رادیو کوچه
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
1688 میلادی – زاردوز «پیر کارله دو شامبلن دو ماریوو»، روزنامهنگار، نویسنده و نمایشنامهنویس معروف قرن هجدهم فرانسه است. از وی ۳۰ نمایشنامه باقی مانده که بیشتر آنها به زبانهای دیگر ترجمه شدهاند و بعضی از آنها شاهکار محسوب میشوند. «جزیره بردگان»، «بازی عشق»، «شانس»، «زندگی ماریان»، «بیثباتی دوطرفه» و «دهقان تازه بدوران رسیده» از آثار او هستند.
1979 میلادی – در اینروز ژنرال هوایی «رابرت هایزر» (Robert E. Huyser) فرستاده «کارتر» به تهران، در جریان انقلاب 1357 ایران را ترک و عازم «واشنگتن» شد تا گزارش ماموریت خود را در جلسه کابینه دولت آمریکا مطرح سازد. وی درباره این ماموریت حساس که در تغییر مسیر تاریخ ایران موثر افتاد کتابی تحت عنوان «ماموریت تهران» تالیف کرده است که در سال 1986 توزیع شد. در این کتاب 306 صفحهای، ژنرال هایزر جزییات ماموریت خود در تهران و چگونگی مذاکراتاش با ژنرالهای ایرانی را بهصورت گزارش روزانه از چهارم ژانویه تا چهارم فوریه 1979 و سپس شرح ملاقات خود با کارتر و جزییات امر تا پایان 11 فوریه (به مدت 39 روز ) را افشا کرده است.
1329 خورشیدی – زادروز «داریوش اقبالی»، خواننده، بازیگر و فعال اجتماعی ایرانی است. داریوش دوران کودکی را در تهران گذراند. اولینبار در ۹ سالگی در جشنی در مدرسه «شهرآرا» به روی صحنه رفت. در ۱۳۴۹ با «حسن خیاطباشی» آشنا میشود و همین ورود رسمی او به موسیقی حرفهای است. در همین سال او با ترانه «به من نگو دوست دارم» به شهرت میرسد. سبک موسیقی او موسیقی «پاپ فارسی» است.
1928 میلادی – سالروز درگذشت «هندریک آنتون لورنتز» (Hendrik Antoon Lorentz) فیزیکدان هلندی است. وی در سال ۱۹۰۲ جایزه نوبل را بهصورت مشترک با «پیتر زیمان» بهخاطر کشف اثر زیمان دریافت کرد. تبدیلات لورنتز که بعدن، «آلبرت اینشتین» برای توصیف فضا و زمان از آن بهره گرفت از کارهای هندریک لورنتز است. کارهای لورنتز بیشتر در زمینه پژوهش نظری در مورد ویژگیهای «الکترومغناطیسی» ماده بود. وی به این نتیجه رسید که اندازه اجسام تحت تاثیر «سرعت» و «جرم» آنها قرار دارد. او همچنین اینگونه فرض کرد که سرعت «نور» بالاترین سرعت ممکن است. لورنتز با این کار بنیادهای نظریه نسبیت ویژه انیشتین را پیریزی کرد. آلبرت انیشتین به لورنتز به دیده تحسین مینگریست.
1902 میلادی – زادروز «چارلز اگوستوس لیندبرگ» (Charles Augustus Lindbergh)هوانورد آمریکایی است. او به تاریخ ۲۰ و ۲۱ ماه مه ۱۹۲۷ با یک هواپیمای یک موتوره از نیویورک آمریکا برخاست و پس از ۳۳ ساعت و ۲۱ دقیقه پرواز بدون توقف، عرض ۳ هزار و ۶۰۰ مایلی اقیانوس اطلس را طی کرد و در بورژه پاریس در فرانسه فرود آمد. این پرواز نخستین پرواز انفرادی و بدون توقف بین دو قاره آمریکا و اروپا بر فراز اقیانوس اطلس بود و شهرت بسیاری را برای لیندبرگ به همراه داشت. حدود 5 سال پس از آن، ربوده شدن و قتل پسر خردسال لیندبرگ، در روحیه او اثر فراوان گذارد و اندوه ناشی از این واقعه، او را تا پایان عمر رها نساخت. وی به سال ۱۹۷۴ در سن ۷۲ سالگی درگذشت.
1948 میلادی – زادروز «الیس کوپر» (Alice Cooper) آهنگساز و خواننده «راک» آمریکایی است. نام اصلی او «وینست دیمون فرنیر» (Vincent Damon Furnier) است. فرنیر بنیانگذار و خواننده ثابت گروه «الیس کوپر» نیز هست. آنها همواره بهخاطر نحوه اجراهای بحثبرانگیز و نمایشیشان مورد توجه بودهاند. از سبکهای او میتوان به «راک»، «هارد راک»، «هوی متال»، اشاره کرد.
——————————–
برخی از رویدادهای دیگر
1313 خورشیدی – دانشگاه تهران افتتاح شد.
1976 میلادی – زلزله آمریکای مرکزی که جان بیستودو هزار و 778 نفر را در دو کشور «گواتمالا» و «هندوراس» گرفت.
1945 میلادی – «روزولت»، «استالین» و «چرچیل» سران وقت ایالات متحده آمریکا و اتحاد شوروی و رییس دولت انگلستان مذاکرات هشتروزه خود را در کاخ محل استراحت «تزارها» در شهر«یالتا» آغاز کردند تا سرنوشت آلمان و مناطق نفوذ سه دولت پس از پایان جنگ و خطوط تازه مرزی را روشن سازند.
1327 میلادی – در دانشگاه تهران و مقابل ساختمان دانشکده حقوق، به سوی شاه که در مراسم پانزدهمین سال روز آغاز بنای دانشگاه تهران در محل کنونیاش شرکت کرده بود تیراندازی شد و جراحتی اندک به او وارد آمد.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»