به آرامی آغاز به مردن میکنی
اگر سفر نکنی،
اگر کتابی نخوانی،
اگر به اصوات زندگی گوش ندهی،
اگر از خودت قدردانی نکنی.
به آرامی آغاز به مردن میکنی
زمانی که خودباوری را در خودت بکشی،
وقتی نگذاری دیگران به تو کمک کنند.
به آرامی آغاز به مردن میکنی
اگر برده عادات خود شوی،
اگر همیشه از یک راه تکراری بروی،
اگر روزمرّگی را تغییر ندهی،
اگر رنگهای متفاوت به تن نکنی،
یا اگر با افراد ناشناس صحبت نکنی.
تو به آرامی آغاز به مردن میکنی
اگر از شور و حرارت،
از احساسات سرکش،
و از چیزهایی که چشمانت را به درخشش وامیدارند،
و ضربان قلبت را تندتر میکنند،
دوری کنی.
تو به آرامی آغاز به مردن میکنی
اگر هنگامی که با شغلت یا عشقت شاد نیستی، آن را عوض نکنی،
اگر برای مطمئن در نامطمئن خطر نکنی،
اگر ورای رویاها نروی،
اگر به خودت اجازه ندهی،
که حداقل یک بار در تمام زندگیت
ورای مصلحتاندیشی بروی.
امروززندگی را آغاز کن
امروز مخاطره کن
امروز کاری کن
نگذار که به آرامی بمیری
شادی را فراموش نکن
پابلو نرودا
ترجمه: احمد شاملو
سیمین/ رادیو کوچه
simin@koochehmail.com
در برنامه پیشین به بهانه روز جهانی خنده به مزایای خندیدن در زندگی پرداختم و در این برنامه قصد دارم به شیوههای درمانی با استفاده از خنده اشارهای داشته باشم.
اغلب ما از حضور در کنار افرادی که لحظههایی سبب انبساط خاطر ما را فراهم میآورند لذت میبریم. اصولن گفته شده که خوشمشربی هر گوش و ذهنی را به خود جلب میکند و خنده همچون یک زبان بینالمللی عمل میکند آن جا که هیچ کلامی به کار نمیآید.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
از دوران کهن مشرب خوش به عنوان دارویی التیامبخش در تمامی تمدنها دارای جایگاه خود بوده است از یونانیان باستان گرفته تا بومیان آفریقا و سرخپوستان آمریکا.
پادشاهان همواره افرادی را در قصر خود داشتند که آنها را میخنداندند که شاید بیش از هر خدمت پزشکی، به آنان سلامتی اهدا میکردند.
اما باید دید چگونه میتوان همواره روحیهای و شاد و خندان داشت و البته بدون آزار رساندن به دیگران با لبهایی خندان، چهره ای زیبا داشت. معروف است که میگویند هر چهرهای با لبخند زیباتر است.
مراحل استفاده از مزاح درمانی
– بیاموزید که زندگی را بیش از اندازه جدی نگیرید:
سرپرستار بخش سرطان یکی از بیمارستانهای بزرگ، مأموریت پیدا کرد تا در بخش سرطان بیمارستانی که در آن کار میکرد از مشرب خوش برای کمک به درمان بیماران سرطانی استفاده کند. او میگوید: «در طبقهای که من در آن کار میکنم، از سیاست به خصوصی پیروی میکنیم. ما میگوییم کارتان را جدی بگیرید اما به خودتان سخت نگیرید.» او معتقد است که باید به خودتان بیش از کارتان بها بدهید.
– برای هر روز خود یک موضوع فرح بخش در نظر بگیرید:
اگر خوب نگاه کنید، میبینید همواره در پیرامونتان موضوعهای خندهدار هست که میتوانید به آنها بخندید. البته در زمانهای مناسب نه در شرایط جدی و زمانی که خنده و مزاح میتواند بیادبی تلقی شود.
– قوهی تخیل و خلاقیت خود را افزایش دهید: مشرب خوش و مزاح کردن و لطیفه گفتن، همیشه اقدامی خلاق است. به این موضوع توجه کافی داشته باشید. اما برای افزایش خلاقیت در این زمینه هم راههایی هست:
1- برای افزایش قوهی تخیل خود بیشتر کتاب بخوانید و کمتر تلویزیون تماشا کنید.
2 – هر زمان که میتوانید داستان یا لطیفهای بنویسید.
3 – با بچهها بازی کنید. بچهها از قوهی تخیل بسیار زیادی برخوردارند. ممکن است برخی از تخیلات آنها به شما هم منتقل شود.
4 – به سیرو سیاحت و اکتشاف بها بدهید. کارهای هیجان انگیز و شجاعانه بکنید. سری به موزه ها بزنید و از هنرهای زیبا دیدن کنید. برنامه ریزی کنید که به دور دنیا سفر کنید.
5 – سعی کنید آفرینندگی داشته باشید. کتاب آشپزی بخرید و آشپزی کنید. برای روز تولدتان، هدیهای بسازید یا سرگرمی و تفریح جدیدی را شروع کنید. در مجموعه دنیا را به مکان بهتری برای زندگی تبدیل کنید.
– به هنگام توصیف یک ماجرا، یا یک حکایت، از روشهای مبالغهآمیز استفاده کنید:
از استعارهها استفادهی کنید. استفاده مبالغهآمیز از استعاره میتواند تولید خنده بکند.
– یک کتابخانه از مزاحها و شوخیها تهیه کنید:
از هرچیزی میتوانید استفاده کنید؛ کتابها، نوارها، ویدیوها،اسباببازیها و حتا تفنگهای آبپاش. بخشی از اتاق یا منزلتان را به کتابخانهای برای شوخی درمانی اختصاص دهید.میتوانید دفترچهای بخرید و درآن هر لطیفهای را که به نظرتان جالب میرسد یادداشت کنید. سوای مطالب نوشتنی، میتوانید از کارتونها، نوشتههای جالب، روزنامهها، اشعار عاشقانه و عکسهای مختلف استفاده نمایید.
– از انواع راههای خوش مشربی استفاده کنید:
لطیفه گفتن و بذلهگویی، تنها یک اقدام برای داشتن مشرب خوش است، هر چند اولین مطلبی است که با شنیدن موضوع مشرب خوش به یاد آن میافتیم. اما مشرب خوش، تنها محدود به گفتن لطیفه نیست. هر چه دسترسی به انواع مطالب شوخ طبعانه بیشتر باشد، بهتر میتوان از این ابزار برای مقابله با استرس استفاده نمود. از جمله سایر روشهای رسیدن به مشرب خوش میتوان به سینما، تئاتر، کتابها، موسیقی، تلویزیون و کمدی اشاره کرد. سعی کنید و گوش به زنگ باشید تا انواع اشکال شوخ طبعی را به زندگیتان راه دهید.
– به شبکهی شوخ طبعی دسترسی داشته باشید:
بارها اتفاق میافتد که در جریان زندگی روزانه، روحیهتان را از دست میدهید. به این لحظات توجه داشته باشید. اغلب آنها زودگذر هستند و میتوانید فکری به حالشان بکنید. اما اگر افسردگی و احساس کسالت طولانیتر شد، احتمالن لازم است که از افراد دیگر و کسانی که میتوانند در این زمینه به شما کمک کنند، یاری بگیرید. همهی ما، کسانی را میشناسیم که میتوانند ما را بخندانند. حتی گاه، وقتی اسم این اشخاص را میشنویم و یا به زبان میآوریم، خندهمان میگیرد. از سوی دیگر تا حد امکان از معاشرت با اشخاص بدبین و بدخلق خودداری نمایید. مجبور نیستید با کشتی آنها به اعماق دریاها بروید.
– بر عزت نفس خود بیافزایید:
خندیدن در شرایطی که عزت نفس پایین است، دشوار است. زمانهایی هست که همهی ما خودمان را چاق، زشت، یا احمق و صفاتی از این قبیل ارزیابی میکنیم. در این مواقع به طور مسلم خندیدن و مزاح کردن دشوار میشود. در اینجا بد نیست که به قانون اینشتین توجه کنید که همه چیز را نسبی میداند. حقایق را از افسانهها جدا کنید. همه روزه به خودتان تأییدهای مثبت بدهید. خودتان را دوست بدارید و بر توانمندیهای خود ارج بگذارید.
برداشتی از سایت نشریه روانشناسی و جامعه
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»
Avideh Motmaen-Far
excellent!
Kaveh
I like that!