Saturday, 18 July 2015
01 April 2023
اعتراض به جلوگیری از حق تحصیل گسترده در ایران

«خانجانی یکی از ده‌ها محروم شده است»

2011 February 08

اردوان روزبه‌/ رادیو کوچه

ardavan@koochehmail.com

اعتراض به صدور حکم‌های سنگین برای فعال‌های مدنی و حقوق‌بشری در ایران این روزها در گوشه گوشه جهان شنیده می‌شود. تجمع روز یک‌شنبه ششم فبریه در برابر دفتر حفظ منافع جمهوری اسلامی در واشینگتن یکی از همین اعتراض‌ها بود.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

صدور حکم‌های سنگین که به‌طرز ناباورانه‌ای موجب گسترش جو بر علیه حاکمیت در ایران شده است خود باور‌ها را بر این سوی گسیل داده است که امروز برانداز‌ترین خود حاکمیت در ایران است.

کاهش محبوبیت‌های بین‌المللی، ترک روابط سیاسی و دیپلماتیک، تحریم‌های گسترده و عدم محبوبیت در بین مردم داخل و جهان از ثمر‌های این شتاب‌زدگی است که امروز جمهوری اسلامی را به سوی بحرانی خود ساخته هدایت می‌کند.

در حال صدور حکم‌هایی نظیر پانزده‌سال و دوازده‌سال زندان برای کنش‌گران ‌مدنی و فعال حقوق‌بشری  که حتا به دنبال مبارزه سیاسی نیز نیستند، به یک رویه قضایی در ایران تبدیل شده است.

در آخرین حکم صادره برای «نوید خانجانی» یکی از فعالان مدنی و عضو کمیته گزارش‌گران حقوق بشر در ایران و بانی جمعیت مبارزه با تبعیض تحصیلی دوازده‌سال وی باید دوازده‌سال از عمر خود را در زندان بگذراند. حکمی که حتا در مورد جرایم کیفری نیز یکی از بالاترین حد مجازات محسوب می‌شود.

در تجمع روز یک‌شنبه «علی‌افشاری» فعال دانش‌جویی مقیم آمریکا در بخشی از سخنان خود گفت:

«مضاعف دانش‌جوی ایرانی است که هم از تحصیل محروم می‌شود و هم این‌که وقتی به این عمل ظالمانه اعتراض می‌کند، باز حکم سنگین دیگری را مشمول می‌شود. یعنی هم از دانش‌گاه اخراج می‌شود و هم به دوازده‌سال زندان محکوم می‌شود. متاسفانه وضعیت پس از انتخابات ریاست‌جمهوری سال 88 ‌ایجاد شده شرایط بسیار دشوار و بغرنجی را برای دانش‌جویان ایرانی ایجاد کرده است. به جرات می‌شود گفت که پس از انقلاب فرهنگی تا به امروز سابقه نداشته که این تعداد از دانش‌جویان در زندان باشند و این حجم از احکام سنگین را تحمل کنند. در حال حاضر اعداد ده، دوازده و پانزده‌سال زندان، تبدیل به یک رویه عادی  در ایران شده است و جنبش دانش‌جویی در یکی از دشوارترین مقاطع فعالیت خود قرار دارد. اما همان‌طور که گذشته نشان داده است، دانش‌جویان ایرانی به هیچ‌عنوان تحت‌تاثیر این تهدیدها و ارعاب‌ها قرار نخواهند گرفت و این احکام سنگین هم به بایگانی تمامی طرح‌های شکست‌خورده اضافه خواهد شد. دانش‌جو تا زمانی که دانش‌گاه در ایران باز هست، منتقد باقی خواهد ماند و خاموش نخواهد شد و نسل‌های مختلف دانش‌جویی‌، فعالیت‌های نسل‌های قبلی را ادامه خواهند داد. حتا اگر نوید و در کنارش ده‌ها دانش‌جوی زندانی دیگری که امروز ناجوان‌مردانه و نا‌عادلانه در کنج سلول زندان به سر می‌برند و دارند تاوان فعالیت‌های رشادت‌طلبانه خود را در دفاع از آزادی و کرامت انسانی پس می‌دهند، باز هم نویدهای دیگری در دانش‌گاه و جنبش دانش‌جویی فعالیت آن را ادامه خواهند داد تا زمانی که استبداد و خودکامگی مذهبی در ایران به پایان برسد و من امیدوار هستم که روزی در داخل ایران یا حتا اگر این‌جا باشیم، با هم‌دیگر و در کنار تمامی دانش‌جویانی که الان در زندان هستند که آن روز آزاد خواهند شد و همه نسل‌های قبلی جنبش دانش‌جویی که آن‌ها هم در زندان بودند، زوال استبداد دینی را با هم جشن بگیریم و آزادی را برای کشور خودمان و مردم خودمان به انتظار بنشینیم.»

در آخرین حکم صادره برای «نوید خانجانی» یکی از فعالان مدنی و عضو کمیته گزارش‌گران حقوق بشر در ایران و بانی جمعیت مبارزه با تبعیض تحصیلی دوازده‌سال وی باید دوازده‌سال از عمر خود را در زندان بگذراند

آقای «خانجانی» یک فعال مدنی بهایی است که فقط در سال‌های اخیر با کنش‌های مدنی سعی در طرح موضوع جلوگیری از تحصیل که حق مصرع در قانون اساسی ایران نیز هست، داشته است.

پیش از آن نیز بسیاری از فعالان مدنی و دانش‌جویی با حکم‌های زندان سنگینی مواجه بوده‌اند. «ضیا نبوی»، «بهاره هدایت»، «میلاد اسدی»، «مهدیه گل‌رو» و یا سایر فعالان روزنامه‌نگار نظیر «هنگامه شهیدی» و بسیاری از کسانی که به اعتراض مدنی پرداخته‌اند.

به همت گروهی از فعالان مدنی در واشینگتن، روز یک‌شنبه ششم فوریه با تجمع در برابر دفتر حفظ منافع جمهوری اسلامی گروهی از معترضان با سردادن شعار و نمایش پلاکارد به صدور این حکم سنگین و حکم‌های مشابه که اینک برای کنش‌گران مدنی صادر می‌شود اعتراض کردند.

در خصوص دلایل برگزاری این قبیل تجمع‌ها دکتر آرام حسامی مدرس دانش‌گاه اشاره کرد:

من وظیفه کسانی که در بیرون از کشور هستند را دو جور می‌بینم. یکی این‌که نگذارند مسایل حقوق‌بشری فراموش شود و مخصوصن صدایی باشند برای افرادی که تا به امروز خاموش بودند و  حمایت نمی‌کردند که بدانند این مسایل همه به هم ربط دارد. یعنی مسایل دانش‌جویی، زنان و  مسایل تبلیغاتی که دست‌گاه دارد، یک‌جوری به تمام مردم در سراسر دنیا پراکنده بشود. دوم این‌که به دولت‌مردان هم این را بگویند که اجازه ندهید مسایل حقوق بشری فدای مسایل امنیتی و مسالی افتصادی شود. از این نظر من بیش‌تر تاکیدم بر این است که جامعه مدنی که کوشا نبوده فعال بشود و بتواند این پیغام  و رابطه را ببینند که چه‌طور مسایل حقوق‌بشری  به هم ربط دارد.  به‌طور مثال محرومیت از تحصیل چگونه به جنبش آزادی‌خواهانه کامل مردم ربط دارد و از همه یک کوشنده  و فغال بسازد.  و این از همه مهم‌تر است  که جامعه مدنی بایستی  در موازی کارهای امنیتی و به اصطلاح سازمانی رژیم کار کند.

هم‌چنین دکتر کاویان میلانی مدرس دیگر دانش‌گاه نیز در‌خصوص دلیل‌های نزدیکی گروه‌های معترض به شرایط داخل و هم‌گرایی در بین هم را چنین توضیح می‌دهد:

مساله‌ای که الان ما با آن رو‌به‌رو هستیم، مساله حقوق شهروندی است. که یک پدیده عام و جهام شمول است و  همین‌طور مساله‌ ما در هم‌چین موقعیتی حقوق مدنی و شهروندی حقوق بشری است و هیچ تفکیکی بین خودی و غیر‌خودی و دیگر اجتماعی نداریم.

آیا فکر می‌کنید راه‌کاری که الان پیش‌رو است، اعتراضاتی به این ترتیب که ممکن است از حجم کمی بالایی هم برخوردار نباشد، تاثیری در جریان دموکراسی و آزادسازی رسانه‌ای و به هر حال شفاف‌سازی این وضغیت می‌تواند داشته باشد؟

امیدواریم که داشته باشد. به هر حال بر این باور هستیم که هر نظامی، هر فکر و اندیشه‌ای قابل اصلاح و قابل تعدیل است و امیدواریم که این مساله، مساله‌ای باشد که گروه‌هایی که خرد‌گرا هستند و علاقه دارند به این که در فضای شفاف‌تر و باز‌تری فعالیت کنند، مساله حقوق بشر در خود ایران را مطرح کنند. حاکمیت باید جنبه‌های رادیکال و تندش باز‌خواست پذیر باشد. و باید خواسته‌های مردم که حقوق شهروندی و حقوق بشری است، همه رعایت شود. باید جواب‌گو باشد و  من فکر می‌کنم که اگر صدا و فضای کافی داده بشود، این‌گونه شود.

این تجمع در ساعت پنج عصر روز یک‌شنبه با حضور و سخنرانی آقای حسامی، میلانی و علی افشاری از فعالان جنبش دانشجویی به پایان رسید در پایان این تجمع یکی از حاضران بیانیه کمیته گزارش‌گران حقوق بشر را در خصوص اعتراض به صدور این حکم سنگین، خواند.

روز یک‌شنبه هفته گذشته، با صدور حکمی از سوی شعبه‌ی ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی به ریاست قاضی پیرعباس، نوید خانجانی، دانش‌جوی محروم از تحصیل و فعال حقوق‌ بشر به ۱۲سال حبس تعزیری و جریمه نقدی محکوم شد.

هم‌چنین وی در حکمی که پیش‌تر به وکیل وی ابلاغ شده بود، از کشور ممنوع‌الخروج شده است.

نوید خانجانی پیش از این در ۲۹ آذرماه سال جاری به اتهام نشر اکاذیب، تشویش اذهان و تبلیغ علیه نظام به واسطه‌ی انتشار اخبار و گزارش‌ها و انجام مصاحبه با تلویزیون و رادیوهای بیگانه، عضویت در شورای مرکزی کمیته گزارش‌گران حقوق بشر و هم‌چنین تشکیل گروه محرومین از تحصیل مورد محاکمه قرار گرفته بود.

نوید خانجانی ۱۱ اسفند ماه سال گذشته نیز در اصفهان بازداشت و پس از گذراندن ۶۵ روز حبس موقت در بند دو-الف سپاه زندان اوین، سیزدهم اریبهشت سال جاری با قرار وثیقه‌ی ۱۰۰ میلیون تومانی آزاد شد. این فعال حقوق بشر ۲۵ روز نخست بازداشتش را در سلول انفرادی به سر برده بود.

گالری:

«اعتراض به حکم خانجانی در واشنگتن»


English

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , , , , , 

۲ Comments


  1. majid alaei
    1

    mamnon az zahmateton


  2. ....
    2

    ممنون از گزارش و برگزارکنندگان تجمع