یک گزارش تازه نشان میدهد که آمریکا بحران اقتصادى را پشت سر گذاشته و در سه ماهۀ سوم سال جارى، بیشترین رشد را طى دو سال اخیر داشتهاست.
به گزارش رادیو فردا، بر اساس گزارشى که روز پنجشنبه از سوى وزارت بازرگانى آمریکا منتشر شد، رشد اقتصادى این کشور در سه ماهۀ سوم سال جارى میلادى، سه و نیم درصد بوده است.
وزارت بازرگانى آمریکا با انتشار این گزارش اضافه کرد که طى دو سال اخیر، این بالاترین رشد اقتصادى ایالات متحده بوده است.
مقامهاى دولتى و کارشناسان اقتصادى، میزان این رشد را سه و دو دهم درصد پیشبینى کردهبودند، ولى رقم رسمى، حتی بیش از پیش بینىها و پیش داوریهاى این مقام ها و کارشناسان بودهاست.
این گزارش همچنین نشان مىدهد که در سه ماهۀ سوم سال جارى، میزان مصرف در آمریکا، سه و چهاردهم درصد افزایش داشتهاست.
طى دوسال گذشته، اقتصاد توانمندترین کشور جهان، به دنبال بحرانمالى در عرصۀ بینالمللى با رکود همراه بود.
سیامک شجاعى، رییس دانشکدۀ بازرگانى در ایالت کنتیکت آمریکا و یکى از کارشناسان اقتصادى، از رشد سه و نیم درصدى استقبال مىکند ولى در همینحال از آینده با احتیاط سخن مىگوید.
وى در گفت و گو با «رادیو فردا» مىگوید: «بدون تردید رشد اعلام شدۀ سه و نیم درصدى، بسیار قابل توجه است و اگر این روند در سه ماهۀ بعد و سه ماهۀ نخست سال آینده [میلادى] نیز ادامه پیدا کند، به طور رسمى مىشود گفت که آمریکا از رکود اقتصادى بیرون آمدهاست.»
وی افزود: «ولى باید توجهداشت که عامل اصلى این رشد اقتصادى [در سه ماهۀ اخیر] کمک نقدى چهار هزار و پانصد دلارى (۴۵۰۰) بود که دولت آمریکا به خریداران اتومبیل هاى جدید داد و همینطور هشت هزار دلار بخشودگى مالیاتى کسانى که براى نخستین بار خانه مىخریدند.»
به گفته شجاعی، «آنچه که هنوز مایه نگرانى است نرخ بیکارى است که همچنان رو به افزایش است و بسیارى از صاحبان کار و کسبهاى کوچک هنوز به اعتبارها و وام هاى بانکى دسترسى ندارند. البته پرزیدنت اوباما از بانکها خواستهاست که وام هاى بیشترى در اختیار این گونه مشاغل قرار دهند.»
وی مىافزاید: «نگرانى دیگرى که وجود دارد این است که مصرفکنندگان آمریکایی که ۶۶ تا ۷۰ درصد کل درآمد ملى آمریکا وابسته به خرید آنهاست، درحال حاضر قدرت خرید ندارند و دریافت وام از طریق کارتهاى اعتبارى و یا راههاى دیگر دشوار است. بنابر این تا زمانى که روند بیکارى کاهش پیدا نکند و مصرفکنندگان با قدرت بیشترى وارد بازار خرید نشوند، نمىتوان از پایان رکود، آسوده خاطر شد.»
شجاعی درعینحال گفت: «همین رشد سهو نیم درصدى، ماوراى انتظار و پیشبینى بسیارى از کارشناسان اقتصادى بوده و امید مى رود که رشد اقتصادى آمریکا، بدون پشتیبانى دولت هم در سه ماهۀ چهارم ادامه پیدا کند.»
اگرچه رکود و بحران پایان یافته تلقى مىشود، کارشناسان مى گویند که خروج ایالات متحده از مرحلۀ رکود، هنگامى رسمیت خواهد یافت که دفتر پژوهش ملى اقتصادى، داور رسمى در عرصۀ اقتصاد آمریکا، گزارش خود را انتشار دهد.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»