محبوبه شعاع / رادیو کوچه
بیستودوم ژانویه برابر با سالروز درگذشت «ملکه ویکتوریا» است. او که زاده سال 1819 میلادی بود، بیش از شصت و سه سال ملکه بود و در تمام تاریخ بریتانیا طولانیترین دوره سلطنت را داشته است و دوره سلطنت او اوج انقلاب صنعتی در بریتانیا بوده است. ملکه ویکتوریا سرانجام در سال 1901 درگذشت.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
«ملکه ویکتوریا» در بیست و چهارم می سال 1819 میلادی در کاخ «کنزینگتون» در «لندن» متولد شد. نام او را «الکساندرینا ویکتوریا» گذاشتند. او تنها فرزند «ادوارد، دوک کنت» و «پرنسس ماریا لوییزا دوساکس» بود.
او در سن هجده سالگی در سال 1838 به جای عمویش «ویلیام چهارم» بر تخت سلطنت نشست و تا زمان مرگش حکمران بریتانیا بود. ملکه ویکتوریا در روز 10 فوریه سال 1840 میلادی یعنی سه سال بعد سلطنتش با شاهزاده «آلبرت دوساکس» که پسر داییش بود ازدواج کرد. آنها صاحب نه فرزند به اسامی ویکتوریا، ادوارد، آلیس، آلفرد، هلنا، لوییز، آرتور، لئوپلد و بئاتریس شدند.
هندوستان در دوره ویکتوریا به اشغال کامل بریتانیا درآمد و ویکتوریا از سال 1877 تا پایان عمر لقب «امپراتریس هندوستان» را گرفت
21 سال پس از ازدواج آنها همسرش آلبرت در سن 42 سالگی بر اثر ابتلا به بیماری تیفویید در گذشت. ویکتوریا در پی مرگ شوهر مدت ده سال کنج انزوا را برگزید و به ندرت از کاخ خود خارج میشد. گفته شده: «وی بیش از چهل سال پس از مرگ شوهرش همواره سوگوار بود و لباس سیاه را از تن درنیاورد.»
در دوران سلطنت ویکتوریا، بریتانیا به ابرقدرت دنیا تبدیل شد و دامنه متصرفات خود را در آفریقا و آسیا گسترش داد. هندوستان در دوره ویکتوریا به اشغال کامل بریتانیا درآمد و ویکتوریا از سال 1877 تا پایان عمر لقب «امپراتریس هندوستان» را گرفت.
دوره سلطنت 64 ساله ویکتوریا به اندازهای طولانی و توام با تحولات بود که این دوره از تاریخ جهان به «عصر ویکتوریا» شهرت یافت که همزمان با به اوج رسیدن گستره مستعمرات انگلستان در سطح جهان بود. عصر ویکتوریا همچنین، عصر تاسیس شرکتهای نفتی مهمی چون «کمپانی هند شرقی»، «شرکت نفت برمه»، «رویال داچ شل» و «شرکت نفت ایران و انگلیس» است.
اغلب فرزندان ویکتوریا، با خاندانهای سلطنتی اروپا ازدواج کردند و به همین دلیل خاندانهای بزرگ سلطنتی اروپا با خاندان سلطنتی بریتانیا پیوند خونی داشتند. ویکتوریا لقب « مادربزرگ» اروپا را نیز داشت.
اما در نهایت ملکه ویکتوریا در بیست و دوم ژانویه سال 1901 میلادی در سن 82 سالگی در خانه خود در «جزیره وایت، انگلستان» به مرگ طبیعی درگذشت و فرزندش «ادوارد هفتم» به پادشاهی رسید.
«ویلیام گلادستون» و «بنجامین دیزراییلی» به ترتیب از حزب لیبرال و محافظهکار و مهمترین نخست وزیران دوره ویکتوریا بودند. جنگ واترلو از نبردهای معروف این دوره است.
بریتانیا در زمان سلطنت ملکه ویکتوریا به دلیل علاقه خود و بیش از آن همسرش آلبرت به علم، فرهنگ و هنر از لحاظ علمی و هنری بسیار پیشرفت کرد. موزه ویکتوریا و آلبرت در لندن یادگار فعالیتهای هنر دوستانه آنها است.
همچنین اختراع دوربین و عکاسی و شکلگیری و پیشرفت صنعت عکاسی همه در همان دوران اتفاق افتاده است و ملکه ویکتوریا و خانواده سلطنتی نخستین سوژههای عکاسی در تاریخ بریتانیا بودند.
منبعها:
گوگل
ویکیپدیا
جام جم
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»