Saturday, 18 July 2015
23 March 2023
مهارت‌های زندگی - به بهانه‌ی روز جهانی خنده

«بیائید به دنیا بخندیم…»

2011 January 15

سیمین/ رادیو کوچه

simin@koochehmail.com


روز 11 ژانویه در تقویم جهان روز جهانی «خنده» نام گرفته هرچند که گفته می‌شود به دلیل شرایط آب و هوایی در برخی کشورها، ترجیح داده شده که در آب و هوایی مساعدتر و در نخستین یکشنبه ماه می، این روز در سراسر جهان گرامی داشته شود.

نام‌گذاری این روز باز می‌گردد به اقدام یک پزشک هندی به نام دکتر «مادان کاتریا» که برای نخستین بار در چنین روزی در سال 1998 «یوگای خنده» را طراحی کرد و با تشکیل باشگاه جهانی خنده میلیون‌ها نفر را در سراسر جهان تشویق به خندیدن کرد. او معتقد بود خنده بر هر درد بی درمان دواست.

به این بهانه، برنامه امروزم را اختصاص می‌دهم به «خنده» و «خندیدن».

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

براساس آخرین تحقیقات، در هنگام خندیدن هورمون‌های استرس زای (کورتیزول، آدرنالین، دوپامین و هورمون رشد) که در زمان ناراحتی ترشح می‌شوند، در بدن کاهش می‌یابد. این کاهش افزایش مقدار هورمون‌هایی مانند آندورفین را به همراه دارد که نوعی حس آرامش و تعادل روانی را القا می‌کند از این رو است که خنده در روان‌شناسی دارای جایگاه ویژه‌ای است.

گفته شده که افرادی که می خندند آستانه تحمل خود را در برابر بروز خشم و عصبانیت بالا می‌برند و هر یک دقیقه خنده گاهی تا ۴۵ دقیقه باعث آرامش فرد می‌شود.

از سوی دیگر، خنده پدیده‌ای است که غالبن برای ابراز شادمانی به کار می‌رود و در بین موجودات زنده فقط انسان است که از این توانایی به صورت کامل برخوردار است. روان‌شناسان بر این باورند که مقدار زیادی انرژی به واسطه خنده در بدن ذخیره می‌شود و این انرژی به همراه استرس‌های درونی از طریق خنده از ذهن و بدن ما تخلیه می‌شود. به همین دلیل است که همیشه بعد از خنده، احساس آرامش و تمرکز ذهنی به وجود می‌آید.

هم‌چنین بسیاری از روان‌شناسان، خنده درمانی را به عنوان یکی از روش‌های درمانی موثر در برطرف کردن اختلالات رفتاری می‌دانند و حتا برخی تحقیقات نشان می‌دهد این روش در بیماران مبتلا به افسردگی تاثیر مثبت زیادی دارد.

در عین حال، لبخند روی لب اطرافیان موجب القای حس آرامش می‌شود و در کاهش استرس‌های روزمره موثر است. زود فهمیدن، حافظه قوی، قدرت استدلال و منطق بیشتر و سازگاری مطلوب اجتماعی از دیگر مزایای خندیدن است. اصولن چهره خندان جذابیت را بیشتر می‌کند و از نظر علم روان‌شناسی افراد جذاب، تاثیرگذارترند. در مقابل، عبوس بودن به روابط اجتماعی لطمه می‌زند و استرس را به مخاطبان القا می‌کند.

گفته می‌شود افرادی که خیلی سخت می‌خندند به طور معمول از نظر روانی افراد پرتنش و پراسترسی هستند و باید از مزایای خندیدن آگاه شوند، با دوستان و خانواده دور یک میز بنشینند و وقایع خنده‌دار برای هم بازگو کنند، فیلم‌ها یا تئاترهای خنده دار ببینند و…

باید توجه داشت هر موقعیت بدی به واقع آن طور که ما فکر می‌‌کنیم، نیست و می‌توان شکل خنده‌داری از آن را هم تعریف کرد. با این روش می‌توان سختی‌ها را تحمل کرد و یا از آن‌ها عبور کرد و اجازه نداد استرس و خشم و عصبانیت بر ما غلبه کند.

به هرروی گفته می‌شود هر انسان بالغ به طور متوسط روزی ۱۷ بار می‌خندد و به سلامت روان خود کمک می‌کند. مشکلات مختلفی مثل مشکلات اقتصادی، صنعتی شدن زندگی، ترافیک، مشکلات خانوادگی، استرس‌های شغلی و… تاثیر منفی بر سلامت روان دارند و خنده یکی از مهم‌ترین عوامل برطرف‌کننده تنش‌ها و استرس‌هاست. محققان معتقدند بیش از ۸۰ درصد بیماری‌های متداول در زندگی، بیماری‌های روان‌تنی هستند؛ یعنی بیماری‌هایی که منشأ عصبی و فکری دارند اما متاسفانه بیشتر مردم این نوع بیماری‌ها را با بیماری‌های جسمی اشتباه می‌گیرند و فقط از دارودرمانی استفاده می‌کنند. این در حالی است که خنده و بهره بردن از یک روحیه شاداب در درمان حداقل به میزان ۳۰ درصد بر این نوع بیماری‌ها تاثیرگذار است.

و باز درمورد خنده باید گفت که گفته شده صدای خنده زنان، آهنگین‌تر از مردان است و  زنان ۱۲۶ درصد بیشتر از مردان می‌خندند.

هم‌چنین اولین خنده انسان‌ها در رحم مادر اتفاق می‌افتد و کودکان گاهی تا ۳۰۰ بار در روز و بزرگ‌سالان به طور متوسط ۱۷ بار در روز می‌خندند.

و  با یک دقیقه خندیدن از ته دل می‌توانید به اندازه ۱۰ دقیقه پیاده‌روی، کالری بسوزانید.

به خاطر داشته باشید که یافته های جدید محققان ثابت کرده که شادی مسری است و خنده، خنده می‌آورد.

منبع

باشگاه خنده

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , 

۱ Comment


  1. Kaveh
    1

    خیلی خوب و جالب و علمی بود
    تنها چیزی که با تقسیم شدن زیاد میشه خنده است