Saturday, 18 July 2015
01 April 2023
نهم بهمن- بیست‌ونهم ژانویه

«تقویم‌ تاریخ نهم بهمن»

2011 January 29

رادیو کوچه

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

1810 میلادی- امروز برابر با زادروز «ارنست ادوارد کومر» (Ernst Eduard Kummer) ریاضی‌دانی آلمانی است. او در شاخه‌های مختلف ریاضی مانند ریاضی کاربردی، نظریه اعداد و جبر مجرد کار کرده است. از جمله کارهای کومر، می‌توان به اثبات «قضیه آخر فرما برای رده قابل ‌توجهی از توان‌های اول» اشاره کرد.

1982 میلادی- ژنرال آمریکایی «جیمز دازیر» (James Dozier) از اسارت گارد سرخ ایتالیا رها شد. وی که در پای‌گاه «ورونا» در شمال ایتالیا مستقر بود 42 روز پیش از آن ربوده شده بود. گارد سرخ ایتالیا مرکب از چپ‌گرایان از آغاز تاسیس خود – 11 سال پیش از ربودن ژنرال آمریکایی – تا آن زمان ده‌ها تن از جمله «آلدو مورو» نخست‌وزیر ایتالیا را ربوده بود. آلدو مورو در طول اسارت کشته شده بود. برای یافتن ژنرال دازیر بیش از پنج هزار پلیس ایتالیا بسیج شده بودند که سرانجام او را در آپارتمانی یافتند. در این آپارتمان پنج عضو گارد سرخ از ژنرال دازیر مراقبت می‌کردند که همگی دستگیر شده بودند. این عملیات به صورتی دیگر و حاد از آغاز قرن 21 در خاورمیانه و به‌ویژه عراق و افغانستان آغاز شده بود.

1320 خورشیدی- در چنین روزی قرارداد معروف به «پیمان سه‌جانبه» بین ایران، شوروی و بریتانیا امضا شد. این پیمان در زمان نخست‌وزیری «علی سهیلی» امضا شد. على سهیلى در کابینه «فروغى»، وزیر امور خارجه بود و پیمان سه‌جانبه را پس از تصویب مجلس با بولارد و اسمیرنف وزیر مختار انگلیس و شوروى امضا کرد. پس از هجوم دو کشور شوروی و انگلیس به ایران در زمان جنگ جهانی دوم این پیمان در جهت خروج نیروهای اشغال‌گر میان سه دولت امضا شد. سهیلی یک‌بار پس از فروغى از هجدهم  اسفند 1320 تا پانزدهم  مرداد 1321 و بار دیگر پس از قوام‌السلطنه از 28 بهمن 1321 تا 7 فروردین 1323 نخست وزیر ایران شد. پس از انجام انتخابات دوره چهاردهم زیر نظر دولت سهیلى‌، وی با مخالفت‌های گسترده‌ای از سوی افراد و جریان‌های سیاسی روبه‌رو شد. گفته می‌شود بعدها سهیلى به دخالت در انتخابات سه شهرستان متهم شده بود. سهیلى در اردیبهشت 1337 که سفیر ایران در لندن بود بر اثر بیمارى سرطان در‌گذشت.

1386خورشیدی- سال‌روز درگذشت «محمد خشنودی» از پژوهش‌گران و استادان رشته‌های مهندسی شیمی و پتروشیمی ایران بود. او در سال 1369 جایزه و لوح تقدیر کتاب سال جمهوری اسلامی ایران (شعله و احتراق) را دریافت کرد و جایزه و لوح تقدیر استاد نمونه دانش‌گاه‌های ایران نیز به او تعلق گرفته است.

1942 میلادی- در چنین روزی پرو و اکوادور پیمان «ریو» را امضا کردند. این پیمان برای تعیین مرزها و حدود دو کشور بود. گرچه این پیمان جنگ بین دو کشور در سال‌های 1941 تا 1942 را رسمن پایان داد، اما به دلیل وجود نقص‌هایی در آن دو بار دیگر هم جنگ بین پرو و اکوادور در سال‌های 1981 و 1995 رخ داد که در نهایت با امضای بیانیه صلح بین دو کشور پایان یافت.

1331 خورشیدی- در چنین روزی «شیلات دریای خزر» ملی شد. منابع کمیاب انرژی و همچنین شیلات یکی از مهم‌ترین بخش‌های اقتصاد ایران است. برخی از کارشناسان بخش شیلات  تخمین می‌زنند که نزدیک به هشتاد درصد ماهی خاویار دنیا در دریای خزر قرار دارد. در حال حاضر 114 گونه و 63 زیرگونه از انواع ماهیان در این دریا زیست می‌کنند که از این بین 78 گونه و زیرگونه در نزدیکی سواحل ایران وجود دارند. مناطق جنوبی دریا و سواحل ایران با وجود جلگه‌ها و تالاب‌های متعدد و معروف بین‌المللی از جمله تالاب «میان کاله» و تالاب «انزلی» مکان بسیار مهمی برای زمستان‌گذرانی میلیون‌ها قطعه پرنده بومی و مهاجر کوچک و بزرگ از انواع مختلف است. با این حال به نظر می‌رسد با توجه به ثروت انبوه حاضر در این دریاچه  در حال حاضر رژیم حقوقی مربوط به  مسایل مربوط به ماهی‌گیری و حفاظت از منابع بیولوژی دریای خزر به عنوان یک مسئله جدی‌، قابل توجه است .

——————————————–

برخی از روی‌دادهای دیگر

1860 میلادی– امروز زادروز «آنتون پاولوویچ چخوف» نویسنده توانای روسیه است.

2006 میلادی– کشف یک تونل زیرزمینی به طول727 متر میان مکزیک و ایالات متحده، بسیاری را مبهوت ساخته و این سوال برایشان مطرح شده‌ بود که چطور این همه مامور امنیت ملی با این هزینه و دست‌گاه‌های الکترونیک نتوانسته بودند قبلن آن را کشف کنند. خبر کشف این تونل به تفصیل از شبکه‌های تلویزیونی آمریکا پخش شد. ظاهرن پلیس مکزیک آن را کشف و به ماموران مرزی آمریکا گزارش کرده بود. ماموران مربوط در این تونل چندین تن انواع موادمخدر بسته‌بندی‌شده را به دست آورده بودند.

271 میلادی– آغاز سلطنت سومین پادشاه ساسانی «هرمز اول» پس از مرگ پدرش «شاپور اول»

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , ,