محبوبه شعاع / رادیو کوچه
پانزدهم ژانویه برابر با زادروز «مارتین لوتر کینگ» رهبر سیاهپوست در جنبش حقوق مدنی ایالات متحده آمریکا است. او که زاده سال 1929 بود، یکی از مشهورترین فعالان حقوق شهروندی سیاهپوستان آمریکا بود و موفق به دریافت جایزه نوبل شد و سرانجام در چهارم آوریا 1968 ترور شد. در سال ۱۹۸۶ مقرر شد برای بزرگداشت یاد وی در ایالات متحده آمریکا سومین دوشنبه ماه ژانویه تعطیل رسمی اعلام شود.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
«تا زمانیکه انسانهای ستم کشیده نتوانند مهر دشمنان خود را به دل گیرند، نژادپرستی هیچگاه ریشهکن نخواهد شد.»
«مارتین لوترکینگ جونیور» در پازدهم ژانویه سال 1929 میلادی در یک خانواده متوسط در «آتلانتا، جورجیا» به دنیا آمد. پدر و پدربزرگ وی از رهبران فرقه باپتیست (تعمیدگرا) بودند و همین تمایلات مذهبی موجب ادامه تحصیل وی در رشته علوم دینی شد.
تا زمانیکه انسانهای ستم کشیده نتوانند مهر دشمنان خود را به دل گیرند، نژادپرستی هیچگاه ریشهکن نخواهد شد
مارتین در سال 1951 مدرک کارشناسی خود را در رشته «الهیات» دریافت کرد و در سال 1955 با درجه دکترای «دین شناسی نظاممند» از دانشگاه «بوستون» فارغالتحصیل شد و سپس با «کورتا اسکات» ازدواج کرد و حاصل این ازدواج چهار فرزند است.
درپی بازداشت «رزا پارکس»، زن سیاهپوستی که با بلند نشدن از روی صندلی یک اتوبوس عمومی برای یک سفیدپوست زندانی شد، کینگ جوان رهبری جنبش تحریم سیاهپوستان را برعهده گرفت و به عنوان یک فعال مبارزه با تبعیض نژادی در سرتاسر ایالات متحده آمریکا شهرت یافت.
او در سال ۱۹۵۷ به همراه شصت رهبر سیاهپوست دیگر سازمانی را بنیان گذاشت که بعدها به کنفرانس رهبران مسیحی جنوب شناخته شد. این کنفرانس برای ادامه فعالیتهای مدنی غیر خشونت آمیز مطابق با اصول مسیحیت و روش های صلحآمیز گاندی، تشکیل شد.
مارتین در مدت 11 سال به نقاط مختلف آمریکا سفر کرد و در بیش از 2500 تظاهرات، نشست و کنفرانسهای گوناگون در مورد مسایل مربوط به حقوق مدنی و نژاد سیاه شرکت کرد. در این مدت زمان، او همچنین پنج کتاب و مقالههای بسیاری نوشت.
اوج فعالیتهای مبارزاتی مارتین لوتر کینگ در دهه ۱۹۶۰ و برای تصویب قانون حقوق مدنی بود. وی در سال ۱۹۶۳ در گردهمایی بزرگ طرفداران تساوی حقوق سیاهان که در برابر بنای یادبود «آبراهام لینکلن» در واشنگتن دیسی برگزار شد، معروفترین سخنرانی خود را بهنام «رویایی دارم» انجام داد که گفته شده: از مهمترین سخنرانیها در تاریخ آمریکا بهشمار میآید.
او در این سخنرانی، درباره آرزوی خود سخن گفت و ابراز امیدواری کرد که زمانی در آمریکا طبق آرمان خویش زندگی کند و تحقق مساوات و برابری ذاتی انسانها را به چشم ببیند.
مارتین لوتر کینگ در سال ۱۹۶۳ به عنوان مرد سال از سوی «مجله تایم» برگزیده شد و در سال ۱۹۶۴ «جایزه صلح نوبل» را دریافت کرد. اما در نهایت وی در چهارم آوریل 1968 هنگامی که بر روی بالکن «متل، لورن» در «ممفیس، ایالت تنسی» در حالی که برای همراهی کارگران مورد استثمار در راهپیمایی آماده میشد، مورد اصابت گلوله قرار گرفت و کشته شد.
بیست سال پس از مرگ لوتر کینگ یعنی در سال ۱۹۸۶ مقرر شد برای بزرگداشت یاد وی در ایالات متحده آمریکا سومین دوشنبه ماه ژانویه تعطیل رسمی اعلام شود.
منبعها:
گوگل
ویکیپدیا
ویکیگفتاورد
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»
رضا
درود بر لوتر کینگ
به تنها تن خود لشکری از آزادی بود