سیمین/ رادیو کوچه
در برنامه امروز با هم سری میزنیم به نمایشگاهی از آثار 20 هنرمند ایرانی مقیم مالزی که از روز 22 ژانویه در محل «گالری مکعب» شهر کوالالامپور برپا شده است.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
در این نمایشگاه یک یا دو اثر از هر هنرمند ایرانی در حوزه هنرهای تجسمی به مدت دو هفته به نمایش درآمده است.
شاید بتوان گفت این نمایشگاه در نوع خود نخستین نمایشگاه گروهی این تعداد هنرمند ایرانی باشد که از طیفهای گوناگون جامعه ایرانیان مقیم مالزی در آن حضور یافتهاند از استادان دانشگاه گرفته تا دانشجویان و هنرمندان مقیم این کشور.
علاوه بر این ویژگی شاخص که بیانگر قدرت روح هنر در ایجاد همدلی در میان ایرانیان در این کشور گرمسیری است، شاید مقابلهای فرهنگی با آنچه در این سالهای اخیر به نام ایران و ایرانی شده و بازتاب منفی از حضور ایرانیان در کشور مالزی، یکی از قویترین انگیزههای برپایی این نمایشگاه باشد.
از دیگر سو زبان هنر همواره زبانی جهانی برای برقراری ارتباط عمیقتر میان جهانیان است، مردمانی با فرهنگ و زبانهای متفاوت که بهطور معمول تنها از طریق هنر میتوانند به درک متقابلی از یکدیگر برسند.
گفت و گوی خودم را با «اصغر یعقوبی» آغاز می کنم. مدیر گالری مکعب که خود از هنرمندان نقاش ایرانی است و از بانیان برپایی این نمایشگاه.
وی با اشاره به برگزاری نمایشگاه های متعدد در این گالری، این نمایشگاه را نخستین نمایشگاه هنرمتدان ایرانی در نخستین گالری ایرانی در مالزی می داند و هدف از برگزاری آن را اشاعه هنر ، گردهم آورن هنرمندان و ایجاد شورو شوق در میان ایرانیان مالزی می داند.
علاوه بر این معرفی هنرمند و هنرمندان ایرانی به جامعه مالزی است که با توجه به اخبار ی که در باره ایرانیان در رسانههای مالزی دیده میشود جا دارد که فعالیتهای هنری گسترده تر شود چون هنر ایرانی یک گنجینه پربار است و جا دارد که بهتر و کامل تر ارائه شود.
وی این نمایشگاه را با توجه به استقبال خوب هنرمندان یک آغاز خوب میداند و معتقد است هرچند گردهمآوردن سلیقه ها و آرای مختلف کار دشواری است اما میتوان گفت که به خوبی انجام شده است و همگی شرکت کنندگان راضی هستند.
اصغر یعقوبی برگزاری مستمر نمایشگاههای ماهیانه از هنرمندان ایرانی و بینالمللی را از برنامههای آینده گالری مکعب عنوان میکند.
پروفسور «امیر ذکرگو»، نیز از شرکتکنندگان این نمایشگاه و از هنرمندان پیشکسوت مقیم مالزی و استاد دانشگاههای این کشور است. وی که سخنران آئین افتتاحیه این نمایشگاه نیز هست با اشاره به اینکه تاکنون با توجه به ده سال اقامتش در مالزی در حدود 15 نمایشگاه از آثار خویش برگزار کرده، تاکید میکند که این نمایشگاه نخستین نمایشگاهی است که با حضور هنرمندان حاضر در مالزی از طیفها و سنهای مختلف و با شیوههای گوناگون برگزار میشود و آن را آغاز زیبایی میداند و البته تصریح میکند که این اتفاق در مناطق مختلف مالزی به طور موازی در حال جریان است.
به اعتقاد وی «هنر» بهترین واسطه گفت وگوی بین فرهنگها و تمدنهاست؛ زبان مودبی است و این ادب و زیبایی در هنر سبب میشود که گفت وگوها بدون تنش و مشکل انجام شود.
او در مجموع این مجموعه را مجموعه خوبی میداند و معتقد است با توجه به طیفهای مختلف هنرمندان شرکتکننده، این آغاز هم برای آشنایی هنرمندان ایرانی مقیم مالزی مهم است و هم برای این که مشخص شود که در مالزی هنرمندان کیفی نیز وجود دارند. هنرمندانی که همچنان به فعالیت خود در زمینههایی هم چون سفال، نقاشی، چوب حتا پارچه و دیگر زمینههای مختلف ادامه میدهند.
دکتر «ماندانا برکشلی»، استاد دانشگاه و دیگر هنرمند پیشکسوت شرکتکننده در این نمایشگاه است. وی که با اثری هنری با پارچه در این نمایشگاه شرکت کرده در ارتباط با این نمایشگاه میگوید که خاص بودن این نمایشگاه در این است که برای اولین بار تمامی هنرمندان نمایشگاه، در مالزی حضور دارند و همچنین تعداد زیادی هنرمند ایرانی در یک نمایشگاه شرکت میکنند.
این استاد دانشگاه معتقد است برپایی این نمایشگاه انگیزهای شده برای هنرمندان که با هم آشنا شوند و از توانمندیهای یکدیگر مطلع شوند همچنین جایگاهی برای گفت وگو بیابند.
ماندانا برکشلی با اشاره به این که باید روزی میرسید که هنرمندان بتوانند دور هم جمع شوند و اکنون زمان این گردهم آمدن بود، با تاکید بر خودجوش بودن این حرکت آیندهای پرتوان را برای آن متصور است.
او معتقد است چنین حرکتهایی برای هنرمندان ایرانی که در یک کشور خارجی و در غربت هستند اثری دلگرم کننده دارد که سبب میشود کارشان را بهتر ارایه دهند و مخاطبهای خود را پیدا کنند ازسوی دیگر اثر اینگونه فعالیتها را در جامعه مالزیایی بااهمیت میداند چراکه مالزیاییها با نقش پررنگ حضور هنر در جمع ایرانیان آشنا نبودند و با این حرکتهای اخیر که در رسانهها مطرح شده و نام ایرانیها به صورتی ناخوشایند مطرح شده چنین حرکتهای باعث میشود که مالزیاییها با افراد فرهیخته جامعه ایرانی بیشتر آشنا شوند بازتاب خوبی بر آنها دارد.
در گفت و گو با دیگر شرکتکنندگان این نمایشگاه، همگی از برگزاری چنین نمایشگاهی ابراز خرسندی کرده و گردهم آمدن این تعداد هنرمند را نشانه خوبی دانستند.
برخی از این هنرمندان، فرهنگ و تمدن ایرانی را سبب خلاقیت و نوآوری و شاخص بودن هنر ایرانی میدانند و برخی دیگر از این که در کشور مالزی به هنر آنان اهمیت داده و جایگاه ویژهای برای آنان در نظر گرفتهاند ابراز شادمانی میکنند.
بازدیدکنندگان نیز استقبال از نمایشگاه را دور از تصور دانسته و آثار به نمایش درآمده را بسیار با ارزش و دیدنی میدانند. آنها ابراز امیدواری میکنند که برگزاری چنین نمایشگاههایی بتواند دید جامعه میزبان را نسبت به ایرانیان تغییر دهد.
با امید به تداوم برپایی چنین نمایشگاههایی، علاقهمندان میتوانند برای بازدید از این نمایشگاه که تا تاریخ 4 فوریه برپاست به آدرس گالری مکعب (Cube Gallery) واقع در Jalan Mamanda 9, Taman Dato Ahmad Razali, Apmang Point مراجعه کنند.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»