سروش / رادیو کوچه
souroosh@radiokoocheh.com
بیست و هفتم اکتبر مصادف با زادروز تئودور روزولت بیست و ششمین رییس جمهور ایالات متحده آمریکا و همچنین برنده نخستین جایزه نوبل برای آمریکاییها است. وی که در دور دوم ریاست مک کینلی در کاخ سفید آمریکا معاونت وی را بر عهده داشت، پس از ترور او قدرت را در این کشور به دست گرفت .
«تئودور روزولت» در ۲۷ اکتبر ۱۸۵۸ در شهر نیویورک در یکى از خانوادههاى آلمانىالاصل که از مهاجران قرن هفدهم بودند، به دنیا آمد. در ۱۸سالگى وارد دانشگاه هاروارد شد و طى ۴ سال حضورش در این دانشگاه تمام وقت خود را صرف مطالعه و ورزش کرد و در هر دو زمینه به سطح بسیار خوبى رسیده بود. پس از فراغت از تحصیل به آلمان رفت و یک سالى را در آنجا به تحقیق و تحصیل پرداخت و با مراجعتش به آمریکا بىهیچ فوت وقتى پا به عالم سیاست گذاشت. او همان سال به عنوان نماینده مجلس ایالتى نیویورک انتخاب شد و طى ۳ سال عضویتش در مجلس خود را به عنوان یک اصلاح طلب دوآتشه سر زبانها انداخت.
در ۱۴ سپتامبر ۱۹۰۱ در پى ترور «مک کینلى» رییس جمهور وقت آمریکا «تئودور روزولت» که هنوز در میانه ۴۳سالگىاش به سر مىبرد به عنوان جوانترین رئیس جمهور تاریخ ملى آمریکا بر مسند قدرت تکیه زد.
او در دوران ریاست جمهورى اش مجلس و جامعه آمریکا را با قدرت تمام رهبرى کرد و با ایجاد اصلاحات و اتخاذ سیاست خارجه قوى، هیجان و قدرت جدیدى را در عرصه ریاست جمهورى آمریکا به نمایش گذارد. «روزولت» معتقد بود که رییس جمهور به عنوان «وکیل و خدمتگزار مردم» مىبایست در راه اصلاح و خوشبختى ملت خود دست به هر عملى بزند. تا آنجا که با ممنوعیت صریح قانونى ملى یا بین المللى مواجه شود. او در جایى نوشته است: «من قدرت را غصب نکردم. تنها دامنه استفاده از قدرت اجرایى را وسعتى بسیار بخشیدم»
درخشانترین دستاورد روزولت در میان سایر رییسجمهورهای آمریکا این بود که وی توانست اولین جایزه نوبل را برای آمریکاییها به ارمغان آورد.
درخشانترین دستاورد روزولت در میان سایر رییسجمهورهای آمریکا این بود که وی توانست اولین جایزه نوبل را برای آمریکاییها به ارمغان آورد. وی که در دور دوم ریاست مک کینلی در کاخ سفید آمریکا معاونت وی را بر عهده داشت، پس از ترور او قدرت را در این کشور به دست گرفت .
روزولت در تاریخ سیاست خارجی آمریکا نیز دستاوردهای بیسابقهای را به ثبت رساند . وی اجازه تحریک شورش در پاناما را صادر کرد تا از اعتراضها و کارشکنیهای کلمبیا در کانال پاناما خلاصی یابد. او هم چنین با میانجیگری در جنگ روسیه و ژاپن به حفظ توازن قدرت در شرق کمک کرد. همین موضوع باعث شد تا وی اولین آمریکایی باشد که جایزه نوبل را دریافت میکند.
تئودور روزولت در رقابتهای انتخاباتی سال ۱۹۰۴ بر رقیب دموکرات محافظهکار خود پیروز شد. روزولت در سال ۱۹۱۲ بار دیگر تلاش کرد تا نامزدی حزب جمهوریخواه را برای سومین دور ریاست بر کاخ سفید از آن خود کند. اما «ویلیام هووارد تافت»، معاون وی، در دور دوم ریاست جمهوریاش گوی سبقت را از وی ربود و توانست برای بار دوم از حزب متبوعش برای شرکت در رقابتهای انتخابات سال ۱۹۱۲ کاندید شود.
سرانجام تئودور روزولت در ۶ ژانویه ۱۹۱۹ در سن ۶۰ سالگى در خواب از دنیا رفت در حالى که همیشه در سخنانش آورده بود که: «هر طور که حساب مىکنم، هیچ انسانى از من شادمانتر نزیسته است.»
منبع
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»