رادیو کوچه
فایل صوتی را از اینجا بشنوید فایل صوتی را از اینجا بشنوید
1346خورشیدی – سالروز درگذشت «غلامرضا تختی»، کشتیگیر ایرانی است. تختی در المپیک ۱۹۵۶ ملبورن به همراه «امامعلی حبیبی»، نخستین مدالهای طلای تاریخ ورزش ایران در بازیهای المپیک را کسب کرد. او با یک مدال طلا و دو مدال نقره المپیک، دو طلا و دو نقره قهرمانی جهان و یک طلای بازیهای آسیایی در فهرست برترینهای قرن «فیلا» در جایگاه سیزدهم قرار دارد. او یکی از سه کشتیگیر ایرانی (در کنار امامعلی حبیبی و عبداله موحد) است که در تالار افتخارات فیلا قرار دارد. مزار تختی در ابن بابویه شهر ری قرار دارد.
1926 میلادی – «عبدالعزیز بن عبدالرحمن السعود»، خود را پادشاه حجاز اعلام کرد. عبدالعزیز از اختلاف شریف مکه با دولت انگلستان استفاده کرده و حجاز را هم بر قلمرو خویش افزود و خود را سلطان «نجد و حجاز» اعلام داشت. وی قبلن سلطان نجد بود. دولت لندن بهناچار طبق عهدنامه سال 1927 «جده» قلمرو حکومتی عبدالعزیز را بهرسمیت شناخت. مملکت سعودی 23 سپتامبر 1932 از وحدت حجاز، نجد، حسا، قطیف و برخی نواحی دیگر رسمیت یافته و اینروز که در تقویمها مندرج است بهعنوان روز تاسیس رعایت میشود. کشور سعودی تنها مملکتی در جهان است که به اسم فرد نامیده شده است. این کشور دارای یک شورای انتصابی است ولی پارلمان ندارد که اعضای آن همانند کشورهای دیگر منتخب مردم باشند. سلطنت بر کشور سعودی در خانواده السعود موروثی است و پسران عبدالعزیز تاکنون یکی پس از دیگری پادشاه این سرزمین شدهاند.
1357 خورشیدی – «رابرت هایزر» ژنرال آمریکایی و معاون نیروهای مسلح «ناتو» در اروپا به تصمیم «جیمی کارتر» رییسجمهور وقت آمریکا وارد تهران شده و مذاکرات خود را با مقامات نظامی ایران آغاز کرده است. این مذاکرات احتمالن درباره سرنوشت شاه و حقیقتیابی در زمینه کابینه «شاپور بختیار» است. پیش از انتصاب بختیار، روزنامههای تهران در اعتصاب 62 روزه خود بودند و مردم از تحولات روزمره بیخبر. منابع خبر ایرانیان درون مرز در آن 62 روز تنها چند رادیو دولتی خارجی بود که برنامه اخبار به زبان فارسی داشتند. ژنرال «هایزر» بعدن و پیش از فوت، درباره ماموریت خود در تهران و جلسات متعددش با ژنرالهای ایرانی کتابی مفصل منتشر کرد که یکی از ماخذ تاریخنگاران بهشمار میآید.
1938 میلادی – سالروز تولد «رولان توپور» (Roland Topor) تصویرگر، نقاش، کاریکاتوریست و نویسنده فرانسوی است. پدر و مادر او لهستانی بودند. پدرش نقاش بود و او نیز، به نقاشی روی آورد. در دانشکده هنرهای زیبای پاریس درس خواند و در بیستسالگی نخستین طرحش در مجلهای منتشر شد و او به زودی بهعنوان کاریکاتوریستی متفاوت و جسور شناخته شد. او در ۱۶ آوریل ۱۹۹۷ در ۵۹ سالگی پس از چند روز بیهوشی درگذشت.
1314 خورشیدی – در اینروز «رضاشاه پهلوی»، طی جشن فارغالتحصیلی دختران بیحجاب در دانشسرای مقدماتی ، رسمن کشف حجاب را اعلام کرد. این اقدام رضاشاه پس از تنها سفر خارجیاش به ترکیه و تحتتاثیر اقدامات غربگرایانه «آتاتورک» انجام گرفت. رضاشاه قانون کشف حجاب را یکباره صادر نکرد. نخستین شایعات پیرامون قانون جدید، هنگامی پیدا شد که رضاشاه تحتتاثیر اصلاحات در افغانستان قرار گرفته بود و «اماناله خان» و «ملکه ثریا»، شاه و ملکه افغانستان در سال ۱۳۰۸ به ایران آمدند. ملکه افغانستان بیحجاب بود و جنجالی در میان روحانیون برانگیخت. آنان از رضاشاه خواستند ملکه افغانستان را در ایران مجبور به داشتن حجاب کند که رضاشاه نپذیرفت. در همین زمان شایعاتی درباره تصویب قانون منع حجاب پخش شد.
1964 میلادی – سالروز تولد «نیکولاس کیج»، بازیگر و تهیه کننده آمریکایی است. در سال ۱۹۹۵ او توانست جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش اول مرد را برای فیلم «ترک لاس وگاس» بهدست آورد. در «کالیفرنیا»ی آمریکا به دنیا آمدهاست. پدرش، پروفسور ادبیات و مادرش رقاص آلمانی بودند. نیکلاس دوازدهسال داشت که پدر و مادرش از هم جدا شدند. وی عاشق بازیگری بود. تا اینحد که تحصیل در دوران دبیرستان را رها کرد و وارد کنسرواتوار جوانان «سانفرانسیسکو» شد و یکسال بعد در سال 1981 بازیگری را از تلویزیون شروع کرد. چندی نگذشت که وارد عالم سینما شد و خیلی زود بهعنوان یک چهره جوان به شهرت رسید. او دو بار نامزد اسکار شده است.
1610 میلادی – روزی است که «گالیله» چهار قمری که دور مشتری در حال حرکت هستند را کشف کرد. گالیله، ریاضیدان، اخترشناس و فیزیکدان ایتالیایی است که در پیدایش روش علمی جدید و کشف قانونهایی برای شرح نتایج مشاهده و آزمایش تاثیر بهسزایی داشته است، در چنین روزی او چهار قمری که دور مشتری در حال حرکت هستند و حرکت زمین سبب نمیشود که ماه را پشت سر بگذارد را کشف کرد. شهرت گالیله سبب شد که بهعنوان ریاضیدان مقامی در دربار فلورانس کسب کند.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»