رادیو کوچه
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
1973 میلادی- در چنین روزی میان نیروهای آمریکا و کمونیستها در ویتنام آتشبس بر قرار شد. این آتشبس شامل زد و خورد نیروهای ویتنام جنوبی با کمونیستها نمیشد. قرارداد آتش بس قبلن در پایان یک رشته مذاکرات طولانی در پاریس امضا شده بود.
جنگ ویتنام که از سال 1961 آغاز شده بود از 1965 شدت یافته بود. دو سال پس از این آتشبس و تخلیه تدریجی نظامیان آمریکایی، شهر «سایگون» در آوریل 1975 به دست نیروهای کمونیست افتاد و وحدت ویتنام تامین شد. سایگون به شهر «هوشی مین» تغییر نام داده است.
1343 خورشیدی- «حسنعلی منصور» سیاستمدار ایرانی که یک دوره نخستوزیر ایران بود، در چنینی روزی درگذشت.
حسنعلی منصور فرزند «علی منصور» (وزیر و نخستوزیر معروف عصر پهلوی) و نوهی دختری «حسن رییس ظهیرالملک» (حکمران و دولتمرد عصر قاجار و پهلوی) بود. او اردیبهشت 1302 خورشیدی به دنیا آمد و پس از پایان دوران تحصیل و اخذ مدرک لیسانس حقوق و علوم سیاسی از دانشگاه تهران، کار دولتی خود را از وزارت امور خارجه آغاز کردو با پشتوانه قوی خانوادگی مدارج ترقی را طی کرد. او پس از یک ازدواج ناموفق، با فریده امامی نوه دختری حسن وثوق(وثوق الدوله) ازدواج کرد و با خانوادههای متنفذ وثوق، قوام، امینی و… هم نسبت فامیلی پیدا کرد.
منصور اولین دبیرکل حزب ایران نوین بود و پس از احراز پست نخستوزیری بهجای «امیر اسداله علم»، قصد انجام اصلاحات و تغییراتی را داشت.
1944 میلادی- در چنین روزی اتحاد جماهیر شوروی سابق اعلام کرد که جنگ دو ساله «لنینگراد» به پایان رسیده است. نبرد استالینگراد یکی از مهلکترین و سرنوشتسازترین نبردهای جنگ جهانی دوم و تمام تاریخ بشر بود. در این نبرد ارتش آلمان نازی و متحدان آن بهمنظور فتح شهر «استالینگراد» به آن یورش بردند که پس از چندین ماه درگیری خونین، در سوم فوریه ۱۹۴۳ آلمانها شکست خورده و این شهر توسط ژنرال «روکوسوفسکی» آزاد شد.
محاصره لنینگراد هشتصد و هشتاد روز به طول انجامید و بر اثر آن ششصد هزار نفر جان خود را از دست دادند. هیتلر پس از آن که در جبهه غربی مورد حمله شدید متفقین قرار گرفت، به سوی جبهه شرقی روی آورد و خواست که از این طریق جنگ را به جلو براند. در این زمان استالین که خود به مذهب عقیدهای نداشت از مذهب به عنوان راه مقابله با دشمن سود جست و با بازگذاشتن کلیساها مردم را در اجرای آیینهای دینی خود آزاد گذاشت و این جنگ را جنگی میهنی اعلام کرد. البته در همین زمان هم با گسترش حمله آمریکاییها به آلمان، شوروی توانست نیروی خود را تا حدودی ذخیره کند و سرانجام نیروهای آلمانی را از جبهه لنینگراد به عقب براند .
1814 میلادی- «یوهان گوتلیپ فیشته» (Johann Gottlieb Fichte) فیلسوف برجسته آلمانی و از پایهگذاران ایدهآلیسم آلمانی در چنینی روزی درگذشت. وی در سن هجده سالگی وارد دانشکده الهیات شد و پس از طی مدارج مختلف علمی به سمت استادی دانشگاه برگزیده شد. وی در زمان جنگ بین آلمان و فرانسه فعالیتهای میهندوستانه بسیاری را انجام داد. «بنیاد تحقیق در علم» و «حقوق طبیعی و سرنوشت انسان» از مهمترین آثار او هستند .
——————————————–
برخی از رویدادهای دیگر
1304 خورشیدی- «محمدرضا پهلوی» از سوی پدرش رضاشاه به عنوان ولیعهد اعلام شد.
2005میلادی- «روز جهانی یادآوری هولوکاست»، مصوبه سازمان ملل متحد.
1930 میلادی- شاه وقت که فرماندهکل نیروهایمسلح بود موافقت کرد که «ماوزر» (Mauser) ساخت آلمان پس از یک دوره آزمایش چندساله، تفنگ رسمی ارتش ایران شود. این تفنگ توسط دو برادر آلمانی به نامهای «پترپل و ویلهلم» ماوزر برای ارتش آلمان ساخته شدهبود. کارخانه ماوزر بعدن شعبه خود را در شهر«برنو» واقع در ایالت موراویای چک اسلواکی دایر کرد و دولت ایران که مشتری کمپانی «اشکودا» بود ترجیح داد که تفنگهای ماوزر ساخت شهر برنو (Brno) را خریداری کند و از آن پس در ایران نام «برنو» بر تفنگهای ماوزر گذارده شد که پنج تیر و تک تیر بودند.
1756 میلادی- «ولفگانگ آمادئوس موتسارت» آهنگساز بلندآوازه اتریشی در سالزبورگ به دنیا آمد. «اپرای دون»، «پراگ» و «عروسی فیگارو» ازجمله مهمترین آثار موتسارت به شمار میروند.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»