستان جنگیده است.

……………………………………………..

«تجلیل عید قربان در تاجیکستان» «تیاتر تاجیک چرا به گوشه فراموشی رفته است؟»

در حالی‌ از روز تیاتر تاجیک در شهر «دوشنبه» تجلیل شد که این مکان در بیست سال آخر از یک جای پر آدم به یک مکان بی‌‌کس و خالی تبدیل شده است. امروز کم تاجیکی را می‌شود پیدا کرد که برای دیدن نمایش‌نامه‌ها به تیاتر برود.

……………………………………………..

«تجلیل عید قربان در تاجیکستان» «تجلیل عید قربان در تاجیکستان»

عید قربان یکی از دو عید مقدس مسلمان‌ها از سال ۱۹۹۰ ملادی به این سو با شکوه خاص در تاجیکستان تجلیل می‌شود و این سنه در تقویم‌های این کشور با خط قرمز نیز اشاره شده است.

……………………………………………..

 «در انتخابات‌های آینده تاجیکستان شرکت نکنید»

رهبر «حزب سوسیال دموکراسی» تاجیکستان از ساکنان کشور خواسته که انتخابات‌ آینده کشور را تحریم بکنند. این اظهارات آقای «ظاهراف» در حالی‌ است که قرار است دیگر در حوزه انتخاباتی «شاه منصور» شهر «دوشنبه» انتخابات میان‌دوری پارلمانی برگزار شود.

……………………………………………..

«راه نو برای انتقال برق تاجیکستان به افغانستان» «قضیه بازداشت و دادگاه دو خلبان خارجی»

انتظار می‌رود این هفته دادگاه شهر «قورغان‌تپه» در جنوب تاجیکستان حکم دو خلبان از «روسیه» و «استونی» را صادر نماید. بحث دادگاهی «ولادیمیر سداونیچی» و «آلکسی رودینکا» که هم اکنون در بازداشت قرار دارند، هنوز دو ماه قبل آغاز یافته بود.

……………………………………………..

«راه نو برای انتقال برق تاجیکستان به افغانستان»«راه نو برای انتقال برق تاجیکستان به افغانستان»

خط انتقال برق «سنگتوده -پول خمری» که نیروی برق اضافی تاجیکستان را به ولایات شمالی افغانستان انتقال خواهد داد، مورد بهره برداری قرار گرفت. این خط انتقال نیروی برق در قلمرو تاجیکستان ۱۱۸ و در قلمرو افغانستان ۱۶۳ کیلومتر طول دارد.

……………………………………………..

 «تا کی گور می‌سوزد و دیگ می‌جوشد؟»

اکثر بناهای که در رابطه به جشن بیستمین سال‌گرد استقلال تاجیکستان بنیاد شده، اکنون یا در خود را بسته‌اند و یا به ترمیم نیاز دارند. برای مثال مقامات شهرداری «دوشنبه» در کنار رود «ورزاب» باغ بزرگی را بنیاد کرد، ولی‌ تنها پس از یک ماه افتتاحش به در خود قفل زد.

……………………………………………..

«نمایندگی دانش‌گاه آزاد در تاجیکستان باز می‌شود»«نمایندگی دانش‌گاه آزاد در تاجیکستان باز می‌شود»

علی لاریجانی رییس مجلس ایران با یک سفر کاری دو روزه وارد تاجیکستان شد و با رییس جمهوری «امام علی رحمان» و رییس مجلس نمایندگان این کشور «شکور جان ظهوراف» دیدار و ملاقات انجام داد.

……………………………………………..

 «فرزند وزیران کی به سربازی می‌روند؟» 

این نشریه در شماره تازه خود به مشکل سربازان در ارتش ملی تاجیکستان پرداخته است. این نشریه ارتش تاجیکستان را «ارتش فرزند کشاورز و افراد نادار» عنوان کرده و گفته است که باید دولت این کشور خدمت پولکی را به راه ماند.

……………………………………………..

«درخواست ۱۶ سال زندان برای خبرنگار تاجیک»  «لباس و بار خلته‌های یگانه زائران تاجیک» 

امسال پنج و نیم هزار داوطلبان زیارت خانه کعبه از تاجیکستان با لباس و بارخلته‌های یک‌سان به جده پرواز می‌کنند. این برای اولین بار است، که کمیته دین تاجیکستان برای زائران چنین لباس و بارخلته‌ها را آماده کرده و برای هر کدامی از آن ۵۰ دلار آمریکایی نیز گرفته است.

……………………………………………..

 «تاجیکان افغانستان را تنها نگذارید»

رهبر کنگره ملی افغانستان گفت: «ما از مردم و مسوولین تاجیکستان تقاضای هم‌بستگی و هم‌کاری داریم. تقاضای آن را داریم که نسبت به سرنوشت برادران‌شان در این طرف مرز، در این لحظه‌های حساس بی‌توجه و بی‌پروا نباشند».

……………………………………………..

«درخواست ۱۶ سال زندان برای خبرنگار تاجیک» «آوازخوان‌های درباری و غیر‌درباری»

«جانی بیک مراد» آوازخوان محبوب، اما جوان تاجیک نتوانست نخستین کنسرت خود را در «کاخ باربد» بزرگ‌ترین تالار کنسرتی در پایتخت تاجیکستان برگزار کند.

……………………………………………..

«درخواست ۱۶ سال زندان برای خبرنگار تاجیک» «درخواست ۱۶ سال زندان برای خبرنگار تاجیک»

قرار است دادگاه شهر «خجند»، شمال تاجیکستان، بحث پرونده خبرنگار تاجیک «محمد یوسف اسماعیل» را روز دوشنبه ۳ اکتبر سال جاری به پایان ببرد. این در حالی‌ که در جلسه آخر دادگاهی او نماینده دادستانی از قاضی پرونده خواست تا این خبرنگار تاجیک را به ۱۶ سال زندان محکوم بکند.

……………………………………………..

 «از بازگشت پوتین به قدرت در روسیه چی را انتظار شویم»

نشریه سیاسی آزادگان پیشنهاد نامزدی «ولادیمیر پوتین» نخست وزیر روسیه را به مقام ریاست جمهوری این کشور به بحث کشیده است. در حالی‌ که احتمال بازگشت دیگرباره پوتین به قدرت در محافل تاجیکستان بحث‌های را به پا کرده و اکثریت باور دارند، که بازگشت او پیامد خوش نخواهد داشت.

……………………………………………..

«انتقاد جنرال افغان از مرزبانان تاجیک» «محی‌الدین کبیری رهبر بی‌رقیب حزب نهضت اسلامی تاجیکستان»

محی‌الدین کبیری، که از سال ۲۰۰۶ میلادی رهبری «حزب نهضت اسلامی»، حزب آمده مخالف حکومت تاجیکستان را بر دوش دارد، برای چهار سال دیگر در این مقام باقی ماند. نزدیک ۳۰۰ وکیل انجمن حزب نهضت اسلامی آقای کبیری را دوباره به عنوان رهبر خود انتخاب کردند.

……………………………………………..

«انتقاد جنرال افغان از مرزبانان تاجیک» «انتقاد جنرال افغان از مرزبانان تاجیک»

جنرال «حبیب سعید خیل» فرمانده کل قشون‌های مرزبانی شمال افغانستان از مرزبانان تاجیک انتقاد کرده است، که در عبور و مرور قاچاقچیان مواد مخدر کمک می‌کنند.

……………………………………………..

«شکنجه در تاجیکستان امری معمولی است؟» «آغاز تحقیق نوار ویدئویی دعوت به جهاد در تاجیکستان»

مقامات امنیتی تاجیکستان می‌گویند، به تحقیق نوار ویدئویی که آن را گروهی با نام «جماعت انصاراله» ضبط و در وب‌سایت‌های مختلف، از جمله «یوتیوب» منتشر کرده است آغاز نموده‌اند.

……………………………………………..

«شکنجه در تاجیکستان امری معمولی است؟» «شکنجه در تاجیکستان امری معمولی است؟»

دادگاهی در پایتخت تاجیکستان، شهر «دوشنبه»، سه مامور بازداشتگاه موققت «وزارت ادلیه این کشور را که در شکنجه و قتل یک محبوس متهم می‌شوند، برای ۸ سال روانه زندان کرد.

……………………………………………..

 «فارسی و تاجیکی یک زبان است»

«باباجان غفوراف» قهرمان ملی تاجیکستان که در تاجیکستان شوروی رهبری «پژوهش‌گاه خاورشناسی» را به دوش داشت، در این صحبت خود به سرنوشت زبان فارسی توجه کرده است. وی فارسی و تاجیکی را یک زبان خوانده و گفته است، «زبان ما یکی است، ولی‌ تلفظ متفاوت است.»

……………………………………………..

«از جنگ شهروندی تا صلح و وام‌های بی‌پایان» «وقت ضرور، نیروهای ایرانی در دو ساعت به دوشنبه می‌رسند»

وزیر دفاع تاجیکستان «شیر‌علی خیرالایف» در صحبت به خبرگزاری‌ها گفته است، «اگر ضرور آید، نیروهای مسلح ایران در دو ساعت به کمک نیروهای تاجیکستان خواهند آمد.»

……………………………………………..

تاجیکستان ۲۰ سال مستقلیت خود از حکومت شوروی را در حالی‌ تجلیل می‌کند که هنوز با بسته مشکلات مالی و سیاسی رو به روست. اعلامیه استقلال تاجیکستان در حالی‌ امضا و قرائت شد که ده روز قبل از آن نخستین رییس جمهوری تاجیکستان «قهار محکم اف» از حزب کومنیست با فشار مردم و اعضا پارلمان به استعفا رفته بود.

……………………………………………..

 «نظامیان روسیه نیم قرن دیگر در خاک تاجیکستان خواهند ماند»

دولت تاجیکستان اجازه داده است که فرقه نظامی ۲۰۱ «روسیه» برای ۴۹ سال دیگر در قلمرو این کشور آسیای مرکزی بماند. در این باره «دیمیتری مدودف» رییس جمهوری روسیه پس از دیدار و گفت‌وگویش با «امام علی رحمان» رییس جمهوری تاجیکستان اطلاع داد.

……………………………………………..

«عضو پارلمان اروپا، دوست تاجیکان یا بازگر؟» «چرخه اول نیروگاه «سنگ‌توده- ۲» فعال خواهد شد»

رهبر شرکت «سنگاب» ایران که مسوولیت ساختمان نیروگاه برق آبی «سنگ‌توده-۲»را به دوش دارد، گفت که چرخه اول این نیروگاه در آغاز ماه سپتیمبیر در جریان سفر «محمود احمدی‌نژاد» به تاجیکستان فعال خواهد شد.

……………………………………………..

«عضو پارلمان اروپا، دوست تاجیکان یا بازگر؟» «فرزانه خورشید؛ محبوس عشق پس از ۱۸ ماه زندان آزاد شد»

فرزانه خورشید، آوازخوان جوان تاجیک پس از ۱۸ ماه که صحنه را به زندان عوض کرده بود، سند آزادی را دریافت و دیوار بلند پر از سیم خار را پشت سر گذاشت.

……………………………………………..

 «امتحان اول رستم امام علی، پسر رییس جمهوری»

اخیرن «رستم امام علی» پسر رییس جمهوری و معاون «فدراسیون فوتبال تاجیکستان» سرپرستی تیم ملی کشور را به دوش گرفت و گفت، که در این مبارزه پیروز خواهند آمد. «آزادگان» می‌نویسد، بازی با تیم‌های ازبکستان و جاپان و کوریای شمالی برای تیم تاجیکستان چندان کار ساده هم نیست.

……………………………………………..

«عضو پارلمان اروپا، دوست تاجیکان یا بازگر؟» «تیمور ذوالفقار‌اف، مردی که نظم را در نکاح نثر درآورده است»

«تیمور ذوالفقار‌اف»، ادیب روس‌زبان تاجیکستان صفحه هفتادو‌پنجم روزگار خود را هم ورق زد. ۷۵ صفحه روزگاری، که او با «خواجه نصرالدین» و «خواجه ذوالفقار دیوانه»، قهرمان‌های اساسی کتاب‌هایش پشت‌سر کرد و از یک جوان شوخ تاجیک به «دانته ادبیات روس» تبدیل یافت.

……………………………………………..

«عضو پارلمان اروپا، دوست تاجیکان یا بازگر؟» «رحمان جایزه بحث برانگیز «پیشوای قرن ۲۱» را گرفت»

اخیرن «پژوهش‌گاه روابط بین‌المللی و هم‌کاری‌های اقتصادی» در رومانی جایزه «پیشوای قرن ۲۱» را به «امام علی رحمان» رییس جمهوری تاجیکستان تقدیم کرد.‌ هم‌چنین مقام‌های تاجیک از اعطای این جایزه به «امام علی رحمان» استقبال کردند.

……………………………………………..

 «بی‌اعتمادی به شرکت‌های ایرانی در تاجیکستان»

ذوالفقار اسماعیلیان» گفته است، تمام شرکت‌های ایرانی که در تاجیکستان فعال‌اند، تحت کنترول وزارت خارجه آن کشور قرار دارند و مبلغ‌گذاری آن‌ها خصلت سیاسی دارد

……………………………………………..

«عضو پارلمان اروپا، دوست تاجیکان یا بازگر؟» «صد‌و‌بیست هزار یورو برای معرفی تاجیکستان در یورو نیوز»

دولت تاجیکستان از بزرگ‌ترین شرکت تولید آلومینیوم در این کشور، شرکت «تلکا» خواسته است، تا برای تبلیغ تاجیکستان در شبکه جهانی «یورو نیوز» قرارداد ببندد. این اقدام در راستای ۲۰ سالگی استقلال تاجیکستان، که روز ۹ سپتامبر سال جاری میلادی تجلیل خواهد شد، صورت می‌گیرد.

……………………………………………..

«عضو پارلمان اروپا، دوست تاجیکان یا بازگر؟» «هند، تاجیکستان و سرنوشت فرودگاه نظامی عینی»

‌سفر یک گروه از نظامیان «هند» به «تاجیکستان» موضوع استفاده از فرودگاه نظامی «عینی» را دیگر باره داغ کرده است. «کشین کومار ناهار» معاون رییس «ستاد نیروهای نظامی هوای هند» در صدر یک هیت نظامی به «دوشنبه»، پایتخت تاجیکستان آمده و در آن جا به سر می‌برد.

……………………………………………..

 «کرسی های‌ بی‌صاحب؛ کی معاون نخست وزیر خواهد شد»

با درگذشت «اسداله غلام‌اف» معاون نخست وزیر تاجیکستان شماره کرسی‌های بی‌صاحب در حکومت این کشور افزوده است. آقای «غلام‌اف» که یکی از افراد نزدیک به رییس جمهوری تاجیکستان بود، در پی سفرش به محل ساختمان نیروگاه عظیم «راغون» درگذشته است.

……………………………………………..

«عضو پارلمان اروپا، دوست تاجیکان یا بازگر؟» «کشوری که تلویزیون مستقل سیاسی ندارد»

«سیمای مستقل تاجیکستان» تنها تلویزیون مستقل سیاسی در پایتخت این کشور دو سال باز نمی‌تواند برنامه‌های خود را نمایش بدهد. حالا روی بسامد ۲۹ که مربوط به این تلویزیون است، برنامه‌های «شبکه اول روسیه» معروف به «آرت» پخش می‌شوند.

……………………………………………..

«عضو پارلمان اروپا، دوست تاجیکان یا بازگر؟» «راه بسته به سوی مسجد و کلیسا»

با وجود مخالفت‌های شدید روحانیان سرشناس و سازمان‌های دینی غیر‌اسلامی در تاجیکستان رییس جمهوری «امام علی رحمان» زیر قانون مسوولیت والدین امضا گذاشت. این قانون که هنوز اواخر سال گذشته میلادی به بررسی مردم پیشنهاد شده بود، مورد حمایت وکیلان پارلمان نیز قرار گرفته است.

……………………………………………..

 «عفو طلایی»، محبوسان سیاسی نیز آزاد می‌شوند؟»

موضوع اعلان «عفو طلایی» در آستانه تجلیل از بیستمین سال‌گرد استقلال تاجیکستان را به بررسی گرفته است. مقام‌های تاجیک گفته‌اند، حالا طرح قانون عفو برای تصویب به پارلمان کشور فرستاده شده است، که در صورت تایید آن بیش از ۱۵ هزار تن مورد عفو قرار خواهند گرفت.

……………………………………………..

«عضو پارلمان اروپا، دوست تاجیکان یا بازگر؟» «عضو پارلمان اروپا، دوست تاجیکان یا بازگر؟»

«استروان استیونسون‌»، عضو پارلمان اروپا که طی یک سفر د‌و روزه به تاجیکستان آمده بود، از محل ساختمان نیروگاه برق آبی «راغون» که مایه اختلاف «دوشنبه» و «تاشکند» شده است، دیدن کرد.

……………………………………………..

«چی داریم که جای پنبه و گندم را بگیرد؟»

تنها روزنامه تاجیکی که هر صبح به دست خوانندگانش می‌رسد در شماره تازه خود پیشنهاد یک گروه از دانش‌مندان تاجیک در مورد حذف رمز پخته یا پنبه از نشان دولتی تاجیکستان را به بحث کشیده است. دانش‌مندان تاجیک گفته‌اند پخته در تاریخ تاجیکان نقش ندارد و هرگز رستنی مقدس هم نبود.

……………………………………………..

«محدودیت تحصیل جوانان تاجیک در مدرسه‌های کشورهای اسلامی»

پارلمان تاجیکستان با اصلاح دو بند قانون «آزادی وجدان و سازمان‌های دینی» تحصیل جوانان تاجیک در مدرسه‌های مذهبی کشورهای اسلامی را محدود کرده است.

……………………………………………..

«طاهر عبدالجبار، معمار استقلال تاجیکستان»

چاپ‌خانه «نادر» در «دوشنبه»، پایتخت تاجیکستان کتابی را در‌باره روزگار و آثار «طاهر عبد‌الجبار»، معمار استقلال تاجیکستان، به طبع رساند. این کتاب در حالی‌ روی چاپ آمده که از درگذشت آقای «عبدالجبار» بیش‌تر از دو سال سپری می‌شود.

……………………………………………..

«نامه استاد ربانی، جمع کردن تاجیکستان مشکل است»

نامه «برهان‌الدین ربانی» رییس جمهوری پیشین افغانستان به حکومت و ساکنان تاجیکستان را نشر کرده است. آقای «ربانی» در این نامه خود خواسته است، تا مردم تاجیکستان امنیت کشور خود را هم‌چون یک وظیفه شرعی حفظ کنند.

……………………………………………..

«روحانیان تاجیک: مهریه پیش راه طلاق را می‌گیرد»

در حالی‌ تصویب «شرط‌نامه نکاح» در دالان‌های حکومت تاجیکستان بحث می‌شود، که برخی‌ از روحانیان تاجیک پیشنهاد کرده‌اند، تا مهریه نیز قانونی شود. با وجود آن‌که قسمت اصلی ساکنان تاجیکستان مسلمان‌اند، ولی‌ تا هنوز در این کشور دادن مهریه رایج نیست.

……………………………………………..

«تاجیکان به آمریکا می‌روند و باز نمی‌گردند»

به موضوع تعیین دبیر نو «شورای امنیت تاجیکستان» پرداخته است. ژنرال «امیرقل عظیم‌اف» دبیر شورای امنیت تاجیکستان که از سال ۱۹۹۶ در این مقام بود، اخیرن در انتخابات میان‌دوری پارلمانی در شهر «دوشنبه» اشتراک و پیروز شد.

……………………………………………..

«ویکی‌لیکس تاجیکی»

رسانه تاجیکی «آسیا پلیوس» با سایت افشاگر «ویکی‌لیکس» قراردادی را به امضا رسانده است، که بنا بر آن «ویکی‌لیکس» به «آسیا پلیوس» حق نشر نامه‌های مخفی مربوط به تاجیکستان را می‌‌دهد. سردبیر «آسیا پلیوس» می‌گوید، این نامه‌ها یا برقیه‌ها در اختیار این رسانه تاجیکی قرار داده شده‌اند.

……………………………………………..

«اسماعیلی‌های تاجیکستان و آقاخان میلیونر»

«کریم آقاخان-۴» شاید برای برخی‌ یک میلیونر اروپای است، که در «فرانسه» به سر می‌برد. اما برای ۲۰۰ هزار پیرو مذهب «اسماعلیه» در تاجیکستان او «امام» یا «حاضر امام» و یا «مولا» است، که مردانش را هدایت و به آن‌ها از هر راهی‌ کمک می‌کند.

……………………………………………..

«روسیه باج گمرکی برای تاجیکستان را بالا برد»

این هفته‌نامه از افزایش باج گمرکی برای وارد‌کردن محصولات نفتی از «روسیه» به تاجیکستان خبر داده است. نشریه نوشته که سر از ماه آوریل سال جاری «موسکو» برای واردات هر تن نفت به تاجیکستان تا ۲۸۰ دلار طلب می‌کند.

……………………………………………..

«نوروز در تاجیکستان، از شوروی تا استقلال»

شروع از ۲۱ مارس، طول چهار روز، ساکنان تاجیکستان جشن «نوروز» را با رسم و آیین‌های مختلف و با شکوه و شهامت ویژه تجلیل می‌کنند. صاحب‌نظران در تاجیکستان می‌گویند، اگرچی تجلیل «نوروز» در دوران «اتحاد شوروی» ممنوع بود، ولی‌ مردم این کشور توانسته‌اند که «نوروز» را به عنوان بخشی از فرهنگ و میراث نیاکان تا به امروز حفظ کنند.

……………………………………………..

«نظام روادید، به منفعت تاجیکستان یا روسیه؟»

این هفته‌نامه پارسی‌زبان «دوشنبه» پیشنهاد یک وکیل پارلمان «روسیه» در‌باره جاری کردن نظام روادید برای تاجیکستان را به بحث کشیده است. «سرگی باگدسراف» با نگرانی از قاچاق مواد مخدر «افغانستان» از طریق «تاجیکستان» به کشورش گفته است، که یا روسیه نظام روادید برای تاجیکستان را جاری بکند یا تاجیکستان اجازه بدهد که نیروهای مرزبان روسیه به مرز این کشور با افغانستان بازگردند.

……………………………………………..

«ترانه‌های غریبی و مشکل مهاجران تاجیک»

مشکل مهاجرت ساکنان تاجیکستان به «روسیه» در ترانه‌های آوازخوان‌های این کشور هم بازتاب یافته است. حالا ده‌ها ترانه در‌باره غریبی، رنج مهاجرت، بی‌کاری و جدایی پدر از فرزندان سروده و به بازار برآورده شده است، که در آن از بی‌رحمی ملت‌گرایان، پلیس و کارفرمایان روس نیز قصه می‌شود.

……………………………………………..

«مشکلی که ازبکستان برای تاجیکستان و ایران ایجاد کرد»

ایران برای بار سوم تجهیزات ضروری برای ساختمان نیروگاه برق آبی «سنگ‌توده-۲» را از راه هوایی به تاجیکستان وارد کرده است. مسوولان سفارت ایران در «دوشنبه»، پایتخت تاجیکستان، می‌گویند: «این امر برای سرعت بخشیدن کار در ساختمان نیروگاه و به‌دنبال مشکل انتقال مال و کالا از طریق راه‌آهن به تاجیکستان توسط قلمرو «ازبکستان» بوده است.»

……………………………………………..

«از چاپ نخستین نشریه تاجیکی ۹۹ سال گذشت»

در رابطه به «روز مطبوعات تاجیک» که هر سال روز ۱۱ مارس، در روز چاپ «بخارای شریف» نخستین روزنامه تاجیکی، تجلیل می‌شود، از کارشناسان و مسوولان در باره توان‌مندی نشریه‌ها سوال کرده است. «بخارای شریف» در سال ۱۹۱۲ میلادی در شهر بخارا و از طرف روشن‌فکران تاجیک به چاپ رسیده بود.

……………………………………………..

«اسلامی‌های تاجیکستان در تلاش قدرت نیستند»

«محی‌الدین کبری» رهبر «حزب نهضت اسلامی تاجیکستان»، حزب مخالف حکومت این کشور اعلان کرده، که این نیروی سیاسی حد‌اقل تا پنج سال دیگر تلاش رسیدن به قدرت را نخواهد کرد. آقای «کبری» افزود، وقت آن رسیده است، که نه تنها در تاجیکستان، بلکه در تمام دنیا نیروهای اسلامی سر قدرت آیند.

……………………………………………..

«محبوبیت فیلم‌های ترکی»

ده‌ها سلسله فیلم ترکی به زبان تاجیکی برگردان شده، در میدان خالی سنیمای تاجیک برای خود جای پا می‌جویند. این فیلم‌ها را در سال گذشته ۲۰۱۰ استودیو محلی «هم‌صدا» به تاجیکستان وارد و به زبان تاجیکی برگردان کرده است.

……………………………………………..

«بحث پرونده آخرین شهروند تاجیکستان در گوانتانامو»

از محاکمه پرونده «عمر عبدالایف» در «دادگاه فدرالی کلمبیا آمریکا» اطلاع داده است. «عمر عبدالایف» یکی از ۱۲ شهروند تاجیکستان است، که در افغانستان از طرف نیروهای آمریکای بازداشت و به «گوانتانامو» منتقل شده است.

……………………………………………..

«بهایی‌ها به تاجیکستان چگونه راه یافتند؟»

بهایی‌ها در تاجیکستان از سال ۱۹۹۲ میلادی به این سو فعالیت رسمی دارند. آن‌ها در شهرهای اساسی تاجیکستان، «خجند»، «دوشنبه»، «کولاب» و «ترسنزاده» مرکزهای خود را بنیاد کرده‌اند، که پیروان‌شان به آن‌جا آمده، از تعلمات «شیخ بهااله» پایه‌گزار این تعلمات بهره‌ور می‌شوند.

……………………………………………..

«وکیلان پارلمان اسناد بدون مهر را تصویب کردند»

نشریه آزادگان تصویب سند درخواست ۲۰۳ میلیون دالر قرض از چین در پارلمان تاجیکستان را به بررسی گرفته است. نشریه می‌نویسد، «سندی که از طرف وزیر مالیه تاجیکستان «سفرعلی نجم‌الدین‌اف» معرفی شد، مهر و امضا نداشت.»

……………………………………………..

«شرکت آلومینیوم تاجیک: ستون اقتصاد یا اژدها»

«تلکا»، بزرگ‌ترین شرکت آلومینیوم تاجیکستان، از پیشنهاد بالا بودن قمت نیروی برق نگرانی کرده، آن‌را بر ضرر اقتصاد این کشور «آسیای مرکزی» خوانده است. مقامات دولتی تاجیکستان آلومینیوم را در برابر پخته یا پنبه از مهم‌ترین محصولات صادراتی و ستون اقتصاد این کشور ارزیابی می‌کنند.

……………………………………………..

«تنها سه درصد از جمعیت تاجیکستان دارا هستند»

مرکز پژوهش‌های استراتژیک تاجیکستان می‌گوید: «فقط ۳‌درصد از جمعیت هفت‌و‌نیم میلیون نفری این کشور به گروه افراد دارا شامل‌اند.» به قول کارشناسان این مرکز، این گروه از نمایندگان دولتی و صاحبان تجارت بزرگ عبارت است.

……………………………………………..

«آژانس ضدفساد باید تحت نظارت پارلمان باشد، نه حکومت»

این هفته‌نامه از پیشنهاد «حزب نهضت اسلامی تاجیکستان» برای از تحت نظارت حکومت بیرون آوردن «آژانس ضد فساد» این کشور خبر داده است. «سید عمر حسینی» معاون رهبر این حزب عمده مخالف گفته است، نهاد ضد فساد تاجیکستان باید تحت نظارت پارلمان و یا دادگاه عالی قرار بگیرد. وی گفته، که۸۰ درصد جنایات مربوط به فساد مالی در تاجیکستان از سوی‌ کارمندان مقامات اجراییه صادر می‌شود و این آژانس نمی‌تواند در برابر آن‌ها منصفانه رفتار ‌کند.

……………………………………………..

«ایران در تاجیکستان کارخانه نو سیمان برداری می‌سازد»

سفیر ایران در تاجیکستان از آماد‌گی کشورش برای ساختمان کارخانه نو سیمان‌برداری در جنوب تاجیکستان خبر داد. وی در حضور روزنامه‌نگاران گفت: «ایران برای ساختمان این کارگاه نیم میلیارد دالر اختصاص خواهد داد. ایران و تاجیکستان در این‌باره قرارداد امضا کرده‌اند و کارخانه بزرگ را شرکت «لین کاوان کنخا» ایران خواهد ساخت.»

……………………………………………..

«وزارت عدلیه مالک نشریه «پیکان» را به دادگاه کشید»

وزارت عدلیه تاجیکستان به دادگاهی‌ در شهر «دوشنبه» پایتخت تاجیکستان شکایت برده، خواستار قطع فعالیت مالک هفته‌نامه «پیکان» شده است. این وزارت می‌گوید: «نهاد مصلحت‌دهی، سخن‌سنجی و تحقیقات خبرنگاری»، که مالک هفته‌نامه «پیکان» است در قید مقامات انداز وجود ندارد و هم مکان فعالیت خود را تغییر داده، در این‌باره به مقامات خبر نداده است. «شهرت قدرت» وکیل دفاع این نهاد روزنامه‌نگاری، اما دعوا جانب وزارت عدلیه را بی‌اساس خواند.»

……………………………………………..

«از بهمن ماه خونین، ۲۱ سال گذشت»

این هفته‌نامه از «بهمن ماه خونین» یادآوری کرده است، که در تاریخ به عنوان شروع جنگ داخلی یا جنگ شهروندی تاجیکستان شناخته شده است. جنگ داخلی در تاجیکستان تا سال ۱۹۹۷ میلادی ادامه کرد و تنها پس از امضای سازش‌نامه استقرار صلح میان حکومت و اتحاد نیروها مخالف پیشین خاتمه یافت. در این جنگ هزارها نفر به کشور همسایه افغانستان هجرت و هزاران نفر دیگر کشته شدند.

……………………………………………..

«رییس‌جمهوری تاجیکستان در قطار ده رهبر خودکامه»

مجله آمریکای «تایم» «امام علی رحمان» رییس‌جمهوری تاجیکستان را رهبر خودکامه در ورطه خطر نامیده است. در این قطار رییس‌جمهوری تاجیکستان را «حسنی مبارک»، «محمود احمدی‌نژاد»، «عمر البشر»، «الیکسندر لکشینکا» و خانواده پادشاهی عربستان سعدی هم‌راهی می‌کنند.

……………………………………………..

«نگاهی‌ به زندگی‌ کولی‌ها در تاجیکستان»

در تاجیکستان در قطار نمایندگان ملت‌ها گوناگون قومی با نام «جوگی» یا «کولی» زندگی می‌کند، که بیش‌تر به تلبندگی مشغول است. حتا به نقل اکثریت، دختران «کولی» هنگام نکاح بار زندگی را به دوش خود می‌گرند و سوگند یاد می‌کنند، که تا لحظه آخر شوهر و فرزندان خود را از روی تلبندگی تامین خواهند کرد.

……………………………………………..

«باد مصری کی به آسیا مرکزی می‌رسد؟»

این نشریه وابسته به «حزب نهضت اسلامی تاجیکستان» هوادس «تونس» و اعتراض گسترده مردم در«مصر» – را پیامی به رهبران کشورها آسیا مرکزی و از آن جمله تاجیکستان دانسته است. نشریه می‌نویسد، «در کشوری که یک نفر و آن هم مدت طولانی رهبری کرده، ولی‌ نمی‌تواند مردمش را از بند فقر و فساد بیرون کشد، چنین سرنوشت در پیش است.» «نجات» در حالی‌ چنین اشاره می‌کند، که «امام علی رحمان» رییس جمهوری تاجیکستان طول ۲۰ سال اخیر زمام دولت را در دست دارد.

……………………………………………..

«عدم درخواست تاجیکی‌ها برای خروج از مصر»

با وجود ادامه موج اعتراض در مصر شهروندان تاجیکستان برای خروج از این کشور درخواست نکرده‌اند. دولت تاجیکستان می‌گوید، فعلن در «قاهره» حدود ۴۰ دانش‌جو تاجیک قرار دارند، که دولت آن‌ها را برای تحصیل‌ فرستاده است.

……………………………………………..

«تاجیکان در نیم‌راه بازگشت به خط فارسی»

با گذشت بیست سال از زمان استقلال یک گروه از روشن‌فکران تاجیک سرسختانه تلاش دارند، تا‌ هفت‌‌و‌نیم میلیون ساکن این کشور دوباره به خط عربی اساس فارسی برگردند.

……………………………………………..

«صف زنان مهاجر تاجیک در روسیه می‌افزاید»

مسوولان «کمیته کار با زنان تاجیکستان» می‌گویند، مهاجرت زنان تاجیک به کشورها خارجی، به ویژه روسیه افزوده است. «سمنگل تغایوا» رییس کمیته کار با زنان گفت، اگر در سال ۲۰۰۹ میلادی تعداد زنان مهاجر کمی‌ بیش‌تر از ۲۱ هزار نفر را تشکیل می‌داد این شماره در سال ۲۰۱۰ میلادی به ۴۸ هزار نفر رسیده است.

……………………………………………..

«نشریه‌ها: تاجیکستان باید وزارت مهاجرت تشکل کند»

این هفته‌نامه تشکل خدمات مهاجرت در نزد دفتر رییس جمهوری تاجیکستان را به بحث گرفته است.  هفته گذشته در پی یک عمر «امام عالی رحمان» خدمات نو مهاجرت تاسیس شد، که روند مهاجرت ساکنان به کشورها خارجی، به ویژه روسیه را تنظیم می‌کند.

……………………………………………..

«جسد دو شهروند تاجیکستان به وطن آورده خواهند شد»

وزارت امور خارجی تاجیکستان اعلام کرده که در انفجار فردگاه «دامادیداوا» شهر مسکو۲ تن از شهروندان تاجیکستان کشته و ۱۳ نفر زخمی شدند. سفارت تاجیکستان در روسیه می‌گوید، به‌زودی دو جسد شهروند این کشور که در این انفجار فوتیدند به کشور آورده خواهند شد.

……………………………………………..

«یک شهروند تاجیکستان کشته شد»

در انفجاری در فرودگاه «دامادیداوا» شهر مسکو، پایتخت روسیه یک شهروند تاجکستان کشته و ۱۲ تن دگر زخمی شده‌اند.

……………………………………………..

«برای نیروهای ناتو در افغانستان کالاها را انتقال می‌دهیم»

مسوولان شرکت «راه‌آهن تاجیکستان» می‌گویند برای انتقال مواد و کالاها به نیروها «ناتو» در افغانستان با شرکت «راه آهن ازبکستان» به موافقت رسیده‌اند. «راه‌آهن تاجیکستان» آماده است از طریق ایست‌گاه «کالخازاباد» کشور آن کالاهارا به «شیرخوان بندر افغانستان» برساند.

……………………………………………..

«سفرآموزگاران تاجیک به ایران معلق مانده است»

سفارت ایران در تاجیکستان می‌گوید، ممکن است سفر هفتاد‌‌تن از آموزگاران خط فارسی یا «الفبا نیاگان» مکاتب تاجیکستان، که قرار بود به ایران سفر کنند اتفاق نیافتد. در آغاز ماه ژانویه هفتاد‌تن از آموزگاران خط فارسی در تاجیکستان باید برای تکمل اختصاص به ایران می‌رفتند.

……………………………………………..

«نشریه‌های تاجیکستان: چین به خاک ما حق ندارد»

«رحیم مساف» دانش‌مند تاجیک واگذاری بیش از هزار کیلومتر مربع از قلمرو تاجیکستان به چین را اشتباه خوانده است. آقای مساف، که خود عضو کمسیون واگذاری یک قطعه تاجیکستان به چین بود، در آخیر زیر این سند امضا نگذاشته است.

……………………………………………..

«واگذاری قسمتی از قلمرو تاجیکستان به چین غیرقانونی است»

احزاب مخالف در تاجیکستان واگذاری یک پاره از قلمرو این کشور در ولایت بدخشان به چین را تنقد کرده، خلاف قانون اساسی دانسته‌اند.

……………………………………………..

«در تاجیکستان رو به ترانه‌ها مذهبی می‌آرند»

در تاجیکستان گروه‌های پیدا شده‌اند، که با ضرب موسقی‌های معاصر ترانه‌های مذهبی اجرا می‌کنند. «شبنم ثریا»، «صدرالدین نجم‌الدین» و «جانبیک مراد» از آوازخوان‌ها پاپ تاجیک، که میان تاجیکان و فارسی‌زبانان آمریکا و اورپا محبوبند، نیز ترانه‌ها مذهبی سروده‌اند.

……………………………………………..

«تیلوزیون سه‌کشور فارسی‌زبان کی فعال می‌شود»

رهبران سه کشور فارسی زبان، تاجیکستان، ایران و افغانستان سه سال است، که به وعده خود نمی‌توانند وفا بکنند. «امام علی رحمان»، «محمود احمدنژاد» و «حامد کرزی» در یک دیدار سه‌سال پیش خود تصمیم گرفتند، که برای فارسی‌زبانان دنیا شبکه تلوزیونی تاسیس می‌دهند، تا حوادث این کشور‌ها دوست را انعکاس کند.

……………………………………………..

«مرزبانان روس به مرز تاجیکستان افغانستان برمی‌گردند؟»

»بازار صابر» شاعر تاجیک مقیم آمریکا، که پنج ماه اخیر در دوشنبه، پایتخت  تاجیکستان، به سر برده است در صحبت به نشریه ملت گفته که «به آمریکا برای مردن می‌روم.» این شاعر تاجیک در سال 1989 میلادی برنده جایزه دولت به نام رودکی شده در آغاز دهه  نود قرن گذشته به «حـزب دموکراتیک تاجیکستان» پیوست.

……………………………………………..

«دادستان کل: جسد ترورستان را به نزدیکانشان نمی‌دهیم»

دادستان کل تاجیکستان گفته است، جسد 8 تن از گروه تروریستی مربـوط به  «علاوالدین دولت‌اف» معروف به «علی بیدکی» به نزدیکان آن‌ها داده نمی‌شود.

……………………………………………..

«بازداشت ۴۸مظنون یک حمله انتحاری در تاجیکستان‌»

مقامات امنیتی تاجیکستان 48 تن را به گمان دست داشتن در حمله مرگ‌طلبانه، که در بنا‌بخش جرایم سازمان‌یافته پلیس ولایت «سغد»، شمال این کشور رخ داد، بازداشت کرده‌اند. حمله مرگ‌طلبانه در مرکز ولایت سغد، شهر خجند، ماه سیپتمبر سال گذشته  به وقوع پیوست و در پی آن 2 نفر کشته و 28 تن دگر زخم برداشتند.

……………………………………………..

«ریش داران را بازداشت و در مساجد را قفل زدند»

پلس تاجیکستان در ده مسجد پنج وقته در شهر  «دوشنبه»، پایتخت این کشور را قفل زده، 30 مرد ریش‌دار را بازداشت و بازپرسی کرده است. «شهرت شادیف»، خبرنگار آژانس خبری محلی تاجیکستان، که در قتار افراد ریش‌دار بوده است، گفته که تنها پس از وارد کار شدن وکیل دفایش او را آزاد کرده‌اند.

……………………………………………..

«تندگرایی در تاجیکستان:از کم‌سوادی یا بی عدالتی؟»

گروهی از کارشناسان در تاجیکستان «طرح برنامه جلوگیری از تندگرایی» میان جوانان را تهیه و به کمیته امور جوانان، ورزش و سیاهی کشور پیش‌نهاد کرده‌اند. این طرح در حالی تهیه و پیش‌نهاد می‌شود، که در چند سال گذشته ده‌ها تن از ساکنان تا چهل‌ساله کشور برای افراط‌گرایی و عضویت‌شان در حـزب و حرکت‌های ممنوع دینی، از جمله «سلفیه»، «جماعت التـبلغ»، «حزب التحریر» و «جنبش اسلامی ازبکستان» بازداشت و زندانی شده‌اند.

……………………………………………..

«دانش‌مند تاجیک عضو فرهنگستان زبان فارسی شد»

پروفسور دادی خدای سیم‌الدین، رییس کمیته زبان و اصطلاحات تاجیکستان‌، یک نهاد پشتیبان از زبان تاجیکی، که سال‌هاست در‌باره زبان فارسی پژوهیش علمی انجام می‌دهد به عضویت فرهنگستان زبان و ادب فارسی جمهوری اسلامی پذرفته شده است.

……………………………………………..

«تاجیکستان باید از برنامه هسته‌ای ایران حمایت کند»

تاجیکستان باید از برنامه هسته‌ای ایران حمایت کند. مولف نوشته است ایران برای تاجیکستان نه تنها کشور هم‌زبان بـلکه دوست بااعتماد است که سال‌ها باز برای پیش‌رفت اقتصاد این کشور کمک می‌کند. هم‌چنین ایران ساختمان نیروگاه برق آبی «سـنگتوده ـ2» در جنوب تاجیکستان را به دوش گرفته است.

……………………………………………..

«محو یک گروه مخالف دولت در تاجیکستان»

نهادها انتظامی تاجیکستان اعلام کردند که در منطقه شرق این کشور «علاوالدین دولتف» معروف به «علی بیدکی» که در قتل 28  سرباز وزارت دفاع تاجیکستان در تابستان سال گزشته متهم می‌شود هم‌راه با هفت‌تن دیگر  کشته شده است.

……………………………………………..

«گزینش نام فارسی یا عربی در تاجیکستان»

کمیته زبان و اصطلاحات تاجیکستان یک نهاد رسمی پشتیبان از زبان تاجیکی با تهیه فهرست نام‌های فارسی یا ایرانی قدیم می‌خواهد مردم را ترغیب کند، تا به فرزندان خود اسم فارسی بگذارند. روحانیان تاجیک نیز بارها تاکید کردند، که به‌تر است‌، برای فرزندان نام‌ها را از کتاب‌های اسلامی انتخاب کنند.

……………………………………………..

«کوچه‌های تاجیکستان در سال نو»

در تاجیکـستان حدود یک قـرن است که مردم از سال نو میلادی یا سال نو مسیحی تجلیل می‌کنند. شهرداری دوشنبه پایتخت تاجیکستان می‌گوید امسال با نـصب ارچه سال‌نوی یا درخت کاج 20 میتری در مرکزی این شهر سال نو میلادی با شکوه تجلیل خواهد شد.

……………………………………………..

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , 

۱ Comment

  1. 1

    XcBhz7 zdghhbfwezkq, [url=http://ssbcyexcremq.com/]ssbcyexcremq[/url], [link=http://wxbgrkprdwzy.com/]wxbgrkprdwzy[/link], http://szlxsbarmrls.com/