Saturday, 18 July 2015
25 March 2023
چهاردهم بهمن- سوم فوریه

«تقویم‌ تاریخ چهاردهم بهمن»

2011 February 03

رادیو کوچه

«هر‌کس که بتواند نسبت به انسانی رنج‌دیده شفقت بی‌شائبه نشان دهد، یقینن واجد عشق به خدا و ایمان است.»

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

1909 میلادی- «سیمون ویل» (Simone Weil) فیلسوف، عارف مسیحی و فعال اجتماعی فرانسوی بود که در چنین روزی در پاریس زاده شد و در ۲۴ آگوست ۱۹۴۳در انگلستان و بر اثر خودداری از خوردن غذا در اعتراض به اشغال‌گری آلمان‌ها درگذشت.

در اواخر سنین نوجوانی به جنبش‌های کارگری پیوست و نویسنده‌ی پارچه‌نوشته‌هایی بود که در تظاهرات دفاع از حقوق کارگران حمل می‌شد. در این ایام، او یک مارکسیست، صلح‌طلب و عضو سندیکا بود. بر‌خلاف صلح‌طلبی‌اش، در سال ۱۹۳۶ در جنگ داخلی اسپانیا به نفع جمهوری‌خواهان جنگید. او خودش را یک آنارشیست معرفی کرد. تجارب عرفانی مکرری که از ۱۹۳۸ به بعد برای او رخ داد، او را به آیین کاتولیک نزدیک کرد. علی‌رغم این که گرایشش به آیین کاتولیک خالصانه و مخلصانه بود، نظری بسیار نقادانه نسبت به کلیسا، به عنوان یک نهاد دیوان‌سالارانه، داشت. در ۱۹۴۲ ابتدا به آمریکا و سپس به انگلستان رفت و به جنبش مقاومت فرانسه پیوست.

1918 میلادی- «ارتش سرخ» تشکیل شد. این ارتش به منظور حفاظت از انقلاب بلشویکی روسیه تشکیل شده بود.  عنوان ارتش سرخ نخستین بار پس از انقلاب بلشویکی روسیه در سال 1917 به کار گرفته شد و بنیان‌گذار آن تروتسکی یار و مشاور نزدیک لنین در انقلاب روسیه بود. هدف تروتسکی از تشکیل ارتش سرخ، که در آغاز یک نیروی غیر‌منظم از داوطلبان بلشویک بود، ایجاد یک نیروی مستقل از ارتش تزاری برای مقابله با قیام احتمالی بعضی از فرماندهان و واحدهای ارتش تزاری در برابر رژیم جدید بود.  این تجربه در رژیم‌های انقلابی کشورهای دیگر نیز به‌کار گرفته شد. ارتش تزاری بعدن در تشکیلات جدید ارتش سرخ ادغام شد و بعضی از فرماندهان ارتش سرخ که سابقه و تحصیلات نظامی هم نداشتند درجات نظامی گرفتند. ارتش سرخ در جریان جنگ دوم جهانی و تا اواخر دهه‌ی 1980 بزرگ‌ترین و نیرومندترین ارتش جهان به‌شمار می‌آمد، ولی با فروپاشی شوروی و تجزیه‌ی آن کشور به جمهوری‌های مختلف به شدت تضعیف شده و بخش مهمی از نیروی آن به ارتش‌های مستقل جمهوری‌های مستقل انتقال یافته است.

نام ارتش سرخ نیز عوض شده و به «نیروهای مسلح کشورهای مستقل مشترک المنافع» تغییر یافته است.

1373 خورشیدی- «عباس زریاب خویی»، مورخ، ادیب، نسخه‌شناس، نویسنده و مترجم ایرانی در چنین روزی درگذشت. عباس زریاب خویی در ۲۲ تیر ماه ۱۲۹۸ در شهر خوی به دنیا آمد.

در کتاب‌خانه مجلس شورای ملی بود که با سید حسن تقی‌زاده آشنا شد و مورد توجه خاص او قرار گرفت. بدین گونه بود که پس از تاسیس مجلس سنا و انتخاب تقی‌زاده به ریاست آن در سال ۱۳۲۸ و تاسیس کتاب‌خانه‌ی مجلس سنا، محل خدمت عباس زریاب خویی به این کتاب‌خانه منتقل شد و چندی بعد به‌عنوان مدیر کتاب‌خانه‌ی مجلس سنا معرفی شد.

عباس زریاب خویی به مدت پنج سال در شهرهای ماینز و فرانکفورت و مونیخ به تحصیل و مطالعه در رشته‌های تاریخ، علوم و معارف اسلامی، فلسفه و فرهنگ تطبیقی پرداخت. در سال ۱۳۳۹ از دانش‌گاه یوهانس گوتنبرگ شهر ماینز در رشته‌های تاریخ و فلسفه درجه‌ی دکتری گرفت. دکتر عباس زریاب خویی از دیر زمان عضو انجمن بین‌المللی شرق‌شناسی (آلمان)، و عضو مجمع بین‌المللی کتیبه‌های ایرانی (انگلستان) بود.

مدت دو سال در دانش‌گاه برکلی کالیفرنیا به تدریس زبان و ادبیات فارسی مشغول بود. دکتر عباس زریاب از سال ۱۳۴۴ استاد تاریخ در دانش‌کده ادبیات دانش‌گاه تهران بود، و از آن‌جا که در رشته‌های دیگر مانند ادبیات فارسی، ادبیات عرب، فلسفه، زبان‌شناسی و معارف اسلامی صاحب‌نظر بود، تا سال ۱۳۵۷ که در دانش‌گاه تهران اشتغال داشت، در اغلب این رشته‌ها تدریس و سخن‌رانی می‌کرد.

1968 میلادی- «محمد عبدالرئوف یاسر» معروف به «یاسر عرفات» مبارز فلسطینی و رییس سازمان آزادی‏بخش فلسطین، در چنین روزی به ریاست «سازمان آزادی بخش فلسطین» موسوم به «ساف»، متشکل از هشت گروه چریکی مسلح، رسید.

او پس از تحصیل در دانش‌گاه قاهره به جامعه دانش‌جویان مبارز فلسطینی پیوست و در سال  1956میلادی جنبش فتح را بنیان نهاد. عرفات پس از آن‌که در سپتامبر 1970 میلادی، تعداد زیادی از نیروهایش به دست ارتش اردن در داخل آن کشور کشته شدند برای حفظ جان ده‏ها هزار فلسطینی، رویه هم‏زیستی مسالمت‏آمیز را در پیش گرفت و با وساطت برخی رهبران دولت‌های عربی، با شاه حسین اردنی کنار آمد. عرفات در دهه 1980به عنوان یک عنصر سیاسی مطرح، از روش‏های خشونت‏بار چریکی فاصله گرفت و با سفرهای مکرر به پایتخت‏های عربی، میلیون‏ها دلار پول نقد برای مخارج گروه فتح جمع‏آوری کرد.

1915میلادی- در چنین روزی درسال 1915 میلادی و در بین جنگ جهانی اول برای نخستین بار کانال «سوئز» مورد حمله دو کشور آلمان و عثمانی قرار گرفت. این کانال  در اختیار  انگلیسی‌ها بود و نیروهای متحدین خواستار خروج آن از دست آنان بودند. پس از شکست آلمان در جنگ جهانی اول عملن کانال سوئز نیز در دست انگلیسی‌ها باقی ماند. اما در سال  1956 «جمال عبدالناصر»، رییس جمهوری کشور مصر طی نطقی در اسکندریه  کانال سوئز را ملی اعلام کرد .

——————————————–

برخی از روی‌دادهای دیگر

1387 خورشیدی– چهاردهم بهمن دانش‌مندان فضایی ایران ماهواره «امید ایران» را در مدار زمین قرار دادند.

1468 میلادی– «یوهانس گوتنبرگ» زرگر آلمانی و اولین مخترع چاپ و ماشین چاپ در اروپا درگذشت. مهم‌ترین اثر وی «انجیل گوتنبرگ» که از لحاظ زیبایی خطی و کیفیت صنعتی آن در زمان خودش انجیلی بی‌نظیر بود.

1846 میلادی– دولت محمدشاه قاجار به اصرار انگلستان و روسیه، در فوریه سال1846 میلادی از حاکمیت ایران بر منطقه سلیمانیه (واقع در عراق امروز) صرف‌نظر و با انتقال آن به دولت عثمانی موافقت کرد. این منطقه تا آن زمان گوشه‌ای از قلمرو ایران بود.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , ,