رادیو کوچه
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
1286 خورشیدی- در چنین روزی نخستین قانون مطبوعات در ایران در 53 ماده از تصویب مجلس شورای ملی گذشت. گرچه این قانون بهتر از اصلاحیهها و قوانین مطبوعاتی بعد از آن (به استثنا ضابطه موقت دولت مصدق) بود، اما بسیاری هستند که وضع چنین قانونی را بدعتی منفی میدانند که مانع از رشد «ژورنالیسم» وطن شده است، زیرا که این قبیل مقررات (صرف نظر از کدام کشور) نشر روزنامه را مقید ساخته و امر انتشار را در کنترل دولت قرار داده حال آن که ژورنالیسم، خود یک رکن از قوای دمکراسی است و رکنهای متشکله یک دمکراسی باید منفک از هم باشند.
1990 میلادی- در این روز حزب «کمونیست» شوروی که 73 سال قدرت را در این «جماهیریه» انحصارن بهدست داشت رسمن اعلام کرد که به این انحصار پایان داده است. «گورباچف» در سال 1989 اجازه تاسیس احزاب دیگر را داده بود. افراطیون حزب «سوسیال دمکرات» روسیه (مارکسیستها) در سال 1912 بهنام بلشویکها (اکثریت) از آن حزب جدا شدند و در سال 1917 انقلاب کردند و زمام امپراتوری روسیه را بهدست گرفتند و در سال 1918 بر تشکیلات خود نام حزب کمونیست گذاردند. پس از درگذشت «لنین» (Lenin)، بسیاری از فرصتطلبان با چاپلوسی و نیرنگ مقامات حزبی را (از کمیته مرکزی تا پولیت بورو و کنگره) بهدست گرفتند و با دایمیکردن مقام خود حزب و در نتیجه دولت برگزیده حزب را دچار یک بوروکراسی پیچیده و فساد اداری کردند و به فروپاشی کشاندند.
1812 میلادی- زادروز «چارلز جان هوفام دیکنز» (Charles John Huffam Dickens) برجستهترین رماننویس انگلیسی عصر «ویکتوریا» و یک فعال اجتماعی توانمند بود. در مقام یکی از برترین نویسندگان انگلیسیزبان، از او برای داستانسرایی و نثر توانگرش و خلق شخصیتهای بهیادماندنی، بسیار تحسین به عمل آمده و در طول زندگیاش محبوبیت جهانی بسیاری کسب کردهاست. از آثارش میتوان، «دیوید کاپرفیلد»، «آرزوهای بزرگ»، «الیور تویست» و «داستان دو شهر» را نام برد.
1332 خورشیدی- دکتر «شاخت» (Dr. Schacht) اقتصاددان آلمانی برای سومینبار در طول سهدهه برای حل مسایل اقتصادی و پیشرفت وطن ما، به ایران دعوت شد تا راهحل بدهد .برای این در ایران این همه به دکتر شاخت توجه میشد که از همان نخستین سفر او به ایران (در دهه 1310)، روزنامهها تبلیغ وسیع کرده بودند که او به دلایل نژادی دوستدار تاریخ ایران، هواخواه پیشرفت کشور ما و یک کارشناس اقتصادی بیطرف است و با دادن طرحهای مالی، کمک بزرگ به حل مسایل اقتصادی آلمان کرده بود که پس از جنگجهانی اول دچار بحران مالی و کاهش ارزش پول این کشور تا حد یک نان به هزاران مارک شده بود.
1900 میلادی- در چنین روزی انتخاب یک کارگر ساده به عضویت پارلمان انگلستان منجر به تاسیس «حزب کارگر» شد. و این روز زادروز حزب کارگر (زحمتکشان) انگلستان است. اتحادیههای کارگری انگلستان در این روز تاسیس چنین حزبی را اعلام داشتند که از 20 روز بعد فعالیت خود را آغاز کرد. این اتحادیهها در سال 1881 با کمک گروهی از روشنفکران چپگرا «فدراسیون سوسیال دمکرات» و در سال 1884 «جامعه فابیان» را تاسیس کرده بودند. انقلاب صنعتی انگلستان تاسیس حزب کارگر را اجتنابناپذیر کرده بود.
1294 میلادی- روز انتشار «پول کاغذی» در ایران است. و دوران حکومت «گیخاتوخان» مغول حکمران وقت، ایران بهمانند چین دارای پول کاغذی (اسکناس) شد که «چاو» نام داشت. حکام مغولی چین (دودمان یوان) از سال 1271 پول کاغذی را در آن کشور رایج کرده بودند زیرا که طلا و نقره موجود در چین تکافوی هزینههای سنگین آنان نبود. قدمت پول کاغذی در چین که بهصورت «بلوکی، نوعی مهرزنی» چاپ میشد به سال 600 میلادی بازمیگردد ولی پولی دایمی نبود و هرگاه که هزینههای دولت بالا میرفت و طلا برای ضرب سکه کافی نبود پول کاغذی چاپ میکردند که نوعی برات (حواله خزانهداری دولت) بود.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»