اردوان روزبه / رادیو کوچه
«نوید خانجانی» یکی از فعالان مدنی و یکی از بنیانگذاران جمعیت مبارزه با تبعیض تحصیلی است که در پی دستگیریهای گسترده فعالان حقوق بشر، روز 11 اسفندماه سال گذشته در منزل شخصی خود در اصفهان بازداشت شده بود که پس از دو ماه با قرار وثیقه آزاد شد.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
وی پیش از این در ۲۹ آذرماه سال جاری به اتهام نشر اکاذیب، تشویش اذهان و تبلیغ علیه نظام به واسطهی انتشار اخبار و گزارشها و انجام مصاحبه با تلویزیون و رادیوهای بیگانه، عضویت در شورای مرکزی کمیته گزارشگران حقوق بشر و همچنین تشکیل گروه محرومین از تحصیل مورد محاکمه قرار گرفته بود.
روز یکشنبه، با صدور حکمی از سوی شعبهی ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی به ریاست قاضی پیرعباس، نوید خانجانی، به ۱۲سال حبس تعزیری و جریمه نقدی محکوم شده است.
نوید خانجانی پیشتر به دلیل اعتقاد به آیین بهایی دانشجوی محروم از تحصیل در دانشگاه بوده که شاید همین موضوع دلیلی باشد برای برخورد سرد رسانهای از سوی برخی ارگانهای خبری منسوب به جنبش سبز
او پیشتر به دلیل اعتقاد به آیین بهایی دانشجوی محروم از تحصیل در دانشگاه بوده که شاید همین موضوع دلیلی باشد برای برخورد سرد رسانهای از سوی برخی ارگانهای خبری منسوب به جنبش سبز به دنبال اعلام حکم سنگین این فعال حقوق بشر.
در خصوص صدور این حکم اردوان روزبه با «صفورا الیاسی» سخنگوی جمعیت مبارزه با تبعیض تحصیلی گفتوگو کرده است.
نوید خانجانی یکی از فعالان حقوق بشر ایرانی به یکی از سنگینترین احکام حبس تعزیری و جریمه نقدی محکوم شده است. چرا ممکن است چنین حکمی برای فعال مدنی در ایران صادر شود؟
بالاترین حکمی که میشد به آقای خانجانی دهند را صادر کردند. همه ما در شوک هستیم که چرا چنین حکم سنگینی برای او صادر کردند. چون رکورد محکومان حقوق بشر شکسته شد. هرچند این اشد مجازاتی که برای آقای خانجانی بریدند، نیست. چون قاضی اعلام کرده که با رافت اسلامی این حکم 12 سال شده و میخواسته به او 18 سال حکم دهد.
شما میدانید در پرونده آقای خانجانی چه مواردی ذکر شده که در این زمینه محکوم شده است؟
مواردی که در پرونده ایشان ذکر شده تجمع و تبانی برعیله نظام، تشکیل گروه دفاع از تحصیل، مصاحبه با رسانههای بیگانه، عضویت در شورای مرکزی کمیته گزارشگران حقوق بشر است. البته برای تبلیغ عیله نظام، نشر اکاذیب و تشویش اذهان را با هم یک حکم صادر کردند.
با این شرایط موجود حتا از کشور هم نمیتوانند خارج شوند. درست است؟
بله. بعد از آزادی در پرونده درج شده که ممنوعالخروج هستند و هیچ امکاناتی برای تحصیل ایشان در ایران وجود نداشت. بهطور کامل به ایشان اعلام شده بود که نمیتوانند در دانشگاه تحصیل کنند.
آیا کسانی که در این حوزه فعالیت میکردند در حال حاضر با این برخوردهای شدید مواجه میشوند؟
فعالان حقوق بشر دیگری هم داریم که با چنین احکامی روبهرو شدند اما محکومیت آقای خانجانی که 12 سال است به نسبت محکومیتهای دیگر 4، 5، 6 و حتا 7 سال، بسیار زیاد است. ما انتظار داریم سران جنبش سبز بتوانند نسبت به حکم آقای خانجانی واکنش نشان دهند چون اگر الان نسبت به این حکم سکوت کنند، صحبت خودی و غیرخودی باشد، تفاوت مذهب را عنوان کنند، باعث میشود که همین حالا جنبش شکست بخورد. ما برای رفع تبعیض مبارزه میکنیم. آقای خانجانی همیشه میگفت باید کاری کرد که هر نوع تبعیضی مانند قومی، ملیتی، مذهبی، تحصیلی و حقوق بشر برداشته شود. معنایی ندارد که در بین خود صحبت از خودی و ناخودی باشد.
من و همهی فعالان حقوق بشر انتظار داریم که واکنش جدی نسبت به این مسئله نشان داده شود. برای جوانی که در سن 25 سالگی است، محکومیت 12 ساله میتواند عمر زیادی از این جوان را تباه کند.
علتی که میشود برای خودی و ناخودی گفتنها نام برد، تفاوت مذهب آقای خانجانی با دیگر فعالان است. ایشان زمانی که فعالیت داشتند هیچگاه مسئله خودی و ناخودی را عنوان نمیکردند. وقتی جمعیت مبارزه با تبعیض تحصیلی را تشکیل دادند، گفتند تبعیض تحصیلی نه تبعیض تحصیلی برای بهاییان و تبعیض تحصیلی برای مسلمانها.
اما در بسیاری از مواقع وقتی میخواهند از فردی دفاع کنند میگویند او از ما نبوده و قومیت و مذهب او با ما فرق دارد. خانواده خانجانی در این یک سال نزدیک به سی و دو سال حکم داشتند. عدم واکنش سران سبز نسبت به این موضوع نگرانکننده است چون میتواند حمایت بخش بزرگی از جامعه را از ما بگیرد.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»