سارا/ واحد ترجمه/ رادیو کوچه
1.هایتی: بازگشت دیکتاتور بیرحم
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
دیکتاتور سابق «هایتی» «ژان کلود دوالیر» (Jean Claude Duvalier) ملقب به «بیبی داک»(Baby Doc) ، پس از 25 سال تبعید به صورت ناگهانی به «پورتو پرینس» (Port-au-Prince) بازگشت. اما خیلی زود به اتهام فساد و اختلاس در دوران سلطنتش دستگیر شد. دوران سلطنت وی پس از قیام معروف در سال 1986 به پایان رسید. دوالیر متهم به صادر کردن دستور دزدیدن و به قتل رساندن هزاران مخالف سیاسی در دوران سلطنتش است. البته او طرفدارانی هم دارد. بازگشت وی که همزمان با نزاع بر سر نتایج انتخابات رییسجمهوری بود، اهداف وی را در پردهای از ابهام قرار داده است. این در حالی است که هایتی هنوز تلاش میکند که خسارات وارد آمده از زلزلهی سال گذشته را جبران کند.
2.نیجریه: دستور شلیک به اغتشاشگران
مسلمانانی که قصد ثبتنام برای انتخابات رییسجمهوری در ماه آوریل را داشتند مورد حملهی مسیحیان قرار گرفتند. پس از این واقعه ارتش به سربازان اجازهی تیراندازی داد. همچنین به ساکنان شهر «یوس» (Jos) اخطار داد که ارتش اجازهی تیراندازی به اغتشاشگران و مخربان مساجد و کلیساها را دارد. منطقهی بین دو شهر «هوسا»(Hausa) و «بروم» (Berom) سالهاست که مرکز درگیریها بین مسلمانان و مسیحیان است. بمبگذاریها و کشتارها از سال گذشته دستکم 100 تفر کشته بر جای گذاشته است. نیجریه، پرجمعیتترین کشور آفریقا، مجبور به عقب انداختن ثبتنام هفتاد میلیون نفر برای انتخابات ماه آوریل شد.
3.لندن: اطلاعات جدید برای ویکی لیکس
«رادولف المر»(Rudolf Elmer) مدیر سابق بانک سوییس، دو دیسک کامپیوتری به موسس «ویکی لیکس» (WikiLeaks) داد. او گفت این دو دیسک حاوی اطلاعات در مورد بیش از 2000 نفر و تعدادی از کمپانیها (شامل 40 نفر سیاستمدار و ارگانهای دولتی) است، که از پرداخت مالیات بر درآمد سر باز زدهاند. نوزدهم ژانویه پلیس سوییس «المر» را به جرم افشا کردن اطلاعات محرمانهی بانکی دستگیر کرد.
4.لبنان: افزایش تنشها بر سر پروندهی حریری
سران دولت از ترکیه، سوریه و قطر در تلاش برای کم کردن تنش در لبنان دیدار کردند. این تنش در پی سخنهای حزب تندروی شیعه دربارهی دولت ائتلافی ایجاد شد. سازمان ملل به اعضای حزباله در رابطه با ترور نخستوزیر سابق «رفیق حریری» (Rafiq Hariri) مشکوک است. دادخواستی در این رابطه در هفدهم ژانویه به قاضی داده شد. در صورتی که دادگاه بخواهد این پرونده را بررسی کند حدود هشت هفته طول میکشد تا اسامی متهمین اعلام شود.
5.واشینگتن: بازگشت قانون اصلاح نظام پزشکی به مجلس
اکثر جمهوریخواهان به لغو قانون اصلاح نظام پزشکی به دلیل پر هزینه بودن آن رای دادند. این قانون سال گذشته تصویب شده بود. یکی از اهداف این قانون تحت پوشش بیمهی بهداشتی قرار دادن بیش از 30 میلیون آمریکایی است که البته به انجام رساندن آن سالها طول میکشد. به دلیل هزینهها و سختی کار جمهوریخواهان خواستار لغو این قانون هستند. درگیری بر سر این قانون باعث شد که سرانجام دیوان عالی مشروطیت این قانون را بررسی کند.
6.برزیل: بارانهای سیلآسا و رانش زمین
بارندگی سیلآسا و رانش زمین در جنوب شرقی برزیل یکی از بدترین فجایع طبیعی در تاریخ این کشور بود که بیش از هفتصد کشته بر جای گذاشت. امدادگران هنوز در حال پیدا کردن اجساد هستند و مقامات به ساکنان هشدار دادند که رانش زمین ادامه دارد. این فجایع در اثر باران شدید پیش آمد که نداشتن برنامه برای مقابله با آن باعث بدتر شدن اوضاع شد و هزاران نفر را بی خانمان کرد.
7.عراق: سه انفجار بمب
از سه انفجاری که در عراق رخ داد، دو انفجار نیروهای پلیس عراق را هدف قرار دادند. این حملهها ترس تازهای را ایجاد کردند. به نظر میرسد در امتداد عقبنشینی نیروهای آمریکا در 31 دسامبر، سنیهای تندرو قصد تضعیف نیروهای امنیتی را داشتند. در انفجار اول کسی که حامل بمب بود در بین نیروهای پلیس در «تیکریت» (Tikrit) خود را منفجر کرد که دست کم 60 نفر کشته شدند. روز بعد یک آمبولانس که بیرون مرکز آموزش و تمرین در ایالت «دیالا»(Diyala) بود منفجر شد که دست کم 13 نفر جان باختند. در سومین انفجار که یک حملهی بیربط بود، مردی در «دیالا» (Diyala) نزدیک مرکز اداری ایالتی، خود را منفجر کرد که دو نفر در این انفجار کشته شدند.
8.یمن: مبارز تندرو محکوم شد
دادگاه یمن «انور الاولاکی» (Anwar al-Awlaki) را به صورت غیابی به جرم همکاری با گروه تروریستی و تحریک به قتل، به 10 سال زندان محکوم کرد. مقامات در آمریکا و یمن میگویند «الاولاکی» که در حال حاضر خود را مخفی کرده است با القائده در ارتباط است و مسلمانان را با خطبههای تند اینترنتی خود تحت تاثیر قرار میدهد. برخی از یمنیها معتقدند که این حکم هم آمریکا را دعوت به آرامش میکند و هم تلاش برای دستگیری «الاولاکی» را افزایش میدهد. نام او در لیست «سیا»(CIA) قرار دارد.
9.سومالی: بدترین دزدی دریایی
به گزارش مرکز بینالمللی دریایی، با اینکه کشتیهای جنگی بینالمللی در آبهای اطراف سومالی بودند، حملهی دزدان دریایی به رکورد سال 2010 تبدیل شد. این مرکز 445 حمله را گزارش کرد که اکثر آنها به دزدان دریایی سومالی مرتبط بودند. تعدادی از آنها از کشتیهای گشتی خارجی در خلیج «عدن» (Aden) فرار کرده و تا اقیانوس هند پیشروی میکنند. راهزنی دریایی 12 بیلیون دلار در سال برای اقتصاد جهانی هزینه دارد.
10.ایتالیا: رسوایی اخلاقی برلوسکنی
مدعیان پروندهی «سیلویو برلوسکنی» (Silvio Berrlusconi) در میلان دلایلی را مبنی بر فساد اخلاقی برلوسکنی و داشتن روابط نامشروع با تعداد کثیری از زنان خیابانی ارایه کردند، که برلوسکنی این ادعا را رد کرد. میلانیها در حال تحقیق و بررسی برای روشن کردن موضوع رابطهی برلوسکنی با دختر مراکشی هستند. گفته شده است که برلوسکنی در مهمانی که در ویلای وی در سال گذشته برگزار شد به یک دختر 17 سالهی مراکشی پول داده است تا با وی رابطهی جنسی داشته باشد. این موضوع موقعیت برلوسکنی را متزلزلتر میکند.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»