Saturday, 18 July 2015
25 March 2023
مجله خبری تاجیکستان

«تیلوزیون سه‌کشور فارسی‌زبان کی فعال می‌شود»

2011 January 15

کیومرث/ دفتر تاجیکستان/ رادیو کوچه

رهبران سه کشور فارسی زبان، تاجیکستان، ایران و افغانستان سه سال است، که به وعده خود نمی‌توانند وفا بکنند.

«امام علی رحمان»، «محمود احمدنژاد» و «حامد کرزی» در یک دیدار سه‌سال پیش خود تصمیم گرفتند، که برای فارسی‌زبانان دنیا شبکه تلوزیونی تاسیس می‌دهند، تا حوادث این کشور‌ها دوست را انعکاس کند.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

«اسد‌اله رحمان اف» رهبر کمیته رادیو و تیلوزیون تاجیکستان، نهاد وابسته به دولت این کشور به «کوچه» گفت، «حالا دوشنبه عهده‌داری‌ها خود برا تاسیس این تلوزیون را انجام داده انتظار آن است، که کی جانب ایران تجهیزات برای فعالیت استودیو تلوزیون را خواهد آورد‌.»

جانب جمهور اسلامی ایران باید برای خریداری تجهیزات فنی کمک می‌کرد. تا حال گفتشند داریم‌، افزد او.

در نخستین نشست گروه کاری سه کشور فارسی زبان در سال 2008 میلادی سند اجرا راه‌اندازی تلوزیون فارسی‌زبانان میان نماینده‌گان کشورها تاجیکستان ایران و افغانستان به امضا رسید.

در این توافق‌نامه اعضا گروه‌کاری تلوزیون فارسی‌زبانان شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان را به‌عنوان مرکز و نشانی حقوقی شبکه تلوزیون فارسی زبانان اعلام کردند.‌

«علی اصغر شعردوست»، سفیر ایران در تاجیکستان بارها اعلام داشته، که برای فعالیت تلوزیون فارسی زبانان مشکلی نیست.

در تابستان سال 2010 میلادی «اسفندیار رحیم مشای»، که از دوشنبه دیدن می‌کرد نیز گفته بود «احتمال دارد تلوزیون فارسی زبانان در ماه‌ها نزدیک به فعالیت آغاز نماید.»

ولی همان‌طوری، که روشن می‌شود، مشکل به فعالیت آغاز‌کردن تلوزیون فارسی‌زبانان به حدی پیچیده است، که مقامات دولت ایران، تاجیکستان و افغانستان نمی‌توانند راهی را برای رهایی پیدا کنند.

یک عده در تاجیکستان به این باورند که نظام متفاوت سه کشور فارسی زبان، که دوی آن‌ها اسلامی و دگری دنیوی است نمی‌گذارد، تا این تلوزیون فعال بشود.

«جمیله مقسد» خبرنگار تاجیک می‌گوید ایران شاید زیاد می‌خواهد.

که این تلوزیون با رنگ و بوی اسلامی روی کار آید و یک نوع تـبلیغ ایران اسلامی در تاجیکستان باشد.

اما به گفته او، جانب تاجیکستان که بر اساس قانون‌های کشور خود را دنیوی و دموکراتیک اعلام کرده است، نمی‌تواند به هیج‌ وجه به این مسئله رضایت بدهد.

حتا مسئله پوشیش لباس راویان برنامه‌های این تلوزیون می‌تواند یکی از بحث‌ها اصلی باشد، که نگذارد تا رهبران سه‌کشور فارسی‌زبان به اقدام خود ثابت باشند.

برای مثال، در تاجیکستان از پوشیش مذهبی یا روسری جلوگری می‌کنند و این کشور رازی نخواهد شد، که نفری در تلوزیون با روسری پیدا بشود و برنامه‌ها را معرفی کند.

مثل این شاید ایران هم جانب‌دار آن نباشد، که تاجیکستان با استفاده از رژیم دنیوی‌اش برنامه‌های مختلف تفریحی آماده بکند.

اما «اسد‌اله رحمان اف» رهبر کمته رادیو و تیلوزیون تاجیکستان می‌گوید مسئله پوشش اسلامی یا دنیوی مسئله دوم درجه است، که پس از آماده‌شدن استدیوا این تلوزیون میان مقامات سه‌کشور فارسی‌زبان بحث می‌شود.

با این وجد، مثل سال‌ها قبل نوروز را انتظار خواهیم بود، چون هر سال مقامات وعده می‌دهند، که در آستانه فصل بهار و عید نوروز فعالیت این تلوزیون آرمانی را راه‌اندازی خواهند کرد.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , ,