رادیو کوچه
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
1892میلادی- «الیور هاردی» (Oliver Hardy) با نام اصلی «نورویل هاردی» (Norvell Hardy)، هنرپیشه کمدی سینمای آمریکا در جورجیا به دنیا آمد. وی همراه «استن لورل» گروه دو نفره تشکیل دادند که به مدت سی سال فیلمهای کمدی بسیاری را تولید کردند.
او در دانشگاه ایالتی جورجیا در رشته حقوق تحصیل میکرد و در بین درسها در کنسرواتوی موسیقی آتلانتا آواز میخواند. در خانوادهی او هیچ پس زمینهی نمایشی وجود نداشت. الیور مدتی حقوق خواند و مدتی نیز بهطور جدی آواز را دنبال کرد. ( او صدای خوبی داشت که بعدها در برخی فیلم ها مورد استفاده قرار گرفت) تا در سال 1910 با افتتاح یک سالن تاتر در «میلد گویل» جورجیا به سینما علاقهمند شد و سپس با کمپانی «لوسین فلوریدا» شروع به کار کرد. یکی از نقشهای دو نفرهی متعددی که او در آن ظاهر شد «سگ خوششانس» بود که نقش کوچکی در مقابل لورل داشت. این ماجرا تقریبن یک دهه قبل از آن بود که این دو دوباره با هم همبازی شوند. در فیلمهای اولیهاش با نامهای «نورول هاردی»، «بیب هاردی» (لقبش در کودکی)، «الیور بیب هاردی» و «الیور نورول هاردی» بازی میکرد.
شخصیت سینمایی هاردی به قول خودش کمی برآمده از شخصیت واقعی او و کمی نیز متاثر از داستان مصور «هلپ فول» هنری بود. شخصیتها و روابط سینمایی لورل و هاردی در خلال 27 فیلم کوتاه بین 1926 تا 1929 شکل گرفت. بعد از بازی در فیلم «سوپ اردک» این دو به بهترین جفت کمدین تاریخ سینما تبدیل شدند.
الیور هاردی در 7 آگوست 1957 چشم از جهان (1950) فرو بست.
1296 خورشیدی- «مستوفیالممالک» در چنین روزی به عنوان نخستوزیر قاجار قدرت را در دست گرفت. «میرزا حسن مستوفی»، معروف به مستوفیالممالک، که این لقب را از پدر و جد خود به ارث برده بود، تنها رییسالوزرای دوران قاجاریه است که در اوایل سلطنت رضا خان، اولین پادشاه دولت پهلوی به مقام نخستوزیری رسید و هر چند دوران زمامداری او کوتاه بود، بعد از کنارهگیری از این مقام نیز، تا هنگام مرگ خود در سال 1311، مورد توجه و علاقه رضا خان بود. رضا خان مانند سلاطین قاجاریه، مستوفیالممالک را «آقا» میخواند.
او در سال 1280 خورشیدی به اروپا رفت و بیش از هفت سال در پاریس اقامت داشت. در سال 1286 به دعوت «میرزا علیاصغر خان امینالسلطان» به تهران بازگشت و به وزارت جنگ منصوب شد. پس از قتل اتابک در چند کابینه دیگر نیز همین سمت را داشت. پانزده روز پیش از به توپ بستن مجلس شورای ملی از وزارت جنگ استعفا داد. مدتی دوباره وزیر جنگ و مدتی وزیر دربار بود. سپس در سال 1288 در نخستین کابینه «محمد ولیخان تنکابنی» به وزارت مالیه منصوب شد.
1943 میلادی- در این روز، هواپیمای انگلیسی حامل افسران ایرانی از جمله یک سرتیپ و دو سرهنگ که به دعوت دولت انگلستان برای بازدید از محل و قوع جنگهای شمال آفریقا عازم مصر شده بودند، در نزدیکی قزوین، ظاهرن به دلیل نقص فنی سرنگون شد و همه سرنشینان آن کشته شدند. این هواپیما که درباره سقوط آن شایعههای متعدد وجود داشت کمتر از یک ساعت پس از برخاستن از فرودگاه نظامی «قلعه مرغی» تهران سرنگون شده بود.
1936 میلادی- «رودیارد کیپلینگ» (Rudyard Kipling) شاعر و نویسندهی انگلیسی در چنین روزی درگذشت. رودیارد کیپلینگ در ۳۰ دسامبر 1865 در بمبئی هندوستان بهدنیا آمد. پدرش فرزند یک کشیش بود و قبل از تولد فرزندش رشتهی حجاری در معماری را در دانشگاه بمبئی تدریس میکرد.
کیپلینگ از سال 1882 تا 1889به روزنامهنگاری در لاهور پرداخت. در همین زمان بود که سرودن شعر را آغاز کرد و کمکم به داستاننویسی گرایش پیدا کرد. او در سال 1886 هفت جلد کتاب منتشر کرد و در سال 1889 به مسافرت بهدور دنیا رفت و تجربیات سفرش را در کتاب از «دریا به دریا» جمعآوری کرد. با آغاز جنگ جهانی اول خانوادهاش از هم پاشید. تنها پسرش در 11 سالگی به قتل رسید.
نوشتههای بعدی کیپلینگ تلخی این مشقتها را به تصویر میکشند. بهگونهای که در داستانهای «مجموعه موجودات» (۱۹۱۷)، «وامها و اعتبارها» (۱۹۲۶)، «مرزها و تازهها» (۱۹۳۲) آرزوهای درهم شکسته و ناامیدی را به تصویر میکشد. حتا در زندگینامهای که خودش آن را به نام «چیزی از خودم» نوشت، سکوت عمیقی اختیار کرده و آن را بهصورتی نوشته که انسان را به فکر فرو میبرد.
او در سن 43 سالگی و در سال 1907 برندهی جایزهی نوبل ادبیات شد. آکادمی سوئد علت انتخاب کیپلینگ را قدرت مشاهده و تخیل پیشرو و هنر توصیف او ذکر کرد.
در اشعار حماسیاش از وطندوستی، محبت، مهرورزی و عطوفت به دیگران به زبانی ساده ستایش میکرد. داستانهای کوتاهش نغز و دلکش است.
1336 خورشیدی- زادروز «ارشد تهماسبی»، نوازنده تار و محقق و مولف موسیقی ایرانی. او در شهر الیگودرز در استان لرستان به دنیا آمد. دوران کودکی و تحصیل را در سنندج، همدان و تهران گذراند. اولین اساتید او در ساز تار، «کاظم لباسی» و «سیاوش دیهیمی» بودند. پدرش از دوستان «محمدرضا لطفی» بود و ارشد مقدمات موسیقی را نزد محمدرضا لطفی فرا گرفت.
تهماسبی در سال 1358 وارد دانشگاه موسیقی تهران شد ولی بعد از یک سال دانشگاه را ترک کرد. وی در سال 1360 عضو گروه «چاووش» شد. او در چاووش با «حسین علیزاده» (استاد دیگرش)، «محمدرضا لطفی» و «پرویز مشکاتیان» همکاری کرد و آهنگهای بسیاری با آنها در کانون چاووش ضبط کرده است. وی با علیزاده در کاستهای «شورانگیز»، «راز و نیاز»، «صبحگاهی»، «دلشدگان» و «همنوایی» همکاری کرده است و همچنین کنسرتهای بسیاری را با علیزاده در اروپا و آمریکا اجرا کرده است. او با حسین علیزاده در انتشار کتاب، چهل قطعه برای تار و سه تار، همکاری کرد. ارشد تهماسبی کتابهای بسیاری برای موسیقی ایرانی منتشر کرده است.
1871 میلادی- در چنین روزی «ویلهلم» پادشاه پروس و امپراطور آلمان، نخستین امپراطوری آلمان را اعلام کردند. در میان دولتهای متعدد آلمان و پروس از همه دولتها مقتدرتر بود. ویلهلم اول بانی و موسس امپراطوری پس از تشکیل دولت واحد آلمان، امپراطوری را مورثی اعلام کرد و به همین دلیل زمان درگذشت وی پسرش فردریک سوم جای وی را گرفت. این امپراطور نیز پس از سه سال درگذشت و فرزند او ویلهلم دوم جانشین او شد. در زمان وی جنگ جهانی رخ داد که سرانجام به شکست آلمان و فرار ویلهلم دوم به هلند منجر شد .
——————————————–
برخی از رویدادهای دیگر
1778 –«جیمز کوک» به عنوان نخستین اروپایی جزایر«هاوایی»را کشف کرد و آنها را جزایر «ساندویچ» نامید.
1874 – اختراع اولین اتومبیل جهان به نام «ارابه کاتوسل» توسط «آرتور کاتوسل» فرانسوی.
1902 – تسخیر شهر«ریاض» ازسوی «ملک عبدالعزیز» بنیادگذار کشور عربستان سعودی.
1919 – کنفرانس تاریخی «صلح» بعد از جنگ جهانی اول با حضور نمایندگان 27 کشور از پنج قاره آسیا، اروپا، آمریکا، افریقا و اقیانوسیه در پاریس آغاز به کار کرد. رهبر این کنفرانس «ژرژکلمانسو» نخستوزیر فرانسه بود.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»