Saturday, 18 July 2015
30 March 2023
مجله خبری تاجیکستان

«نشریه‌های تاجیکستان: چین به خاک ما حق ندارد»

2011 January 21

کیومرث /دفتر تاجیکستان/ رادیو کوچه

«نگاه»

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

«رحیم مساف» دانش‌مند تاجیک واگذاری بیش از هزار کیلومتر مربع از  قلمرو تاجیکستان به چین را اشتباه خوانده است. آقای مساف، که خود عضو کمسیون واگذاری یک قطعه تاجیکستان به چین بود، در آخیر زیر این سند امضا نگذاشته است. وی می‌گوید، «ما اثبات کردیم، که چینی‌ها به زمین تاجیکان یگان حق ندارند. این‌جا حدود قدیمی تاجیک‌ها است.»

رحیم مساف دانش‌مند تاجیک در «نگاه»  گفته است: «زمینی که حالا تاجیکستان در اختیار چین قرار داد، کوه‌سار بوده، معدن دارد.»

وی گفته که دولت تاجیکستان می‌توانست این مسئله را  از راه  دپلوماتیک حل کرده، این قطعه زمین خود را حفظ بکند.

پارلمان تاجیکستان با رای بیش‌تر وکلان، که اعضا حـزب حاکیم هستند سند واگذاری زمین تاجیکستان به چین را تصویب کردند.

تاجیکستان در علامت‌گذاری و معین‌کردن خطوط مرز با ازبکستان و قرقزستان، قطعه‌ها بحث‌برانگیز دارد، که اکنون دولت این دو کشور همسایه نیز می‌توانند تاجیکستان را دو پای در یک موزه بکنند، تا مسئـله به نفع  آن‌ها حل شود.

«فرژ»

این نشریه خطر جنبش اسلامی ازبکستان به تاجیکستان را جدی عنوان کرده است.

«سعید امیر ظهراف» سابق وزیر امنیت تاجیکستان گفته که جماعت  اسلامی  پاکستان، اخوان المسلمین مصر و سازمان بین‌المللی نجات اربستان سعودی به جنبش اسلامی ازبکستان کمک می‌کنند.

آقا ظهراف، که سال‌ها در بخش امنیت کار کرده است، گفته که هدف اسلی  جنبش اسلامی بنیاد خلافت در ازبکستان و همین‌طور در تمام آسیای  مرکزی  است. ولی «فرژ» نوشته است، جنبش اسلامی به این هدف خود در 15 سال گذشته نرسید و حالا مبارزه علیه کفر در مقیاس جهان را پیش گرفته است.

جنبش اسلامی ازبکستان در سال 1996 میلادی تشکل شده، سر از سال  2000 میلادی فعالیتش در قلمرو تاجیکستان ممنوع اعلان شده است.

«ملت»

در صحفه‌ها این نشریه ادامه صحبت بازار صابر شاعر تاجیک مقیم آمریکا را می‌خوانیم.‌

آقا صابر از «صدرالدین عینی» سردفتر ادبـیات معاصر تاجیک بر خلاف عده‌ای از شاعران دگر به نیکی یاد کرده و او را شخصیت رقم اول سیاسی و فرهنگی و تارخی تاجیکان دانسته است.

«ما خود را نمی‌دانستیم، نمی‌شناختیم. ما خود را یا مسلمان می‌گفتیم یا فارس و یا خراسانی.  واژه تاجیک را صدرالدین عینی در دهان ما گذاشت  و تلقین کرد، که ما تاجکیم و زیر این کلیمه متحد شویم» آمده است در  «ملت.»

«آزادگان»

این نشریه از یک عده کارشناسان تاجیک پاسوخ این سوعال را پرسیده است، که «آیا حکمت توان از فقر خلاص کردن کشور را دارد؟» «ظفر عبد اللایف» سردبیر آژانس خبری اوستا گفته است، حکمت کنونی تاجیکستان امکان حل این مشکل را ندارد، بلکه فقر در کشور را  افزایش خواهد داد.

یک کارشناس تاجیک گفته است، در حالی، که پنجاه درصد ساکنان در شرایط کم بزاعتی به سر می‌برند رهایی از بند فقر در سال‌های نزدیک سهل نیست.

حدود پنجاه درصد جمعیت تاجیکستان در حالت کم‌بزاعتی به سر برده 12  درصد آن‌ها را  افراد قشاق یا افراد کلن بی‌سرمایه تشکل می‌دهند.‌ تنها سه درصد از 7 ملیون جمعیت این کشور افراد ثروت‌مندند، که آن‌ها منصب‌داران دولتی و صاحبان تجارت بزرگ بوده‌اند.

«پیکان»

اعتصاب غذا یک خانواده عبارت از هفت نفر در نزد بنا «آمبودسمن» و یا  وکالت‌دار حقوق بشر که با ربوده شدن آن‌ها از سوی ماموران پلس انجامید در این نشریه بررسی شده است.

نشریه می‌نویسد بیش‌تر از یک‌ونیم سال می‌شود، که این خانواده رستا «زرکمر» ناحیه «فیزاباد» در قسمت شرقی دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، نمی‌توانند به داد خود دادرسی پیدا بکنند.

حکمت «فیزاباد» منزل آن‌ها را در یک سال پیش تخریب کرده، بر عوض آن منزل خوب و موافق نداده است. این خانواده طول این مدت بی سرپناه‌اند و از همه نهادها دولتی تاجیکستان کمک خواسته‌اند. ولی هم‌چنان کسی به داد این خانواده تاجیک، که پنج فرزند کوچک دارند، نرسیده است.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , , ,