رادیو کوچه
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
1882 میلادی- زادروز «جیمز جویس» (James Joyce) نویسنده ایرلندی است. گروهی رمان «اولیس» وی را بزرگترین رمان قرنبیستم خواندهاند. اولین اثرش «دوبلینیها» مجموعه داستانهای کوتاهی است درباره «دوبلین» (Dublin) و مردمش که گاهی آن را داستانی بلند و با مضمونی واحد تلقی میکنند.
1294 خورشیدی- اعضای کمیته «دفاع ملی» که با نزدیکشدن نیروهای «روسیه» به «اراک»، از «قم» و «اصفهان» رهسپار کرمانشاه شده بودند تا با کمک«عثمانی» و «آلمان» در برابر نیروهای انگلستان و روسیه از وطن دفاع کنند وارد کرمانشاه شدند و والی ایالت را بیرون کردند. در همین روز نماینده آلمان با آنان در کرمانشاه ملاقات کرد و از ورود ژنرال «پرسی سایکس» Sykes) Percy) با نیروی تازهنفس از «هند» به «بندرعباس» آگاهشان ساخت. در آن زمان «عراق» قسمتی از امپراتوری عثمانی بود و عثمانی که در کنار آلمان و اتریش با روسیه و انگلستان و فرانسه در جنگ بود در آنجا نیروی نظامی داشت.
1943 میلادی- نبرد «استالینگراد» (Stalingrad)، یکی از مهلکترین و سرنوشتسازترین نبردهای جنگ جهانیدوم و تمام تاریخ بشر بود. در این نبرد ارتش «آلمان نازی» و متحدان آن بهمنظور فتح شهر استالینگراد، به آن یورش بردند که پس از چندین ماه درگیری خونین، در چنین روزی آلمانها شکست خورده و این شهر توسط ژنرال «روکوسوفسکی» (Rokossovsky) آزاد شد و فیلدمارشال «فون پاولوس» (Von Paulus) به اتفاق ۲۵۰۰ افسر عالی رتبه که ۲۴ نفر از آنها را ژنرالها تشکیل میدادند، تسلیم ارتش شوروی شدند. خشونت این درگیری از تمامی منازعات جنگ جهانی اول بیشتر بود و هنگام جنگ، شهر به کشتارگاهی عظیم تبدیل گشت.
1927 میلادی- زادروز «استنلی گتز» (Stan Getz) نوازنده سکسوفون «تنور» و از پیشگامان سبک «کول جاز» و «جاز برزیلی» بود. او در «فیلادلفیا» بهدنیا آمد و در نیویورک بزرگ شد. قبل از اینکه پدرش در سیزدهسالگی او سکسوفونی برایش بخرد با چند ساز دیگر آشنا بود. در شانزدهسالگی به گروه نوازندگان «جک تیگاردن» (jack teagarden) پیوست. اجرای او از آهنگ «ژوبیم» بهنام «دختری از ایپانهما» شهرتی جهانی یافت. از آن زمان به بعد این آهنگ یکی از مشهورترین آهنگهای جاز شده است. همکاری او با ژوبیم و دیگر موسیقیدانان «برزیلی» ریتم «بوسانووا» bossanova)) را بهدنیا شناساند. در دهههای هفتاد و هشتاد کنسرتهای زیادی اجرا کرد. او را یکی از بهترین نوازندگان سکسوفون تنور در موسیقی جاز میدانند.
1326 خورشیدی- روزی که دولت وقت ایران به یادداشت اعتراضیه شدید «اللحن» مسکو پاسخ داد و منکر عقد قرارداد نظامی محرمانه با آمریکا شد و مضاف بر این گله کرد که مقامات مسکو مخالفان تمامیت ارضی ایران از جمله «مصطفا بارزانی» و … را در خاک خود پناه دادهاند. مسکو در یادداشت خود به دولت ایران نوشته بود که همکاری نظامی ایران با آمریکا امنیت شوروی را تهدید خواهد کرد و این دولت را ناچار خواهد ساخت که بر پایه مفاد قرارداد 1921 با آن عملن به مقابله برخیزد.
1901 میلادی- زادروز «یاشا هایفتز» (Jascha Heifetz) یکی از اسطورههای نوازندگی ویولون در قرن بیستم با ملیت آمریکایی و اصلیت لیتوانیایی (روسی) بود. او که برخی او را بزرگترین ویولونیست تاریخ و همپای «پاگانینی» (Paganini) میشناسند، بهخاطر تاویلهای موسیقایی، لحن روان و مهارت تکنیکی خارقالعادهاش زبانزد است. توجه او به تکنیک و وفاداری به اصل اثر همراه با اجرای احساسی او را یکی از مهمترین نوازندگان موسیقی «کلاسیک» در سده بیستم تبدیل کرد.
…………………………………………..
برخی از رویدادهای دیگر
1385 خورشیدی- سالروز درگذشت «پرویز یاحقی» با نام واقعی «پرویز صدیقی» پارسی موسیقیدان ایرانی و نوازندهی ویولون است.
1951 میلادی- سالروز درگذشت «فردیناند پورشه»سازنده فولکس واگن است.
1907 میلادی– سالروز درگذشت «دیمیتری ایوانوویچ مندلیف» دانشمند وشیمیدان روسی است. از آثار مهم مندلیف جدول تناوبی عناصر است که وی دراین جدول فلزات و شبه فلزات شناخته شده تا زمان خودش را درمکانهای معین جای داده بود.
1970 میلادی- سالروز درگذشت «برتراندآرتور ویلیام راسل» فیلسوف و ریاضیدان بریتانیایی است. کتاب معروف «چرا مسیحی نیستم؟»اثر وی است.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»