اردوان روزبه / رادیو کوچه
ardavan@koochehmail.com
بار دیگر اعدام یکباره و بیاطلاع یکی دیگر از معترضان به جریان انتخابات در ایران که در روز عاشورای سال 88 دستگیر شده بود موجی از اعتراض و تعجب را در بین مجامع بینالمللی و طرفداران حقوقبشر و ایرانیان فعال مدنی را برانگیخت. در روز یکشنبه سیام ژانویه، فعالان مدنی و معترضان به این حکم در برابر دفتر حفظ منافع جمهوری اسلامی گرد هم آمدند و خواستار برخورد با این اعدامها در ایران شدند.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
«زهرا بهرامی» شهروند ایرانیهلندی که در پی اعتراضهای روز عاشورا دستگیر شده بود، در ابتدا به جرم سیاسی اعتراض، مورد بازجویی قرار گرفت و بعد به اتهام حمل موادمخدر در دادگاه مورد محاکمه قرار گرفته و محکوم به اعدام شد. در حالی که هنوز به جرم اصلی و دلیل دستگیریاش یعنی حضور در اعتراضهای روز عاشورا رسیدگی نشده بود و حتا پاسخ اعتراض به حکم اعدام و تقاضای عفو وی نیز منتظر جواب بوده است.
شتابزدگی اجرای این حکم تا به آن حد بود که «ژینوس شریفی» وکیل او اجرای حکم را غیرقابل باور خوانده بود و اظهار کرده بود که این حکم باید حداقل به او ابلاغ میشده است. دختر وی نیز با ابراز بهت از اجرای یکباره حکم اعدام مادرش اظهار کرده بود که باور نمیکرده است که صبحگاهی که او منتظر تغییر حکم بوده، مادرش اعدام شده است.
پیشتر نیز حکم اعدام «جعفر کاظمی» و «محمد علی حاجآقایی» نیز که از معترضان جریانات بعد انتخابات بودهاند به بهانه ارتباط با سازمان مجاهدین خلق بدون اعلام و ابلاغ به وکیل، اجرا شده بود.
در پی اعدام این شهروند ایرانی هلندی، اگرچه دولت هلند به توقف ارتباط با دولت جمهوری اسلامی به دلیل اعدام «زهرا بهرامی» بسنده کرده است اما به نظر میرسد جامعه جهانی نیز با حساسیت بالایی نسبت به این اعدامها برخورد نمیکند
قبلتر از آن نیز «علی صارمی» به همین دلیل و بدون اعلام قبلی به دلیل فیلمبرداری از تظاهرات اعتراضی به نفع سازمان مجاهدین اعدام شد. این در حالی است که از زندانهای دیگر ایران نظیر زندان ارومیه، سنندج، کردستان، قم، مشهد و در زندانهای دیگر، خبرهایی از اعدامهای گسترده میرسد.
در پی اعدام این شهروند ایرانی هلندی، اگرچه دولت هلند به توقف ارتباط با دولت جمهوریاسلامی به دلیل اعدام «زهرا بهرامی» بسنده کرده است اما بهنظر میرسد جامعه جهانی نیز با حساسیت بالایی نسبت به این اعدامها برخورد نمیکند.
حاکمیت در ایران نیز به تازگی موج تازهای را از اعدامها به راه انداخته است که خود میتواند نشانه تحرکی تازه در آن باشد. آیا این افراد دستخوش انتقام جریانهای بعد انتخابات هستند؟ آیا رهبران مدعی به جنبش مردم ایران توانستهاند با اعتراض و ایجاد فضای همراهی ملی نسبت به جلوگیری از این انتقامجویی اقدام میکنند؟
«یکی از معترضان اشاره میکند»
امروز یکشنبه سیام ژانویه است و ما در مقابل دفتر حافظ منافع جمهوری اسلامی هستیم. مردم شعار میدهند: «این دفتر جنایت تعطیل باید گردد» این شعارها بر علیه اعدام و کشتار در ایران ئائه می شود. مردم در مصر، تونس برای انجام تغییرات به خیابانها آمدند و وقتی ایرانیها این صحنه را میبینند، یاد روزهایی میافتند که خوشان در کشور خودشان برای تغییر مبارزه کردند و آرزومند این هستند که روزی دوباره این تحولات در ایران به شکل جدیتری پیگیری شود و به پیروزی نهایی برسد.
این اجتماع مقابل دفتر حفظ منافع ایران است. سوال این است که آیا حساسیتی نسبت به این مسئله از طرف جمهوری اسلامی وجود دارد که این تجمع اینجا برگزار میشود؟
«یکی دیگر از معترضان اشاره میکند»
همانطور که به بیانیههای نهادهای مدافع حقوق بشر اعتنایی نمیکنند، به راحتی هم میکشند، که البته الان در دفتر هستند و صدا را میشنوند، و مطمعنن خوششان نخواهد آمد از اینکه در شهر «واشنگتن»، پایتخت ایالتمتحده، ایرانیان بر علیه این دفتر و بر علیه منافع جمهوریاسلامی شعار بدهند. ولی در نهایت این رژیم آنقدر وقیح است که فکر نمیکنیم حضور این تعداد ایرانی در مقابل این دفتر ککی از این آقایان بگزد. ولی ایرانیها ساکت نمینشینند برای اینکه ببینند هر جنایتی در ایران رخ دهد.
روز یکشنبه سیویکم ژانویه گروهی از فعالان مدنی و طرفداران حقوق بشر با اعتراض به اعدامهای گسترده در ایران در جلوی دفتر حفظ منافع جمهوریاسلامی در واشنگتن گرد هم آمدند و با اعتراض به اعدامها در ایران و موج گسترده دستگیریها و نقض حقوق انسانی در ایران از جامعههای بینالمللی خواستار برخورد جدیتر با این حرکت شدند.
«یکی دیگر از حاضران در این جمع اعتراضی توضیح میدهد»
ما در روز یکشنبه در جلوی دفتر جنایت جمهوریاسلامی جمع میشویم و تظاهراتی بر علیه رژیم جنایتکار انجام میدهیم. امروز در اینجا بهخاطر اعدامهای شتابزدهای که طبق قانون جمهوری اسلامی که هر 8 ساعت یک نفر را اعدام میکند جمع شدیم که صدای حقطلبانه ملت ایران را به گوش جهانیان برسانیم.
یکی از حاضران در این اعتراض با اعلام اینکه روند گسترش اعدام در جمهوری اسلامی نگرانکننده است ابراز میکرد که اگر برخورد جدی صورت نگیرد بیشک این روند موج گستردهتری خواهد داشت.
معترضان در برابر دفتر حفظ منافع جمهوری اسلامی با شعارهایی نظیر «توقف اعدام در ایران»، «برخورد با دستگیریها و اعدامها در جمهوری اسلامی» و «محاکمه عاملان اعدامها» نسبت به اعدامها در جمهوری اسلامی اعتراض کردند. این معترضان همچنین با حرکت بهسوی سفارت مصر به همراهی با معترضان مصر پرداختند.
گالری:
«اعتراض به اعدام برابر دفترحفظ منافع جمهوریاسلامی»
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»