رادیو کوچه
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
1357 خورشیدی – در این روز انقلاب ایران، که با مشارکت روحانیون، بازاریان، احزاب سیاسی مخالف، روشنفکران، دانشجویان و مردم عادی در ایران انجام شد، نظام پادشاهی این کشور را سرنگون، و زمینه روی کارآمدن نظام جمهوری اسلامی، به رهبری روحانی شیعه، «روحاله خمینی» را فراهم کرد. تفکرات و شخصیتهای اسلامی، در این انقلاب ضدسلطنتی حضور برجستهای داشتند و خمینی آن را انقلاب اسلامی خواند.
1990 میلادی – «نلسون ماندلا» (Nelson Mandela) پس از 27 سال بودن در زندان دولت «سفیدپوستان جمهوری آفریقای جنوبی»، آزاد شد. او در چارچوب کنگره «ملی آفریقایی» با وضعیت تبعیض نژادی در وطن فعالیت میکرد که متهم به براندازی مسلحانه و زندانی شده بود. شعار ماندلا پس از آزادی از زندان «دمکراسی، سازش و گذشت» بود. او از ماه مه 1994 تا ژوئن 1999 بر فدراسیون آفریقای جنوبی ریاست کرد.
2005 میلادی – سالروز درگذشت «آرتور اشر میلر» (Arthur Miller) نویسنده، نمایشنامهنویس و مقالهنویس آمریکایی است. او با نوشتن تعداد زیادی نمایشنامه برای بیشتر از ۶۰ سال نقش برجستهای در ادبیات و سینمای آمریکا داشت. معروفترین اثر میلر نمایشنامه «مرگ فروشنده» است که بارها در صحنههای مختلف اجرا شدهاست. وی همچنین بهخاطر ازدواج کوتاهمدتاش با «مرلین مونرو» شهرت دارد.
1814 میلادی – «نروژ» از اتحادیه «کالمار» (Kalmar) جداشد و استقلال کامل یافت. با خروج نروژ، اتحادیه کالمار مرکب از کشورهای «سوئد»، «دانمارک» و «نروژ» نیز از میان رفت. در طول عمر این اتحادیه هم در چند مورد اعضای آن اختلاف شدید پیدا کرده و به جان هم افتاده بودند بودند.
1968 میلادی – سالروز درگذشت «پیتیریم آلکساندروویچ سوروکین»، جامعهشناس آمریکایی روسیتبار است. او پروفسور دانشگاه «پتروگراد» در سال ۱۹۱۷ بهعضویت دولت انقلابی «کرنسکی» درآمد و درسال ۱۹۲۲ پس از محاکمه، تبعید و در همانسال بهآمریکا مهاجرت کرد. ابتدا در دانشگاه «مینسوتا» و سپس دانشگاه «هاروارد» بهتدریس مشغول شد. تحقیقات او در زمینه جامعهشناسی فرهنگی از مهمترین کارهای او است.
2006 میلادی – در یک شکارگاه در «تکزاس»، ساچمههای فشنگ تفنگ «دیک چنی» Dick Cheney)) معاون رییسجمهوری وقت آمریکا بهصورت و سینه یک حقوقدان تکزاسی اصابت کرد و وی را از چند ناحیه مجروح ساخت که به بیمارستان منتقل شد. این حقوقدان که در عین حال یک سرمایهگذار در مستغلات و از فعالان حزب جمهوریخواه بود از آن پس به فعالیت خود در این حزب پایان داد.
————————————-
برخی از رخدادهای دیگر
1847 میلادی – زادروز «توماس ادیسون» که 1200 اختراع الکتریک بهنام خود از جمله لامپ برق را به ثبت رساند است. او در سال 1879 لامپ برق را اختراع کرد. گفتنی است که اولین اختراع وی «دستگاه گیرنده و فرستنده خودکار تلگراف، نوعی فرستنده زغالی تلفن» است.
1650 میلادی – سالروز درگذشت «رنه دکارت» فیلسوف و ریاضیدان فرانسوی است. او ابتدا در «پاریس» و سپس در «هلند» اقامت و تحصیل کرد. سکونت دکارت در هلند با گوشهنشینی توام بود و این دوره فرصت تحقیق و تفکر را برای او فراهم کرد. از مهمترین آثار این فیلسوف فرانسوی «گفتار در روش، اصول فلسفه و انفعالات نفسانی» را میتوان برشمرد.
1800 میلادی – زادروز «ویلیام تالبوت» مخترع کاغذ عکس است. وی با استفاده از «املاح نقره» که در برابر نور سیاه میشود و کاغذ معمولی موفق به ساختن کاغذ عکاسی شد که پیشرفت بزرگی در فن عکاسی بود که فرانسویان پیش از این موفق به اختراع دوربین عکاسی و چاپ عکس روی فلز شده بودند. تالبوت یک سیاستمدار و عضو پارلمان انگلستان بود که در اوقات فراغت بهعنوان سرگرمی به تکمیل فن عکاسی میپرداخت.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»