Saturday, 18 July 2015
30 March 2023
هفدهم بهمن- ششم فوریه

«تقویم‌ تاریخ هفدهم بهمن»

2011 February 06

رادیو کوچه

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید


1366 خورشیدی- تشکیل «مجمع تشخیص مصلحت نظام» به فرمان آیت‌اله خمینی. اختلاف نظرهای مورد بحث در سال‌های نخست شکل‌گیری نهادهای قانون‌گذاری عمدتن در دو موضوع قانون کار و قانون اراضی شهری بیش از همه ظهور پیدا کرد.

سرانجام پس از مکاتباتی بین مقامات عالی‌رتبه و ذیربط وقت کشور، درخواستی در بهمن ماه 1362 به امضا‌ رییس جمهوری وقت (آیت‌اله خامنه‌ای)، رییس وقت مجلس شورای اسلامی آیت‌اله هاشمی رفسنجانی، رییس وقت دیوان عالی کشور آیت‌اله موسوی اردبیلی، نخست‌وزیر وقت آقای مهندس میر‌حسین موسوی و سید احمد خمینی به آیت‌اله خمینی برای چاره‌جویی ارسال شد. این مجمع که در آغاز تاسیس، صرفن به منظور تشخیص مصلحت در موارد اختلاف بین مجلس و شورای نگه‌بان تاسیس شده بود، هنگامی‌که قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در سال 1368 مورد بازنگری قرار گرفت پس از بحث‌های مشروح درباره جای‌گاه مجمع تشخیص مصلحت، وظایف یازده گانه‌ای مستند به اصول 112، 111، 110 و 177 بر‌عهده این مجمع قرار گرفت، تا به عنوان حلقه تکمیلی در حاکمیت نظام جمهوری اسلامی و در شرایط مختلف ایفای نقش کند.

ریاست مجمع از ۱۳۶۶ تا ۱۳۶۸ بر عهده‌ی علی خامنه‌ای و از ۱۳۶۸ تاکنون برعهده‌ی علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی است.

1804 میلادی- «جوزف پریستلی» (Joseph Priestley) شیمی‌دان و فیلسوف انگلیسی، در این روز درگذشت.  وی در سال 1794 میلادی به آمریکا رفت و آن‌جا ساکن شد‌. در سال 1774، گاز اکسیژن را کشف کرد. پریستلی‌، اکسیژن را با حرارت دادن اکسید جیوه به دست آورد. یک شیمی‌دان سوئدی به نام «کارل شیله» (Carl Wilhelm Scheele) دو سال قبل از آن، اکسیژن را کشف کرده بود، اما تا سال 1777 در این مورد چیزی به کسی نگفت. پریستلی هم‌چنین اولین کسی بود که گازهای آمونیاک و دی‌اکسید گوگرد را ساخت .

2003 میلادی- روز بین‌المللی عدم هرگونه مدارا با مثله کردن جنسی زنان یکی از روزهای آگاهی دهنده بین‌المللی مورد حمایت سازمان ملل است که برای ۶ فوریه هر سال انتخاب شده و به مبارزه با بریدن آلت تناسلی زنان (ختنه زنان) اختصاص دارد.

نخستین بار در سال 2003 «استلا اوباسانجو»  (Stella Obasanjo)بانوی اول نیجریه در کنفرانسی که توسط کمیته بین آفریقایی مناسک سنتی تاثیرگذار بر سلامت زنان و کودکان برگزار شد این روز را پیشنهاد کرد. سپس کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل این روز را به عنوان یکی از روزهای بین‌المللی سازمان ملل تصویب کرد.

گمان می‌رود که ظهور آداب مربوط به بریدن آلت تناسلی زنان برای اولین بار در مصر باستان در دره رود نیل اتفاق افتاده باشد، و از آن‌جا به نواحی اطراف مانند حوزه رود نیل، شمال شرقی و غرب آفریقا گسترش یافته باشد. این عمل پیامدهای منفی بسیاری بر سلامت و روان دختران و زنان دارد. سازمان ملل متحد برنامه‌ای برای کاهش قابل ملاحظه میزان انجام این عمل تا سال ۲۰۱۵ دارد و اقداماتی برای برچیدن این رسم در دو سطح جامعه و ملی پیشنهاد کرده‌ است.

1911 میلادی- «رونالد ریگان» (Ronald Wilson Reagan) رییس جمهوری ایالات متحده آمریکا در دهه ۸۰ میلادی، در چنین روزی زاده شد. ریگان با اتکا به اوج‌گیری احساسات راست‌گرایانه در آمریکا در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا سال ۱۹۸۰ به پیروزی رسید. وی در سال ۱۹۸۹ در حالی کاخ سفید را ترک کرد که دو سوم مردم آمریکا عمل‌کرد وی را در دوران زما‌م‌داریش مورد تایید قرار دادند.

وی اگرچه دورانی طلایی را به عنوان بازی‌گر سینما سپری کرده بود‌، رفته رفته جذب حزب جمهوری‌خواه ایالات متحده آمریکا و در نهایت عضو فعال این حزب در سال ۱۹۶۶ شد.

ریگان تا سال ۱۹۷۵ فرمان‌دار ایالت کالیفرنیا بود‌. وی در رقابت‌های انتخاباتی‌اش در مقابل «جیمز ایرل کارتر» شعارهای میانه‌رو داد و توانست از نارضایتی دموکرات‌ها علیه اقدامات کارتر بهره‌مند شود.

او در سال ۱۹۹۴ دچار بیماری آلزایمر شد و ده سال بعد بر اثر همین بیماری درگذشت .

1922 میلادی- در چنین روزی کشور‌های آمریکا‌، فرانسه‌‌، انگلستان‌، ایتالیا و ژاپن معاهده تحدید سلاح‌های در‌یایی را امضا کردند‌ و کنفرانس تاریخی و مهم مربوط به «تحدید تسلیحات بین‌المللی» به کار خود پایان داد. کنفرانس «تحدید تسلیحات بین‌المللی» از روز 13 نوامبر 1921 میلادی در «واشنگتن» پایتخت آمریکا آغاز به کار کرده بود. از مهم‌ترین تصمیمات این کنفرانس منع استعمال گازهای سمی بود.

——————————————–

برخی از روی‌دادهای دیگر

1366 خورشیدی- استاد «ابراهیم فخرایی» محقق معاصر ایران دیده از جهان فروبست. فخرایی در رشت متولد شد. استاد در دوران نهضت جنگل هم‌راه و یار «میرزا کوچک خان» بود و مدتی هم به وزارت عدلیه وی درآمد. کتاب‌های ارزنده‎ای چون «تاریخ ایران»، «سردارجنگل» و «گیلان در جنبش مشروطیت» از جمله آثار وی به شمار می‌روند.

1757 میلادی– گازکربنیک توسط «ژوزف بلاک» کشف شد. ژوزف بلاک شیمی‌دان و فیزیک‌دان اسکاتلندی در 15 نوامبر سال 1728 میلادی متولد شد و تحصیلات خود را در دانش‌گاه ادینبورگ اسکاتلند به پایان رساند و سپس در همان دانش‌گاه به مقام استادی رسید. وفات وی را در اول ژوئن سال 1799 میلادی ذکر کرده‎اند.

1945 میلادی– زادروز «باب مارلی» خواننده صاحب‌سبک، آهنگ‌ساز، نوازنده گیتار و فعال اجتماعی جاماییکایی.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , ,